Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja fotowoltaiczna - zrób to sam (DIY PV)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmontuj, odpal i leć po kolejny UPS...

Inwerter po prostu wepcha tyle ile się da w wyjście tego UPSa.

A on tego nie zniesie...

Nie wiedziałeś?

:lol:

Adam M.

Hmm... ja się tam nie znam, ale tak sobie przypominając z elektrotechniki... napięcie = różnica potencjałów, prąd płynie od wyższego do niższego potencjału (a właściwie to odwrotnie, ale nie czepiajmy się).

Jaka jest różnica potencjałów dwóch przebiegów o zsynchronizowanych w czasie z zsynchronizowany napięciem? 0, zero, null.

Więc mamy tutaj źródło napięcia w postaci UPS pełny sinus i inwerter, który się z tym źródłem zsynchronizuje. Popłynie jakiś prąd?

Edytowane przez ACCel

Hmm... ja się tam nie znam, ale tak sobie przypominając z elektrotechniki... napięcie = różnica potencjałów, prąd płynie od wyższego do niższego potencjału (a właściwie to odwrotnie, ale nie czepiajmy się).

Jaka jest różnica potencjałów dwóch przebiegów o zsynchronizowanych w czasie z zsynchronizowany napięciem? 0, zero, null.

Więc mamy tutaj źródło napięcia w postaci UPS pełny sinus i inwerter, który się z tym źródłem zsynchronizuje. Popłynie jakiś prąd?

Tak, i to spory. Niszczący.

Inwerter tak wymusi wyprzedzenie fazy aby UPS MUSIAŁ ten prąd wziąć.

A on urodził się do DAWANIA a nie brania - więc zdechnie. Z trzaskiem.

Na tym polega pchanie prądu do sieci...

Chcesz to sam sprawdź...

No i jest jeszcze (bo musi być) moc bierna.

Jak chcesz ją zrobić i kontrolować.

Adam M.

Znasz silnik krótkozwarty?

Dajesz mu kondensator, wpinasz w sieć - a on się kręci.

Ale...

POKRĘĆ GO minimalnie szybciej, jak sieć wymusza to będzie w sieć pchał prąd! Będzie maszyną prądotwórczą.

Stary sposób...

Adam M.

Wlazłeś z entuzjazmem w problem dość złożony.

Wszystko, co związane z PV wygląda (i tak jest reklamowane) bardzo prosto.

Jak łączenie bateryjek paluszkowych.

Z tym, że to nie ma nic wspólnego z prawdą...

Beż żadnego problemu jesteś w stanie skorzystać z 10% tego co takie panele PV korzystające ze słoneczka w 6% mogły by dać. I to tylko w ciągu dnia!

Rozwiązuje Ci to jakiś kłopot z energią?

Adam M.

Czasem niebo jest białe.

Wielką sztuką jest wziąć wtedy z PV cokolwiek.

Amorfy potrafią dać prąd nawet przy pełni księżyca, mierzyłem, ale czy Ty UMIESZ z amorfów go odebrać?

W układzie opisywanym przez Ciebie się nie da.

Adam M.

JEDYNYM sposobem na to, aby zdobyć w miarę pewne źródło zasilania z PV jest gromadzenie energii na czas, gdy nie jest dostarczana.

Gdy nie ma słoneczka.

To oznacza akumulatory. MĄDRE i dopasowane do tej funkcji.

Kwasiaki się po prostu nie nadają.

Mając jakiegoś UPSa czy falownik czy inwerter z ładunku w aku robisz co trzeba i wtedy gdy trzeba.

Aku doładowujesz, gdy Ci prądu nie potrzeba a się da doładować. Nawet nocą przy pełni.

Adam M.

Pewnie jest tak jak twierdzisz i nawet z pełni księżyca się da coś odebrać, a tego że panele amorficzne działają nawet przy zachmurzonym niebie nawet bym nie kwestionował. Ale według mnie zbytnio komplikujesz sprawę. Ekonomicznie wszystko o czym mówisz jest nieuzasadnione.

Opieram się na źródle z pierwszego postu, które uwzględnia jakieś statystyczne modele pogodowe, straty instalacji oraz z nagrzewania. Interesuje mnie tylko wartość roczna w kWh i jakbym tego nie popsuł to pewnie te 1250kWh odbiorę.

W dalszym ciągu nie widzę ekonomicznego sensu stosowania akumulatorów, w zimie i tak nie da się z magazynować potrzebnej energii. A w lecie?

Zakładając zużycie rzędu 10kWh/dziennie, musiałbym mieć z 30kWh akumulatorów (w deszczowe tygodnie i tak by nie starczyło).

30kWh w bateriach litowo jonowych kosztuje jakieś 30 000zł, nawet jakby kosztowało połowę to się nigdy nie zwróci. 15 000 zł to koszt mojej energii przez jakieś 4-5lat.

Nie mówiąc o tym że wytrzyma maksimum 1500 cykli.

Koszty NiFe sam podałeś wcześniej.

Jeżeli masz jakieś uzasadnienie to z chęcią zobaczę wyliczenia w pieniądzu.

PV to ślepa uliczka.

Na wytworzenie i potem utylizację panela idzie tyle energii ile on nie jest w stanie wyprodukować.

No to skąd ta energia?

No... z węgla zwykle...

Ogólny bilans więc jest do dupy.

To działa bo są dotacje. Bez nich - sensu nie ma.

Ktoś gdzieś i kiedyś dopłaca abyś ty tu i teraz brał.

Panel, generalnie, "gnie się jak gówno" jak moc z niego bierzesz.

PWM ścina do wartości potrzebnej - reszta to straty.

MPPT jest lepszy ale też nie idealny. Ma próg startu.

Bez aku NiFe całość jest taka sobie.

Adam M.

Z tym się w pełni zgodzę. Jakby to były nowe z "dotacją" to bym nie kupił, chociaż ekologia jest drugorzędna, po prostu mi się nie kalkuluje.

Ale tak czy siak to jestem ekologiczny podwójnie:

- narzut środowiskowy wytworzenia moich paneli jest zerowy, a na dodatek nie trzeba było ich utylizować

- nie ma też narzutu na wytworzenie blachodachówki.

Ba jeszcze uratowałem środowisko przed utylizacją paneli warstwowych II gatunku. Ale jestem eko:D

Wracając do tematu nie wiem jak jakiekolwiek akumulatory miałyby to polepszyć. Nawet NiFe.

A bez MPPT to nawet nie podchodź.

"Wracając do tematu nie wiem jak jakiekolwiek akumulatory miałyby to polepszyć. Nawet NiFe. "

Jak tu czytam, to sporo jeszcze nie wiesz...

Adam M.

Z chęcią się dowiem, jak na razie z twojej strony to bardziej widzę tylko argumenty dlaczego coś ma nie działać niż jak powinno działać.

Np miło było by usłyszeć jak w przypadku dwóch identycznych paneli, ten z MPPT miał by uzyskiwać mniej energii.

Bo to co widziałeś na PV monitor to równie dobrze mógłby być inne panele, skierowane w innym kierunku, w całkowicie innej lokalizacji itp itd.

Wszystkie w mojej okolicy? Skierowane na Berdyczów?

Mam GS50.

Miałem tez do testów tellurek kadmu. Dobry jest na Saharę. Jedna chmurka go wyłączała.

MPPT nie ruszy poniżej pewnego poziomu napięcia.

Osiągniesz ten poziom - ruszy, obciąży i... staje.

I tak przez jakiś czas.

Ale...

Jak z 50V panela bierzesz 24V (przetwornicą step-down) to byle z panela było te 25 - idzie. A to już kompletna szarówka...

DLATEGO daje mi też przy pełni księżyca.

Adam M.

Jak tu czytam to sporo jeszcze nie wiesz...

10 sztuk GS-46 połączonych w szereg daje jakieś 500Voc oraz 410V w MPP, pierwszy lepszy inwerter ma MPPT od 150V. Czyli od 15V na panelu. Prawdopodobnie tak jak napisałeś to już kompletna szarówka, trochę kompletniejsza od tej przy 24V.

A teraz co robi twoja przetworniczka przy pełnym oświetleniu? Ciągnie prądu ile się da, a wtedy napięcie spada i raczej nie trafiamy w MPP. A jak uczyli w szkole P=U*I.

I jakieś 10-20% energii w najlepszym momencie wyparowuje.

MPPT w każdym wypadku daje dodatnie rezultaty.