Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa studni z PCV

dobropol

Recommended Posts

Witajcie, przerobilem juz wiele materialu i wiele filmików obejrzalem i wciaż mam pewne niejasnosci

Plan jest taki żeby zbudowac studnie z rur pcv a na gorze zamontowac pompe reczną.

Najpierw za pomocą wiertla ręcznego i szlamowki umieszcza sie rure pcv 160 na od 3 do 6 metrow w ziemi tak zeby dolna jej czesc ok 1.5 metra mialo poziom lustra wody. owa rure nacina sie lub nawierca 1 metra od dolu.

Nastepnie bierze sie rure 110, dluzsza od poprzedniej o ok 2 metry , ostatnie 1.5m rowniez nacina sie brzeszczotem lub nawierca i wbija nizej o ok 1.5 metra od wspomnianej wczesniej rury 160.

Potem wpuszcza sie w to rure wodna zakonczoną filtrem do samego prawie dolu

I teraz pojawiaja sie niejasnosci, w tym filmie w 55 minucie

czlowiek twierdzi ze nalezy uzyc wydajnej pompy do pierwszego pompowania wtedy ona szybko wybierze banke piachu na dole i zrobic sie cos w stylu banki wody, odrazu chcaialbym zapytac czy do pierwszego pompowania zamist pompy na prad mozna uzyc pompy recznej ? i dodac ze jakos ciezko mi uwierzyc ze faktycznie taki balon wodny sie tam zrobi i szybko sie nie zawali albo nie zapcha, fajnie jak by sie ekspert wypowiedzial.

Inne zrodla natomiast ktore znalazlem mowia ze po pierwsze podwojna rura oslonowa nie jest potrzebna a po drugie pokazuje ze na dole to powinna byc warstwa zwiru ktorą on sam probuje zrobic wsypujac go do dziury

https://www.drillyourownwell.com/About-Gravel-Packs-and-Well-Screens.htm

Nie powiem mam troche niejasnosci,

1. czy pierwsze pompowanie mozna zrobic pompa reczna

2. czy jesli na dole jest tylko sam piach bardzo drobny to czy pompowanie nie zrobic dziury w ziemi ktora moze sie zawalic w przyszlosci ?

3. czy faktycznie warto wsypywac tam zwir ?

4. slyszalem o technikach wlewania zaprawy cementowej, nie betonu ale cementu czy ktos moglby wyjasnic w czym to moze pomoc ?

6. czy na owa rure z nacieciami powinno sie jeszcze doklejac jakas siatke albo wlóknine ?

7. czy owe rury ktore sie doklada nalezy laczyc z poprzednimi w mufce (tym zgrubieniu na koncu rury) czy odciac mufke i zgrzac rury ?

5. czy popelnilem jakis blad w moim rozumowaniu odnosnie budowy takiej studni czy czegos nie uwzgledniam.

Witajcie, przerobilem juz wiele materialu i wiele filmików obejrzalem i wciaż mam pewne niejasnosci

Plan jest taki żeby zbudowac studnie z rur pcv a na gorze zamontowac pompe reczną.

Najpierw za pomocą wiertla ręcznego i szlamowki umieszcza sie rure pcv 160 na od 3 do 6 metrow w ziemi tak zeby dolna jej czesc ok 1.5 metra mialo poziom lustra wody. owa rure nacina sie lub nawierca 1 metra od dolu.

Nastepnie bierze sie rure 110, dluzsza od poprzedniej o ok 2 metry , ostatnie 1.5m rowniez nacina sie brzeszczotem lub nawierca i wbija nizej o ok 1.5 metra od wspomnianej wczesniej rury 160.

Potem wpuszcza sie w to rure wodna zakonczoną filtrem do samego prawie dolu

I teraz pojawiaja sie niejasnosci, w tym filmie w 55 minucie

czlowiek twierdzi ze nalezy uzyc wydajnej pompy do pierwszego pompowania wtedy ona szybko wybierze banke piachu na dole i zrobic sie cos w stylu banki wody, odrazu chcaialbym zapytac czy do pierwszego pompowania zamist pompy na prad mozna uzyc pompy recznej ? i dodac ze jakos ciezko mi uwierzyc ze faktycznie taki balon wodny sie tam zrobi i szybko sie nie zawali albo nie zapcha, fajnie jak by sie ekspert wypowiedzial.

Inne zrodla natomiast ktore znalazlem mowia ze po pierwsze podwojna rura oslonowa nie jest potrzebna a po drugie pokazuje ze na dole to powinna byc warstwa zwiru ktorą on sam probuje zrobic wsypujac go do dziury

https://www.drillyourownwell.com/About-Gravel-Packs-and-Well-Screens.htm

Nie powiem mam troche niejasnosci,

1. czy pierwsze pompowanie mozna zrobic pompa reczna

2. czy jesli na dole jest tylko sam piach bardzo drobny to czy pompowanie nie zrobic dziury w ziemi ktora moze sie zawalic w przyszlosci ?

3. czy faktycznie warto wsypywac tam zwir ?

4. slyszalem o technikach wlewania zaprawy cementowej, nie betonu ale cementu czy ktos moglby wyjasnic w czym to moze pomoc ?

6. czy na owa rure z nacieciami powinno sie jeszcze doklejac jakas siatke albo wlóknine ?

7. czy owe rury ktore sie doklada nalezy laczyc z poprzednimi w mufce (tym zgrubieniu na koncu rury) czy odciac mufke i zgrzac rury ?

5. czy popelnilem jakis blad w moim rozumowaniu odnosnie budowy takiej studni czy czegos nie uwzgledniam.

AD1. Pierwsze pompowanie studni to tzw pompowanie oczyszczające. Ma za zadanie oczyszcie warstwe wodonośną wokół Twojego filtra z wszelkie syfu który się tam dostanie w czasie wiercena studni, bądz są bardzo drobenj frakcji zalegającej w warstwie i ograniczającej przepływ wody/ Powinno się użyć mozliwie mocnej pompy, zeby jak najbardziej to oczyszcic. Ciężko mi uwierzyć że dasz radę to zrobić dobrze ręcznie. Robi się to do tego wiele godzin, 12-24. Od tego jak to dokladnie zrobisz, zależy żywotność i wydajność Twojej studni.

AD2. Tak, każde pompowanie może Ci zabrać piach z okolicy filtra. Po to są właśnie filtry. Poprawnie wykonana studnia ma tak wykonany filtr, żeby był dostosowany do materiału z którego jest zbudowana warstwa wodonośna. W praktyce wykonuje się taki filtr: z jakiegoś mechanicznego filtra - drobne nacięcia na rurze, siatki, plus filtr ze żwiru filtracyjkngo wsypany dookoła rury studziennej. Jesli studnia ma być wydjana musi czerpać wode z warstwy wodonosnej. Taka powinna się charakteryzować odpowiednią grunością ziaren./ O kurzawce pewnie słyszałeś. Baaaardzo drobny uwodniony piach. Wprawdzie wody w nim dużo ale nie do wypomowania bez pisachu. Zapcha też każdy filtr. Żwir powinien być w miare gruby, żeby pomiedzy jego ziarnami miescilo się sporo wody i żeby się nie przemieszczałw czasie pompwania. Studniarz z doświadczeniem potrafi ocenić do czego się dokopał.

AD3. Patrz AD2. Żwir filtracyjny ma zabezpieczyć najdrobniejsze frakcje do dostawania się do studni.

AD4. Nie wiem gdzie chcesz ten cement wlewać :-/ Może słyszałeś o bentonicie - suchej pęczniejącej pod wpływem wilgoci glince, którą wsypuje się ponad filtrem dookoła rury studziennej. Ta pęcznieje i robi korek ponad filtrem żwirowym. Nic, z powierchni wzdłuż rury studzinnej nie będzie Ci się przesączać do filtra.

AD6. Jak wyżej. Całość filtra powinna być dobrana do warstwy wodonośnej.

AD7. Rury studzienne są z grubego PVC, tak z 10mm ścianki chyba To nie są rury kanalizacyjne. To co robiono u mnie, było skręcane na gwint.

AD5. Jak wyżej. Całkiem sporo.

Wielkie dzieki za tak szczegołową odpowiedz.

Cały czas myśle o tym aby samemu przynajmniej spróbowac wykopac taka studnie chociaz dzowniłem też do jednej firmy i oto co mi powiedzili

1. Oni uzywaja tylko rur PCV bo stalowe wedlug nich koroduja po 10 latach

2. Pytalem sie co jesli trafia na kamien czy maja jak go przebic , mowil ze wtedy kopia w innym miejscu.

Teraz wracajac do pytań

1. Pierwsze pompowanie 12-24 godziny, serio ? spotykalem sie z opiniami 4 razy po 25 minut i 15 min przerwy pomiedzy

2. Odnosnie betonitu , faktycznie o to mi chodzilo mozna zatkac od gory dno takiej studni

3. O kurzawce slyszalem , napisales "nie do wypomowania bez pisachu" wydaje mi sie ze jakas literowke popleniles czy faktycznie chodzi Ci o pisach ?

4. Ten zwir, to mnie najbardziej zastania, orientujesz sie w ktorym momencie najlepiej go wsypac ? przed pompowaniem, w trakcie czy po ?

Biorac pod uwage ten rysunek

Best.jpg

Mozna byc wymyslec taki proces instalacji, zalozmy ze woda jest na poziomie 5 metrow

1. wbijamy rure oslonowa 130mm na poziom 8 metrow ostatni metr jest z filtrem

2. w to wkladamy rure 110 mm tez 8 metrow w ziemie

3. do rury szerszej wsypujemy zwir

4. podciagamy rure szersza o 1.5 metra do gory albo nawet calkowicie wyjmujemy ale w taki sposob zeby rura wewnetrzna pozostala w srodku w ten sposob bedzie otoczona zwirem

Pojawia sie pytanie jak wyciagniemy rure zewnetrzna tak aby srodkowa pozostala w srodku?

mozna byc zamontowac nad wykopem drabine dosyc wysoka rozkladana a rure szersze wczesniej przelozyc linami tak zeby dalo sie ja wyciagnac.

Podczas wyciagana lub podciagania szerokiej rury mozna nawet dosypac zwiru

Po tej czynnosci rozpoczynamy proces pompowania.

Edytowane przez dobropol