Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rynna ukryta- odprowadzenie wody

Szalik13

Recommended Posts

Witam

Moi budowlańcy niestety zapomnieli zrobić wnęki pod rynne ukryta w warstwie fundamentu. Narazie jest tylko schowana w scianie i wychodzi na zewnatrz szyjka tuz nad ziemia. Beda ja teraz chowac i pytanie gdzie zastosowac filtr rewizyjny w razie zspchania liscmi itp. Rura bedzie ukryta i wchodzila w ziemie, następnie chciałbym ja odprowadzic sztywna rura pcv ok metr i zastosowac rure perforowana z geowloklina do konca.

Dom jest parterowy i w lekkiej wnece, przepuszczalnosc gruntu jest dosc dobra. Wody gruntowe sa na glebokosci gdzies 5 metrow lub wiecej.

Na krancu dzialki zrobilem spadek terenu od domu w dol i podczas opadow zbiera mi sie tam woda, przy wiekszych opadach to wsumie jest wszedzie w kolo.

Jak to pogodzić, odprowadzic wode z rynien i z powierzchni dzialki jednocześnie ?

Troche czytalem ale o ds obiscie mam taki pomysl aby zrobic w rogu dzialki gdzie najwiecej wody betonowe kregi bez dna wys calkowita z 3-4 metry na odpowiedniej podsypce itp. Do niej wchodzily by rury drenarskie od od najblizszych rynien.

Co z reszta rynien ? I zspychajacymi liśćmi

I jak zrobic odptowadzenie wody z pow dzialki ? Tez takie rury drenarskie o wiekszej srednicy poptostu zakopac i ulozyc w węża i beda pily wode ?

Ktos pomoze ?

Nalepiej chyba pociągnąć rury od wszystkich rynien do studni.

Co do liści, to każdą rynnę kończysz w ziemi osadnikiem z sitkiem, dopiero do tego podłączasz rurę. Od czasu do czasu trzeba to otworzyć i przeczyścić.

Dodatkowo górny otwór rynny zabezpieczasz specjalną kratką, też do wyczyszczenia raz do roku.