Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktoś ma ogrzewanie podłogowe Purmo?

kwiatki4

Recommended Posts

Ja mam ok 100 m2 podłogówki KAN sam system nie różni sie niczym szczególnym od innych w tym Purmo. Sama podłogówka jest rewelacyjna. Mam ją w kuchni, salonie, hallu i łazienkach Teraz kiedy są chłodne dni z przyjemnością chodzi się po płytkach zwłaszcza w łazience po kąpieli. Dzieci nie lubią chodzić w pantoflach więc nie trzeba ich do tego zmuszać. Jednym słowem warto w nią zainwestować.

Koszt jest niewiele większy od instalacji grzejnikowej

z racji wykonywanego zawodu ( chociaż daleki jest od wszelkeigo rodzaju instalacji ), miałem kontakt z producentem rurek do podłogówki i nie tylko.

I od tego producenta kupuje kilka firm, nawet wymienianych na tym forum.

Ale ponieważ wkraczam w sferę zawodową, nie będę pisał ani o nazwie producenta, ani o odbiorcach.

Są firmy, które produkują i sprzedają rurki pod własną nazwą,

Są takie, które tylko kupują u innych producentów,

Są też takie które produkuj dla własnych potrzeb a jako uzupełnienie asortymentu kupują u innych wytwórców.

Dla inwestora ważne jest chyba elastyczność sprzedawcy, możliwiość dokonania zwrotu, stały rabat przy dokupywaniu złączek, możliwośc wypożyczenia narzędzi itp.

A dla pewności wybrałbym jedną z uznanych marek, a którą ?

no właśnie = urok handlowca ( sprzedawcy/sprzedawczyni ) :wink:

Cz.

z racji wykonywanego zawodu ( chociaż daleki jest od wszelkeigo rodzaju instalacji ), miałem kontakt z producentem rurek do podłogówki i nie tylko.

I od tego producenta kupuje kilka firm, nawet wymienianych na tym forum.

Ale ponieważ wkraczam w sferę zawodową, nie będę pisał ani o nazwie producenta, ani o odbiorcach.

Są firmy, które produkują i sprzedają rurki pod własną nazwą,

Są takie, które tylko kupują u innych producentów,

Są też takie które produkuj dla własnych potrzeb a jako uzupełnienie asortymentu kupują u innych wytwórców.

Dla inwestora ważne jest chyba elastyczność sprzedawcy, możliwiość dokonania zwrotu, stały rabat przy dokupywaniu złączek, możliwośc wypożyczenia narzędzi itp.

A dla pewności wybrałbym jedną z uznanych marek, a którą ?

no właśnie = urok handlowca ( sprzedawcy/sprzedawczyni ) :wink:

Cz.

Witam,

Nie badz taki tajemniczy i uchyl rabek zaslony :D . Znaczy sie podaj konkrety, w koncu to forum wymiany doswiadczen i informacji.

Pozdrowienia

producent jest w Polsce i jest to zakład związany z dużym koncernem.

Sam myślałem, że może kupię taniej, ale musiałbym kupić tira, albo 5 ! :lol:

Osobiście zdecydowałem się na system Kisana, ale tylko dlatego, że miałem blisko, uprzejmie, dobry rabat, bezpłatnie wypożyczone narzędzia, zwrot niezużytych materiałów i inne, a to wszystko było dla mnie istotne, gdyż podłogówkę liczyłem i wykonywałem sam.

Co do nazwy tego producenta.

Tak jak napisałem, wkraczam w zakres obowiązków służbowych i nie mogę sobie pozwolić na dywagacje na temat mojego klienta, publicznie bez jego zgody. Są jeszcze ( coraz rzadziej stosowane ) dobre obyczaje w buissness'ie, które stosuję, a moi klienci sobie to cenią.

Tak, że wybacz ale pewne zasady są ważniejsze od populizmu ( na forum ).

Cz.

P.S.

Jako klient uważam, że na pytanie co kupiłem mogę odpowiedzieć, chociaż też ostrożnie ( nie chciałbym reklamować żadnej firmy ).

Jako partner w biussness'ie, nie zrobię tego.

• 2 years później...

Wskrzeszam wątek o rurkach Purmo.

Jaka jest wasza opinia o rurkach Purmo do podłogówki (PEX-a) oraz do CO i wody (PEX-al-PEX albo PERT-al-PERT).

Rozważam wybór pomiędzy systemami Uponor i Purmo i nie widzę większej różnicy (no może to że Purmo ma aluminium spawane na styk, ale nie wiem co z tego wynika).

Wcześniej wymieniona tu firma Kasin to dobra polska firma a odnośnie wyboru Purmo czy Uponor ja bez zastanowienia wybrał bym Uponor

Wracając do tego jak poznać jakość rury i czy produkowana jest przez firmę czy tez przez podwykonawcę poznać jest łatwo ….po cenie :D

Dlaczego Uponor jest lepszy od Purmo? Chodzi mi o jakieś konkretne cechy, parametry, np. że wytrzymuje większe ciśnienie, czy coś w tym stylu.

Na podstawie lektury folderów wynika, że różnią się głównie sposobem łączenia warstwy aluminowej. Uponor - spaw na zakładkę, Purmo - spaw na styk. Ale zakładam, że to tylko bełkot marketingowy.

Szczerze mówiąc nie porównywałem jeszcze obydwu systemów cenowo, ale zakładam, że różnica nie jest drugorzędna.

Bo ktoś musi być lepszy w tym przypadku lepszy jest Uponor Jest to wiodąca firma jeśli chodzi o rury z tworzyw nie tylko wielowarstwowe Lepszy jest Rehau no może jeszcze ktoś ale nie Purmo Tak dla ścisłości jestem gorącym zwolennikiem firmy Purmo ale rury montuje Uponor To Uponor sprzedaje linie do produkcji rur i licencje

Swego czasu byłem w fabryce Kisana i odwiedziłem ich laboratorium i to mnie uświadomiło o wyższości rur zgrzewanych na zakład nad rurami spawanymi doczołowo a co do ceny to ……

Różnica jest w samym procesie technologicznym i jego ewentualnych skutkach wynikających z czasu pracy jak i parametrów czynnika grzewczego

Rurę spawaną doczołowo wykonuje się w ten sposób że na wewnętrzną rurę z tworzywa przykleja się klejem pasek aluminium Wąski pasek aluminium łączy się doczołowo ale jego szerokość jest trochę dłuższa od zewnętrznego obwodu rury plastikowej Jest to niezbędne do zrobienia spawu doczołowego tak aby jednocześnie nie przegrzać rury plastikowej Po takim spawaniu rura aluminiowa jest w jednym miejscu trochę luźna i na całości nie przylega do rury plastikowej ale od tego są tuleje dociskowe które miękką blachę aluminiową potrafią właściwie docisnąć . Na rurę aluminiową nakłada się warstwę plastiku i mamy rurę wielowarstwową Problem może wystąpić szczególnych warunkach pamiętajmy że zarówno ciśnienie jak i temperatura w takiej rurze potrafią zmieniać się kilka razy dziennie i to przez kilkanaście lat Widziałem rury różnych firm poddane przyśpieszonym badaniom na takie właśnie czynniki i nie wszystkie rury taką próbę przeszły Rura aluminiowa potrafi odkleić się od wewnętrznej rury plastikowej i wrócić do pierwotnego wymiaru Należy pamiętać że technologia to jedno a zastosowane komponenty do produkcji rur to drugie Badaniom były poddane tylko rury znanych producentów rury chińskie nie były badane w ogóle i z tego co usłyszałem to kolejne badania przeprowadzane po jakimś czasie przyniosły lepsze wyniki Dotyczyło to zwłaszcza jednej firmy i nie było to Purmo

Rurę wielowarstwową łączoną na zakład i zgrzewaną robi się trochę inaczej Najpierw zgrzewamy rurę aluminiową z wąskiego paska blachy później napylamy wewnętrzną warstwę rury plastikowej a następnie nanosimy zewnętrzna warstwę rury i rura jest gotowa

Opisane tu zjawisko powinno występować sporadycznie i generalnie kupując rurę wielowarstwową porządnej firmy nie powinnyśmy niczego się obawiać ale jeśli ktoś będzie chciał rurę za 2 zł/mb zamontować do kotła na opał stały to ja bym się zastanowił

Właśnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło. Dziękuję.

Więc, jeżeli chodzi o renomę, to znacznie lepiej wypadają rurki Uponora niż Purmo. Wykonawaca zaproponował mi Purmo bo zazwyczaj ich używa. Ale powiedział, że nie ma problemu z wykonaniem instalacji również w Uponor.

Zadam pytanie inaczej, czy rurki Purmo to dobre rurki i bez obaw można je instalować?

I jeszcze drugie pytanie: czy do instalacji wodnej można użyć rur PERT-al-PERT (Purmo albo Uponor). Bo zastanawiam się jeszcze nad systemem BORplus Wavina.