Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piony podlogówki

maciuspala

Recommended Posts

Witam

Hydraulik robiąc wodę i kanalizację wykonał mi piony oraz zamontował skrzynki dla rozdzielaczy podłogówki(czyli to co powinno być wykonane przed tynkami)

Piony wykonał z miedzi a zapytany dla czego z miedzi to odpowiedział że nie wiadomo co tam zamontuje(wiedział że będzie pompa ciepła) i jak sobie zamontuje piec na ekogroszek to bedzie w sam raz.

Wczoraj zmierzyłem średnicę rurki miedzianej i proszę o informację czy rurka 18 mm jest właściwą, bo gdzieś wyczytałem że piony powinny być z PP minimum 25 mm.

Trochę się zaniepokoiłem tym stanem.

Przypomniałem sobie że nypel od rozdzielacza który ostatnio trzymalem w ręce był 3/4 cala czyli tyle ile ma nypel nakrecony na moją rurkę w skrzynce na rozdzielacze.Czyli mam dobrze czy źle, i jakie skutki może mieć za mała rurka.Przed położeniem plytek idzie jeszcze to przerobić.

• 3 weeks później...

Dziś zamierzyłem rurki miedziane i wychodzi że są 22mm, zlecilem projekt podlogowki u Asolta więc się dowiem czy trzeba to przerabiać.

Trudno jeśli trzeba będzie zmienić piony koszt nie bedzie ogromny a wolę żeby było zrobione dobrze.

Kurcze nie zapytałem hydraulika co będzie montował, po prostu zaufalem jego doświadczeniu.

Dziś zamierzyłem rurki miedziane i wychodzi że są 22mm, zlecilem projekt podlogowki u Asolta więc się dowiem czy trzeba to przerabiać.

Trudno jeśli trzeba będzie zmienić piony koszt nie bedzie ogromny a wolę żeby było zrobione dobrze.

Kurcze nie zapytałem hydraulika co będzie montował, po prostu zaufalem jego doświadczeniu.

Zawsze zalecam fi28 i wykonuję, kilka razy sie trafiło nawet 35, w tym przypadku przeliczę, ale mysle ze ostatecznie te 22 pozostanie. Instalatorzy szukają oszczednosci tam gdzie nie trzeba, niestety.

PP 25 ma ściankę 2,5mm więc wychodzi ci 20mm. Jak dał miedź 18 to masz ok 16mm. Radziłbym się nie sugerować tymi danymi. Dał miedź bo chciał aby instalacja była trwalsza. Chwała mu za to. I tak to wszystko trafia do rozdzielacza tam się rozpręża i wędruje wolniejszym przepływem na obiegi. Będzie to działać no może minimalnie wolniej się nagrzewać i trochę szumieć. Wszystko zależy jaką powierzchnię ma to ogrzewać. Jak do 4 obiegów to ewentualnie. jak więcej to wg mnie trochę mała średnica. Ja daję min. fi22 miedź na 5-8 obwodów i do 70m2 powierzchni. jak więcej to fi 28. Dla twojej wiadomości fi 28 (lub 32PP) jest w stanie przerzucić do 35KW mocy. Średnicę rury musisz mieć przeliczoną do powierzchni ogrzewanej i zapotrzebowania na ciepło. Na oko co najmniej fi 22.

• 2 months później...

Nadchodzi właśnie dzień w którym będę miał robioną podłogówkę, więc wrócił temat pionów do rozdzielaczy. Gdzie bym nie zapytał to każdy przerób na Fi28 bo takie musi być.

Zamawiając bardzo wysokiej klasy rozdzielacze w ramach współpracy partnerskiej oraz przyjacielsko pomocnej dłoni otrzymałem wspaniałą lekcję na temat przepływów ogrzewania podłogowego. Więc mając rurki Fi22 przepływ mam fi20 i biorąc pod uwagę projekt podłogówki wykonany przez Asolta, wykres charakterystyki pompy Grundfos UMP3 która jest w pompie ciepła Samsung, biorąc pod uwagę iż hydraulik zrobi kilka błędów typu kolanka przewężenia, oraz biorąc najbardziej pesymistyczne dane do obliczeń i fakt iż pogorszą się parametry za 40 lat użytkowania wyszło iż jeszcze mam ok 80% rezerwy w przepływach, a głośność przepływu na parterze mieści się w górnej granicy szumu a na piętrze będzie całkowicie bezgłośnie.

Poniżej wklejam obliczenia które wymagają sporo pracy za co dziękuje Łukaszowi kierownikowi do klientów kluczowy z firmy Pol-strawa za profesjonalne doradztwo i pomoc, która mnie utwierdziła w przekonaniu że nie musze wyrzucać 1000 zł w błoto.

kansas.jpg

kansas2.jpg

kansas3.jpg

Edytowane przez maciuspala

Nadchodzi właśnie dzień w którym będę miał robioną podłogówkę, więc wrócił temat pionów do rozdzielaczy. Gdzie bym nie zapytał to każdy przerób na Fi28 bo takie musi być.

Zamawiając bardzo wysokiej klasy rozdzielacze w ramach współpracy partnerskiej oraz przyjacielsko pomocnej dłoni otrzymałem wspaniałą lekcję na temat przepływów ogrzewania podłogowego. Więc mając rurki Fi22 przepływ mam fi20 i biorąc pod uwagę projekt podłogówki wykonany przez Asolta, wykres charakterystyki pompy Grundfos UMP3 która jest w pompie ciepła Samsung, biorąc pod uwagę iż hydraulik zrobi kilka błędów typu kolanka przewężenia, oraz biorąc najbardziej pesymistyczne dane do obliczeń i fakt iż pogorszą się parametry za 40 lat użytkowania wyszło iż jeszcze mam ok 80% rezerwy w przepływach, a głośność przepływu na parterze mieści się w górnej granicy szumu a na piętrze będzie całkowicie bezgłośnie.

Poniżej wklejam obliczenia które wymagają sporo pracy za co dziękuje Łukaszowi kierownikowi do klientów kluczowy z firmy Pol-strawa za profesjonalne doradztwo i pomoc, która mnie utwierdziła w przekonaniu że nie musze wyrzucać 1000 zł w błoto.

[ATTACH=CONFIG]416253[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]416254[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]416255[/ATTACH]

Jakbym nie liczył nie chce mi wyjsc 1000 zł róznicy pomiędzy zastosowaniem fi22 a f28. Róznica w kosztach rury to ok 7 zł/mb, róznica na kształtkach to ok 50-80 zł, robocizna podobna. Razem przy ok 20 mb rury to moze byc ok 200-250 zł. Nie ma to jak kreatywna ksiegowosc. Co do wydajnosci pompy obiegowej to ok, wystarczy, ale przy mniejszych oporach pobierze mniej energii, nie są to duze wartosci, ale jednak jakies są.

1000 zł różnicy to jakbym chciał wymienić teraz Fi22 na F128,

20 mb Fi 28 to 576 zł ze złączkami i duperelami wyjdzie 700 zł, robocizna 400 zł i wychodzi 1100 zł.

Gdybym był mądrzejszy wcześniej to od razu kazałbym dać Fi28 mimo iż nie jest to potrzebne, bo różnica była by pewnie ze 200 zł max.

mamy tendencje do przewymiarowanie i pan Asolt powinien to wiedzieć walcząc z hydraulikami co dla świętego spokoju dają do pompy rurki co 10 cm, dodatkowe pompy bo to dodatkowa kasa, na materiale i robocie, bufory bo więcej roboty i więcej materiału.

1000 zł różnicy to jakbym chciał wymienić teraz Fi22 na F128,

20 mb Fi 28 to 576 zł ze złączkami i duperelami wyjdzie 700 zł, robocizna 400 zł i wychodzi 1100 zł.

Gdybym był mądrzejszy wcześniej to od razu kazałbym dać Fi28 mimo iż nie jest to potrzebne, bo różnica była by pewnie ze 200 zł max.

mamy tendencje do przewymiarowanie i pan Asolt powinien to wiedzieć walcząc z hydraulikami co dla świętego spokoju dają do pompy rurki co 10 cm, dodatkowe pompy bo to dodatkowa kasa, na materiale i robocie, bufory bo więcej roboty i więcej materiału.

fi 28 to wcale nie ekstrawagancja, miałem juz tyle telefonów o pomoc bo ktos zaoszczedził i dał 22 lub nawet 18 cu a byli tacy zasilanie zrobili pp20 a czasem pp25. Co do buforów to jest to rozwiązanie nieco tansze inwestycyjnie od gazu a czasem przy długim przyłaczu duzo tansze, a koszty grzania w g12w (g13) są tylko troszke drozsze eksploatacyjnie. Licząc to ze nie wymagam zadnych płatnych przegladów gwarancyjnych dla bufora a kocioł gazowy wymaga, licząc to ze koszty ewentualnych napraw bufora sa znacznie tansze od naprawy pogwarancyjnej kotła gazowego to wychodzi na to ze taki bufor jest lepszym i tanszym rozwiazanie od kotła gazowego. Czy jest wiecej roboty z buforem niz kotłem gazowym? smiem twierdzic ze są porównywalne. Oczywiscie wszystkie obliczenia dla Tauronu, dla innych dystrybutorów i sprzedawców energii elektr. juz tak korzystnie bufor nie wychodzi.

Mnie chodziło o bufor do pompy ciepła, który przeważnie nie jest potrzebny.

Gdybym dopilnował wcześnie to miałbym od razu fi28 ale nie dopilnowałem,w moim przypadku pewnie fi18 też by wydoliło tylko szumy by były.

Bufor na prąd to dobra alternatywa dla gazu, niestety pompa grzeje 3 razy taniej, inwestycja większą,przeglądy potrzebne no i to prędzej czy później się zepsuje.

Mnie chodziło o bufor do pompy ciepła, który przeważnie nie jest potrzebny.

Gdybym dopilnował wcześnie to miałbym od razu fi28 ale nie dopilnowałem,w moim przypadku pewnie fi18 też by wydoliło tylko szumy by były.

Bufor na prąd to dobra alternatywa dla gazu, niestety pompa grzeje 3 razy taniej, inwestycja większą,przeglądy potrzebne no i to prędzej czy później się zepsuje.

Z moich obliczen oraz obserwacji zuzyc klientów nie 3 a 2 razy taniej, ale to szczegół. Odnosnie kosztów napraw to są one nieporównywalne do pompy bo przy buforze tak w zasadzie nie ma sie co zepsuc, a nawet gdyby to koszt częsci jest stosunkowo niski a naprawa mało skomplikowana.

Gdzieś wyczytałem, że nie powinno stosować się zwykłych rur PP do ogrzewania z powodu przenikania tlenu do instalacji. Można robić na rurach z wkładką aluminiową, ale chyba niewiele osób to praktykuje.

Nie lepiej użyć rur PEX do rozdzielaczy? Ja użyłem PEX32 i z przepływami raczej nie powinno być problemu ;) Cena 10zł/m, do tego kilka złączek.