Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka studnia na działce

Recommended Posts

Witacje, jest sobie działka na której nie bedzie budowany budynek przed najblizsze 4 lata ale ma być ogródek i potrzebna jest woda.

Prądu przez 3 lata również nie bedzie chyba że zaistnieje potrzeba zakupu agregatora.

Woda wydaje się że jest dosyć płytko gdyż 20 metrów od działki biegnie rów odwadniajacy z jednej strony ,a 100 metrów z drugiej strony działki ten rów łaczy się z jeszcze wiekszym rowem. W rowie płynie lub stoi woda.

Zależy mi żeby zmieścić się w budzecie max 2 tys ze wszystkim, z czego wiekszość prac moge wykonać sam.

Do tej pory myślalem żeby po prostu zbudować studnie kręgową, w sposob taki ze wkladam krąg , podkopuje i nastepny na niego i tak dalej, nie wiem jeszcze jak nakladać kolejne kręgi na poprzednie bo one waża dobre pare set kilogramów.

No ale oglądałem sporo na ten temat w internecie i sa tez inne opcje, np studnia z rurą osłonową ale do tego trzeba by hydrofor a jak mowie nie ma prądu lub jest też opcja zrobienia abysinki z pompą ręczną. Czy taka studnia abisyńska miala by jakąś przewage nad studnia z kręgów ? Mozliwe ze cenowo wyszło by pare set złotych taniej ale cos poza tym ?