Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie wywiązanie się z umowy

Ja1986

Recommended Posts

Witam potrzebuje porady. W umowie o przyłączenie do sieci elektroenergetycznej w harmonogramie realizacji przyłączenia obiektu w punktach mam wypisane zakres prac i daty. Treść punktu 1.1 po stronie tauron dystrybucja dla zasilania podstawowego w terminie do 2018.03.28 wykonanie przyłącza kablowdgo i dalej opisana długość i przekrój .

1.2 po stronie przyłączanego podmiotu dla zasilania podstawowego nie później niż 14 dni przed 2018.03.28. Wykonanie instalacji w obiekcie (instalacja wykonana przez elektryka i wypisane pismo zgłoszenie gotowości . Data 23.02.2018. Pismo dostarczylem do taurona 27.03.201. Pismo złożyłem tak późno, gdyż dostałem informację, że najpierw muszę otrzymać KARTĘ DANYCH I ZAPŁACIĆ FAKTURĘ ZA PRZYŁĄCZE.

Dziś jest 7.04.2018 fakturę i kartę danych dostanę najwcześniej 9 czyli 11 dni od terminu który jest w punkcie 1.1.

Moje pytanie czy mogę coś wywalczyć w tauronie za ta zwłokę? I w jaki sposób ewentualnie się do tego zabrać?

Stratę lub utracony dochód, które pozostają w bezpośrednim związku z niewykonaniem przez nich umowy. Np. kary umowne dla wykonawcy, który nie mógł zacząć prac przez brak prądu. Albo koszt wynajęcia i pracy agregatu. W praktyce, jeśli to jest kilkanaście dni zwłoki, to sobie odpuść, na budowie jest dużo ważniejszych tematów do załatwienia, niż użeranie się o jakieś grosze odszkodowania z wielką firmą.