Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda na działce z baniaka 1000l

Coj3st

Recommended Posts

Witam .

Przeszukałem forum jak i internet ale odpowiedzi nie znalazłem ,

Posiadam działkę rekreacyjną pod miastem na której nie ma wody zdatnej do picia . I wymyśliłem ze najprostszym sposobem byłoby zamontować za domkiem baniak 1000l poprowadzić od niego rury do kuchni i łazienki w domku plus JesCze jakaś pompka do pompowania wody żeby było ciśnienie , i ogrzewacz przepływowy przy końcu instalacji . Pytanie tylko czy taka woda w baniaku bedzie nadawać się do spożycia przez sezon wiosenno-letni ? Czy nie zakwitnie itp a jeżeli tak to czy są jakieś sposoby na to aby ta woda pozostała pitna przez sezon (6miesiecy) ?

Pozdrawiam !

Próbowałeś kiedyś zostawić otwartą butelkę wody na 6 miesięcy?

Możesz wodę uzdatniać, dezynfekować, filtrować, itp, itd ale koszty będą znacznie większe niż może Ci się wydawać... taniej wyjdzie wozić wodę ze sklepu.

na zdrowy rozum woda w takim baniaku jest zamknięta z obydwu stron, a głównie chodzi wodę do zlewozmywaka i prysznica :)

Jak zamknięta? Jak będzie szczelnie zamknięta to po wypompowaniu kilku litrów zrobi się podciśnienie...

Nie kombinuję . to jest działka REKREACYJNA znajduję się na terenie DZIAŁEK REKREACYJNYCH

Woda z wodociągów dlatego że na terenie działek są 4 krany z których można po podłączeniue węża nalać sobie wody do np basenu .

Wynalazłem inny sposob na wodę (rezygnuję z wody pitnej) Więc....

Woda którą mam na działce jest twarda . po tygodniu nie używania armatury kapie brązowa woda do zlewu .

Jak wcześniej wspominałem chciałem poprowadzić wodę do łazienki oraz zlewu .

podłączając się pod stara instalację rurami zgrzewalnymi PEX prowadząc rury do domku . w domku pod zlewem zamontuję filtry (typu dafi) oraz ogrzewacz przepływowy . od ogrzewacza poprowadzę rury na zlew a drugą na prysznic .rozłączając na wodę zimną oraz ciepłą .

czy to rozwiązanie będzie się sprawdzać ?

Woda którą mam na działce jest twarda . po tygodniu nie używania armatury kapie brązowa woda do zlewu .

Twardość wody nie objawia się brązowymi barwami...

Jak wcześniej wspominałem chciałem poprowadzić wodę do łazienki oraz zlewu .

podłączając się pod stara instalację rurami zgrzewalnymi PEX prowadząc rury do domku...od ogrzewacza poprowadzę rury na zlew a drugą na prysznic .rozłączając na wodę zimną oraz ciepłą .

Chyba się zgubiłem w tym skąd i dokąd te rury, jaka stara instalacja, itd

. w domku pod zlewem zamontuję filtry (typu dafi)

takie filtry wystarczą na przefiltrowanie 100-150 litrów wody (w zależności od jej parametrów). o ile na kran do mycia rąk to jeszcze jakiś sens może mieć.... to na prysznic już raczej słabo (w sumie nie wiem ile wody zużywasz na prysznic...)

na co chcesz te filtry montować? jaki parametr poprawić? twardość? żelazo? zapach/barwę? na każdy z tych problemów będziesz potrzebował osobnego filtra. Każdy wkład będziesz musiał wymieniać po kilku dniach (w najlepszym wypadku po kilku tygodniach). Masz zapas ciśnienia żeby przepchnąć wodę przez 3-4 filtry i jeszcze ogrzewacz przepływowy?

Twardość wody nie objawia się brązowymi barwami...

Chyba się zgubiłem w tym skąd i dokąd te rury, jaka stara instalacja, itd

takie filtry wystarczą na przefiltrowanie 100-150 litrów wody (w zależności od jej parametrów). o ile na kran do mycia rąk to jeszcze jakiś sens może mieć.... to na prysznic już raczej słabo (w sumie nie wiem ile wody zużywasz na prysznic...)

na co chcesz te filtry montować? jaki parametr poprawić? twardość? żelazo? zapach/barwę? na każdy z tych problemów będziesz potrzebował osobnego filtra. Każdy wkład będziesz musiał wymieniać po kilku dniach (w najlepszym wypadku po kilku tygodniach). Masz zapas ciśnienia żeby przepchnąć wodę przez 3-4 filtry i jeszcze ogrzewacz przepływowy?

Nie znam się na wodzię więc tak napisałem. ale po poszukaniu w internecie stwierdzam że woda ma taki kolor przez starą instalację (osadza się rdza itd)

woda prowadzona ma być od miejsca gdzie się spuszcza wodę na zimę mniej więcej po środku działki , od tego miejsca jest jakies4/5 metrów do domku .

ciśnienie jest duże , a co do filtrów to , widziałem że ludzie w domach takie montują na instalacji i że wymienają je co półroku , więc tak trochę wydaję mi się że nie do końca wiesz jak to działa albo ludzie kłamią :)

a filtry chcę założyć dlatego że . reszta instalacji pozostanie stara (zardzewiała) instalacja ma około 20 lat mniej więcej . wszystkie rury są stalowe .

i jak założę nowy kran prysznic zlew kabinę płytki itd to brązowa woda je zniszczy po najpózniej jednym sezonie . a bez sensu jest wymieniać armaturę co roku .

ciśnienie jest duże , a co do filtrów to , widziałem że ludzie w domach takie montują na instalacji i że wymienają je co półroku , więc tak trochę wydaję mi się że nie do końca wiesz jak to działa albo ludzie kłamią :)

To może jednak dopytaj się "tych ludzi" jakiego typu filtry tam mają bo wymieniać co pół roku to można filtr mechaniczny (piankowy, sznurkowy) o ile wcześniej się nie zapcha. Szczerze wątpię aby ktokolwiek z "ludzi" stosował te filtry do usuwania żelaza czy twardości... ale może faktycznie się nie znam na takich metodach :)