Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ponowne pomalowanie fasady

Recommended Posts

Witam!

Otoż chce odnowić fasadę u dziaka. Ocieplenie to stryopian zaciągnięty klejem, bez tynku dekoracyjnego. Obecnie widać prawdopodobnie ślady wysoleń po kółkach montażowych (jasne plamy), do tego jeszcze pojawiły się mikroorganizmy. Stara farba to jakiś Flugger, matowa, szorstka, bliżej jeszcze nie ustaliłem co to za farba (jutro postaram się dowiedzieć dokładnie) I teraz pytanie moji drodzy jak właściwie przygotować podłoże ? Umyć to myjka z jakąś chemia ? Też zbytnio nie chciał bym deklaracji środkowa (wszystko spłynie na trawnik) czy najpierw umyć a ręcznie nałożyć jakiś preparat? (Jaki chemia użyć) i jaka dobra farbę polecacie do fasady. Biała, trwala? Osobiście u siebie używałem weber, chodź może coś polecicie jakość/cena dużo tego nie ma ok 100m2

Pozdrawiam ;)

kolka i tak sie pojawia niestety, to tzw efekt biedronki, aby go wyeliminowac trzeba by bylo klasc kolejna warstwe styropianu, kolkowac z zaslepkami.

co do braku tynku i malowaniu kleju bezposrednio - mam zdanie jakie mam - jest to totalna porazka, w szczegolnosci dla kolorow innych niz bialy (mocno odbijajacy promienie) bo to po prostu peka i tworzy sie pajeczyna.

czyli generalnie zupelnie inaczej bym robil, ale skoro tak chcesz to prosze bardzo:

zmywamy to zielone paskudztwo myjka (mechaniczne usuniecie)

na to 2-3 warstwy Capatoxu http://med-bud.pl/grunty-elewacyjne-caparol-capatox-10l,c27,p181,pl.html

jak sobie wyschnie malujemy czyms rozsadnym: Chems Silikonfarg http://med-bud.pl/farby-fasadowe-chems-silikonfarg-biala-12l,c29,p112,pl.html

szybko lekko i przyjemnie, ale... jak juz wspomnialem: wybrana technologia wykonania z linii "byle jak" ale za to szybko i skutecznie na jakis czas

Docieplenie w obecnej chwili odpada Niestety :( obecna fasada ma ok 12 lat ?

Byłem dziś w flugger, nie opowiedzieli mi na pytanie co to może być za farba :( a jak jest z tym gruntem? Kładzionym na farbę ? Kiedyś właśnie flugger miał chemię fluer 37 które można było podawać do myjki, obecnie go wycofali, trochę się boje aby nie spodkała mnie niemiła niespodzianka z łuszcząca się farba :( a jak z jakością farby Silikonfarg? Cenowo mocno przystępna do flugger jak i weber ? Ogólnie na farbie nie mam zamiaru oszczędzać na być po prostu dobra ;)

witam. farba fotokatalityczna. spokój na lata i bez wykwitów. pf-10

wez... najleiej z hiperturbokrystalizatorem polimerowym :p

skad Wy sie bierzecie....

wpadasz na forum i poki co 2/2 posty masz o cudownej farbie pf10 fotokatalitycznej

piszesz nastepne?

• 2 weeks później...
A co z dobrej jakości silikonową farbą elewacyjną? Też bez sensu?

ale co pytasz o malowanie kleju? bez tynku?

prosze bardzo, praktycznie pewne ze tak to bedzie wygladac za 2-3 lata

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246190-Dla-tych-kt%C3%B3rzy-wymyslili-sobie-klej-malowany-farba-elewacyjna&highlight=tych

nie szkoda pracy i materialu?