Pello 11.04.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 To nie chodzi o lepsze dopalanie, tylko o możliwości usuwania produktów spalania innych, niż sypki popiół a takie pozostają po "słabszym pellecie". W takich wypadkach lepszy jest ruchomy ruszt paleniska. Pozostaje tylko kwestia odpowiedniej szkoły - jak on się ma ruszać. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 11.04.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Jak widać w wątku o Performie, Lava też potrafi zatrzymać ślimaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.04.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 No jednak chyba myślę że to nie wina Lavy - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 11.04.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Fakt jest taki że znajomi którzy palą pelletem Defro Sigma i HT das pell czy jakoś tak, również używają paliwa z lokalnych źródeł (mam takich 3 w.promieniu 50km), czysty sosnowy pellet za 650zł i problemów nie ma. Gdybym miał płacić 800-1000zł za tonę nie decydował bym się na pelleciaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.04.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 To nie chodzi o lepsze dopalanie, tylko o możliwości usuwania produktów spalania innych, niż sypki popiół a takie pozostają po "słabszym pellecie". W takich wypadkach lepszy jest ruchomy ruszt paleniska. Pozostaje tylko kwestia odpowiedniej szkoły - jak on się ma ruszać. pzdr A kurde jakoś taj jest że zawsze sie trafi gorszej jakości pellet który swoja gorszością przewyższa możliwości oczyszczania sie palnika. Albo cholera spiek sie zrobi w takim miejscu gdzie akurat mechanizmy czyszczące nie sięgają. Albo przez ten cholerny piach mechanizmy sie blokuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 11.04.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 A kurde jakoś taj jest że zawsze sie trafi gorszej jakości pellet który swoja gorszością przewyższa możliwości oczyszczania sie palnika. Albo cholera spiek sie zrobi w takim miejscu gdzie akurat mechanizmy czyszczące nie sięgają. Albo przez ten cholerny piach mechanizmy sie blokuja Dlatego ciekawą alternatywą jest czyszczenie kompresorem. W Ecovarmie patent się sprawdza, tak jak w moich Duńczykach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.04.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 wszystkie mechanizmy świetnie się sprawdzają z dobrym pelletem ze złym dobrze współpracuje jedynie automat czyszczący "heniek" czy też inny "tomek" "piotr" krzysztof itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 13.04.2018 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Poniżej DIN plus, który jest na rynku np: z ukrainy lub niecertyfikowanych lokalnych producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 13.04.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Ale nie generalizuj. Na prawdę myślisz że tak trudno zrobić certyfikat na pellet? Chodzi o kasę, tylko i wyłącznie. Czysty sosnowy, suchy pellet od lokalnego producenta wcale nie jest zły. Testy pokazują również że kaloriami wcale nie odbiega od markowych produktów. Znane są również przypadki, że potentaci w produkcji pelletu, kupują ten ukraiński po 330zł, dodają skrobię, certyfikują i sprzedają po 900zł. Ja kiedyś pisałem, przecieram drzewo od 1996r i wiem ile kosztuje tona trocin. Desperaci skupują po 100zł a zazwyczaj mała przyczepa idzie za czteropak. Ja po prostu nie lubię jak się robi z ludzi wała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts