Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrzucenie roszczenia o odszkodowanie z powodu szkód górniczych.

kaeres

Recommended Posts

Dzień dobry.

W mojej miejscowości ostatnio mocno trzęsie z powodu chodnika, który prowadzi kopalnia 1km ode mnie.

Od początku roku trzepie jak oszalałe czasami po 2x dziennie.

Mam pewne uszkodzenia wewnątrz budynku, które zgłosiłem, oraz które były poddane oględzinom przez wyznaczony przez kopalnię organ.

Wczoraj otrzymałem pismo, w którym jasno daje mi się do zrozumienia abym nie zawracał im tyłka moimi roszczeniami ponieważ chata stoi i się nie przewraca.

Uwaga cytat "Nadmieniamy, że wystąpienie nowych wstrząsów prosimy zgłaszać telefonicznie jedynie w wypadku stwierdzenia uszkodzeń zagrażających konstrukcji obiektów lub znacznego utrudnia w użytkowaniu obiektu" - pisownia oryginalna z błędem.

Co prawda nie wali się dom ale mam uszkodzenia na sufitach, na łączeniach płyt G-K oraz w łazience fugi strzelają (szpary między płytkami powstają).

Straty lekką ręką liczone na kilka tysięcy złotych. Poza stratami wizualnymi występują oczywiście straty psychiczne.

Płaczące ze strachu dzieci to nie jest nic przyjemnego.

Czy jest jakiś sposób bądź paragraf, na który mogę się powołać w odwołaniu aby ich zmusić do wypłaty odszkodowania poniesionych przeze mnie strat chociażby tylko wizualnych (nie konstrukcyjnych) domu ?

Pozdrawiam.

Zdaje się, że są tylko dość ogólne przepisy o naprawieniu szkody: art. 144 Prawa geologicznego i górniczego i art, 415 Kodeksy cywilnego. Pamiętaj, że jeśli będziesz chciał pójść do sądu. musisz najpierw wezwać kopalnię do zawarcia ugody, tzn. powinieneś zapropować warunki ugody: ile mają zapłacić i kiedy.Dopiero jak odmówią, można składać pozew.

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...

... ale to chyba najpierw jakiś rzeczoznawca powinien " zastukać " do drzwi ? i sprawdzić, czy obiekt został zaprojektowany zgodnie ze sztuką budowlaną ? dla terenów "sejsmicznych", a jeśli tak, to wówczas doprecyzować, czy szkody powstały w wyniku np. jakiegoś tąpnięcia / działalności górniczej ? i dopiero je oszacować ?

- czy nie jest tak ? czy też się mylę ? sam jestem ciekaw, jak wygląda taka procedura ?

• 8 months później...
Dzień dobry.

W mojej miejscowości ostatnio mocno trzęsie z powodu chodnika, który prowadzi kopalnia 1km ode mnie.

Od początku roku trzepie jak oszalałe czasami po 2x dziennie.

Mam pewne uszkodzenia wewnątrz budynku, które zgłosiłem, oraz które były poddane oględzinom przez wyznaczony przez kopalnię organ.

Wczoraj otrzymałem pismo, w którym jasno daje mi się do zrozumienia abym nie zawracał im tyłka moimi roszczeniami ponieważ chata stoi i się nie przewraca.

Uwaga cytat "Nadmieniamy, że wystąpienie nowych wstrząsów prosimy zgłaszać telefonicznie jedynie w wypadku stwierdzenia uszkodzeń zagrażających konstrukcji obiektów lub znacznego utrudnia w użytkowaniu obiektu" - pisownia oryginalna z błędem.

Co prawda nie wali się dom ale mam uszkodzenia na sufitach, na łączeniach płyt G-K oraz w łazience fugi strzelają (szpary między płytkami powstają).

Straty lekką ręką liczone na kilka tysięcy złotych. Poza stratami wizualnymi występują oczywiście straty psychiczne.

Płaczące ze strachu dzieci to nie jest nic przyjemnego.

Czy jest jakiś sposób bądź paragraf, na który mogę się powołać w odwołaniu aby ich zmusić do wypłaty odszkodowania poniesionych przeze mnie strat chociażby tylko wizualnych (nie konstrukcyjnych) domu ?

Pozdrawiam.

Zadzwoń sobie do Leszka Janczewskiego kancelariafortis.pl , on udzieli Ci odpowiedzi jaką procedurę wykonać, nawet może poprowadzić sprawę jak nie będziesz czuł się na siłach.

• 2 months później...
Jak wygląda sprawa żądania teraz wypłaty tego odszkodowania.

Dałem im 30 dni, minęły dzisiaj. Zero odpowiedzi.

Dzień dobry

Na większość postawionych w dyskusji pytań mogą znaleźć Państwo odpowiedź na moim blogu w którym staram się poszerzyć wiedzę osób poszkodowanych szkodami górniczymi o całym procesie ich dochodzenia od kopalni oraz ich uprawnieniach. Gdyby jakiś konkretny temat szczególnie kogoś zainteresował, zapraszam również do komentowania i kontaktu:

https://szkodygornicze.blog/

• 2 years później...