Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa problem z wiatą drewnianą

PiotrBudowniczyChłop

Recommended Posts

W tamtym roku postawiłem wiate samochodową o wymiarach 5.5 x5. Mam pytanie, ponieważ belki górne są ugięte na środku o 1 cm wzgledęm początku. Czyli dach na środku jest o 1 cm niżej. Najlepiej byłoby wstawić na środku pionowe krokwy jednak bedzie to nie zbyt praktyczne bo cieżko bedzie otworzyć drzwi w samochodzie. powiedzcie mi bo krokwy na dachu mam co 55 cm czy to mogło spowodować ugięcie? Co w tym przypadku robić dać dłuższe zastrzały? Czy to ugięcie może się zwiększać? Prosze o porade[ATTACH=CONFIG]410766[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]410766[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]410767[/ATTACH]

A jakie wyszly ci strzalki ugiecia jak konstruowales ta wiate?

Nie było żadnych obliczeń podczas konstrukcji wiaty.

to sobie odpowiedziales dlaczego sie tak ugielo. Widac robil i wymyslal Janusz budownictwa bo juz na pierwszy rzut oka widac ze te platwie po 5m to takie bardzo biedne sa przekroje. Patrz Pan taka ladna wiata a tak sie ugiela.

Jest wiele sposobow naprawy tego badziewia, od zwiekszenia przekroju, zrobienia sciagu po wzmocnienie stalowym profilem widocznym albo nie. Ale to nie sa tematy ktore ograna Janusze ciesielstwa. Do tego potrzebny jest przede wszystkim kalkulator, kartka papieru, dlugopis i troche wiedzy.

A do czasu az ktos naprawi ta konstrukcje to polecam zarliwe modlitwy zeby sie to nie zlozylo jak bedzie pod ta wiata np. dziecko bo jest tam jeszcze kilka bledow takich ze wlos na glowie sie jezy

Edytowane przez gambit565

Wiata została wzmocniona przez fachowców którzy robią takie wiaty na codzień. Jednak nie było potrzeby jej wznacniania więc Panie gambit ma Pan małą wiedze. Panowie powiedzieli że to nigdy by się nie zawaliło chyba, że ktoś by przeciął słupy. Fajnie to wzmocnili dach się wyrównał a zabrali tylko 150 zł.

• 3 months później...