kwiatki4 28.09.2004 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Co sądzicie o tym projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 28.09.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Bardzo ładny mały domek. W projektach Atrium jest 'to coś', ja od razu widzę siebie w takim domku, mimo, że w rezultacie buduję większy (bazując na GL 121 i GL 123). Osobiście inaczej rozplanowałbym poddasze bo te 3 pokoiki są za małe, może dwa z wyjściami na balkon połączyć w jedną, wygodną sypialnię dodatkowo z garderobą? Jest jeszcze kwestia piwnic - ja buduję bez, bo to taniej. Oczywiście miło by było mieć tak jak w GL 212 trzy wielkie piwnice ale koszt tego będzie duży, wolę przeznaczyć kaskę na parę metrów więcej na parterze i poddaszu. Jeszcze taka uwaga. Nie sugeruj się do końca (niestety) kosztorysem przedstawionym na stronach Atrium, rzeczywistość jest dużo brutalniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatki4 28.09.2004 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Dzięki za podpowiedź. Piwnica potrzebna na graty i piec(ale będzie tylko cżęściowo podpiwniczony dom). Niestety sypialni nie połączymy bo mamy dwie pociechy,a sami też chcemy sypialnię.Miwol a ile ty wydałeś na budowę swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 29.09.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Wiesz, ja dopiero zacząłem - mam szczęśliwie fundamenty Jak na razie poszło 20 tysiaków, ale na całość to trzeba liczyć 200. Znajdziesz tu głosy o budowaniu niemal za poł tej ceny jednak z moich obserwacji wynika, że prawie wszyscy inwestorzy niedoszacowujemy kosztów. Z prostej przyczyny - z niewiedzy. Przy czym jedni się do tego przyznają a inni nie. Kwiatki4, a w jakich rejonach Polski chcecie budować? Ja buduję w miejscu, gdzie cena działki była, powiedzmy, do pominięcia... To też ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatki4 29.09.2004 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 My budujemy w okolicach Gniewa (pomorskie 60 km od Gdańska). I planujemy wydać na budowę ok 150 000.Bez wykończeń(kafelki,kuchnia ,łazienka itd.).Na to pójdzie kasa ze sprzedaży mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 30.09.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Ale rozumiem, że działkę już macie i w tych 150 tyś. jej ceny nie uwzględniacie? Kwota jest, że tak powiem, odważna. Ale na pewno da się za te pieniądze nieduży domek wybudować i wstępnie zamieszkać. Problem jest taki, że na etapie wyboru technologii, materiałów, wykonawców, itp. czyhają dylematy: czy wziąć np. ceramikę Jopka - tańszą ale nienajrówniejszą... czy też szarpnąć się na oryginalnego Wienerbergera o niemal idealnych parametrach. Dla mnie to problem bo wychodząc z założenia, że buduję na całe życie wolałbym budować z jak najepszych materiałów a nie 'byle by tanio'.... Z drugiej strony budżet mam 'na styk' i na materiały klasy HIGH-END po prostu mnie czasem nie stać... Zresztą zobaczysz Kwiatki4 sam(a), grunt to podąć decyzję o budowaniu, opisane przeze mnie dylematy są............. WSPANIAŁE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatki4 30.09.2004 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Witam MiwolDziałka już jest,dom niewielki bo zaledwie 94 m2+garaż.Chcemy budować z betonu komórkowego 36 cm jednowarstwowo.Dużo wkładu własnego jeśli chodzi o prace budowlane.Szwagier (nasz kierownik budowy) ma nam zrobić kosztorys i wtedy zobaczymy co w trawie piszczy.Nie chcielibyśmy brać większego kredytu jak 150 000,więc wzystko zależy jak to wyliczy(gdzie można obciąć a gdzie dołożyć daną kwotę). Jak na razie czekamy na Warunki Zabudowy, więc budowa optymistycznie najprędzej na wiosnę ruszy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts