Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Olejowana podloga SZYBKA POMOC !!!

duch11

Recommended Posts

Prosze o szybka porade!!! Robilem podlage z desek u ojca na wsi. Deski oczywiscie wycyklinowane i oszlifowane, podloga odpylona itp. Uzylem oleju colorit bezbarwny do podłog. Na opakowaniu bylo tak: nalozyc olej i po 10 min. szmatka zdjac nadmiar. Po 2h druga warstwa i tez zetrzec nadmiar i zostawic na 24h. Jako, ze robilem cala noc i padalem juz na pysk to zrobilem 1 warstwe prawidlowo i kazalem ojcu za 2h nalozyc olej i zetrzec nadmiar. Niestety cos zwalil bo jak wstalem to mam swiecaca sie warstwe, ktorej juz nie moge wytrzec. Prawdopodobnie nie dosc, ze nalozyl za duzo oleju to za malo go wytarl... da rade to odratowac? 2 warstwa schnie juz ok.9 h (calkowity podany na opakowaniu po 2 warstwie to 24h). Czy maczanie szmatki w oleju i tarciu tych swiecacych plam cos da? Moze lakier jakis matowy na to? czy zostaje mi tylko ponowane szlifowanie :( PROSZE O SZYBKA POMOC !!!

No dobra zmylem czesc tego oleju rozpuszczalnikiem... Niestety mimo, ze nie zalowalem i lalem sporo oraz intensywnie operowalem szmata to czesc widocznie byla juz zaschnieta. Podsumowujac... jest lepiej, ale caly czas sa obszary gdzie swieci sie jak lakier gloss :( Da rade to jakos naprawic?

obecnie do glowy przychodza mi takie opcje:

-Pomalowac jakas dobrze kryjaca farba podlogowa. Tylko nei wiem czy taki zaschniety olej mozna malowc farbami? Moze jakas specjalistyczny farba (cos ala kredowa)?

-Polozyc na to jakis dobry lakier matowy do podlog. Tylko tak jak wyzej... nie wiem czy olej mozna lakierowac :(

-zeszlifowac wierzchnia warstwe, odpylic i polozyc olej/lakier. Tylko z tego co slyszalem olej bardzo trudno sie usuwa, i szlifierkami oraz papierem sciernym tego nie idzie zrobic :(

prosze o jakies sugestie !