Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktoś ma ogrzewanie podłogowe Purmo?

kwiatki4

Recommended Posts

Jesuuu, aż tak szczegółowo nie wnikałam w temat, a własnie zamontowali mi kilometr rurek Purmo w podłogówce :roll: . I wylewki zrobili... :o Mam nadzieję, że przy starannym montazu całego systemu (mam styropian 2,5 cm ze srebrną folia Purmo, taśmę łącząca Purmo i dylatacje oryginalne Purmo) będzie ok.

Myślę że obydwie firmy są dobre i nie ma obaw. Ponoć Uponor jest lepszy - być może, nie wiem.

A szczegółowa dyskusja na temat sposobów spawania warstwy aluminiowej to raczej dla ciekawskich (dzięki wykładowi Niezłego rozumiem teraz o co chodzi), a nie kryterium doboru rury. Bo czy za 10-15 lat się rura rozwarstwi? Kto to może widzieć. Wg mnie najważniejsze, aby nie używać jakiejś tandety.

Rury firmy Purmo są dobre i bez obawy można je montować inna sprawa to prawidłowy montaż Swoim klientom staram się montować materiał sprawdzony by byli zadowoleni a rurę Uponora montuje ponieważ wiem że firma jest solidna z tradycjami i biorąc jej dużo mam w dobrej cenie

To czy jeden producent jest lepszy a drugi gorszy to jest tylko gadanie. Zależy od regionu w jednym jest Uponor w innym Kisan gdzie indziej jest Kan a jeszcze w innym rejonie Comap a w następnym Purmo lub lokalnie w iasteczkach sa zwolennicy tego albo tamtego. Wszyscy są OK i nie ma co gadać że jedna rura ma wkładkę na zakład a druga ma wkładkę doczołowo. W instalacjach domowych panują takie warunki że nie ma co się nad tym rozwodzić. Przewaga producenta polega na bogactwie oferty, serwisie, doradztwie i dostępności towaru!!! Oczywiście nie mówimy o produktach wiadomo skąd. :D

Rura Pert może być stosowana do wody pitnej oczywiście należy sprawdzić w aprobacie produktu i trzeba sprawdzić czy złączki mają aprobatę do stosowania przy wodzie pitnej.

Nie mam zamiaru kłócić się z kolegą z branży ale uważam że jest nieprawdą że materiał różni się tylko ceną i napisami i na dowód tego podam dwa przykłady

Czy samochód marki mercedes od np. lanosa różni się tylko ceną bo przecież oba maja silnik. koła i karoserię a teraz przykład z mojego podwórka rury kanalizacyjne firmy Wavin i Magnaplast tez różnica tylko w cenie

Nie mam zamiaru kłócić się z kolegą z branży ale uważam że jest nieprawdą że materiał różni się tylko ceną i napisami i na dowód tego podam dwa przykłady

Czy samochód marki mercedes od np. lanosa różni się tylko ceną bo przecież oba maja silnik. koła i karoserię a teraz przykład z mojego podwórka rury kanalizacyjne firmy Wavin i Magnaplast tez różnica tylko w cenie

Wavin a Magnaplst różnica jest w materiale z którego robi się rury Wavin PVC a Magnaplast VPP, czyli PVC to jest polichlorek vinylu a VPP to jet polipropylen. A czym mogą się różnić rury wyprodukowane w jednej fabryce??

Np czym różni się rura Herz Pert/al/pert od takiej rury firmy Kan??