Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejecie już?  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Grzejecie już?

• Tak, lubimy ciepe

Recommended Posts

Ja, narazie jeszcze w nowym bloku, grzeję prawie miesiąc, ale tylko w łazience.W pozostałych pomieszczeniach nie muszę, bo rury co idą w podłodze i mam "darmowe ogrzewanie podłogowe". :wink:

Nocą nie grzeję, nawet zimą, bo tak się nam dobrze śpi i może też dlatego nigdy nie chorujemy (puk,puk).Ale w ciągu dnia, kiedy jesteśmy sporo poza domem, to wygrzewam chatkę, bo lepiej zapłacić więcej za grzanie, niż mieć potem w domu jakiegoś grzyba.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

minilapin - zgadzam się, że się świetnie i zdrowo śpi w chłodzie, ale 1. okropne jest uczucie położenia się do zimnej pościeli - przez 15 minut trzaska się zębami i kuli z zimna, 2. rano nie chce się wstawać - pod kołderką ciepełko, a poza nią zimno :( A c.w.u czym grzejesz? Czy jak nie grzejesz przez noc, to masz ciepłą wodę rano do mycia?

Maluszku - bardzo dużo ciepła ucieka Ci przez nieocieplone ściany. Masz ciepło, bo dużo "palisz", ale mogłabyś mieć równie ciepło a palić mniej, gdybyś domek miała ocieplony. Reku zwraca Ci część ciepła, owszem, ale tylko z wentylacji, natomiast to, co tracisz przez ściany jest nie do odzyskania. O to chodzi. Patrz na termos i zwykłą szklankę. Do termosu wlejesz herbatkę i masz ją gorącą przez ... nie wiem... 12 godzin? W szklance też możesz mieć gorącą herbatkę, ale będziesz musiała ją podrzewać co ... 20 minut, żeby cały czas była gorąca. W ten oto sposób i tu i tu masz gorącą herbatę, ale chodzi o koszt otrzymywania tej temeratury.

Maluszku - bardzo dużo ciepła ucieka Ci przez nieocieplone ściany. Masz ciepło, bo dużo "palisz", ale mogłabyś mieć równie ciepło a palić mniej, gdybyś domek miała ocieplony. Reku zwraca Ci część ciepła, owszem, ale tylko z wentylacji, natomiast to, co tracisz przez ściany jest nie do odzyskania. O to chodzi. Patrz na termos i zwykłą szklankę. Do termosu wlejesz herbatkę i masz ją gorącą przez ... nie wiem... 12 godzin? W szklance też możesz mieć gorącą herbatkę, ale będziesz musiała ją podrzewać co ... 20 minut, żeby cały czas była gorąca. W ten oto sposób i tu i tu masz gorącą herbatę, ale chodzi o koszt otrzymywania tej temeratury.

Magdzia - ale ja dużo nie palę. Czy 100 m3 gazu płynnego na miesiąc to tak dużo przy domku 200 metrowym? Wg mnie nie. Fakt płacę dużo bo taka jest cena ale inni mający ocieplone domy zużywają dużo więcej gazu ziemnego lub płynnego. Jakoś nikt nie pisze ile zużywa gazu tylko wszyscy krzyczą, że ściana 1W jest zła bo nieekonomiczna.

Fakt bardzo dużo palimy kominkiem bo mam go podłączonego do reku (wtedy piec nie działa więc nie zużywamy gazu). Wciągu zeszłej zimy zużyliśmy 6 m przestrzennych drewna - to też jakoś niezbyt dużo, zwłaszcza jak czytałam, że ludzie w dużo mniejszych domkach zużywają dużo więcej drewna tak 10 m przestrzennych w ciągu sezonu zimowego. Temperatura w domu w zimie utrzymywała się tak 22 - 23 stopnie.

Napisałam wcześniej, że w poniedziałek rozpaliliśmy kominek bo w domu było 19 stopni. Wczoraj już nie grzaliśmy bo było w domu 21 stopni. Dzisiaj rano w domu było 20,5 stopnia. Z tego wynika, że tak szybko ciepło przez moje ściany nie ucieka.

Nie wiem, czy to dużo, czy mało, rozumiem, że nie g. Ciebie nie palisz dużo a msz ciepło, ale myśl,ę, że gdbyby dom był ocieplony, to paliłabyś mniej :) Taka jest generalnie tendencja w naturze. Zwierzaczkom rośnie zimowe futerko, ludzie zakładają kurtki i czapki, to i domki warto ocieplać dla zmniejszenia strat :) A tak nawiasem mówiąc, to ja też mam 1W, ale z bloczków typu Fortis (ze styropianem). Pozdrawiam :)

Magdzia - ja mam Ytonga 36,5 i jestem z niego zadowolna i raczej nie chcę go ocieplać a ostatnio wszyscy jakby się zmówili i napadali na mnie za to tylko, że wybudowałam z Ytonga. A teraz mam nadzieję, że będziemy zużywać mniej gazu bo pierwszy sezon to tak naprawdę wygrzewa się dom i zdecydowanie więcej gazu czy też prądu idzie na jego ocieplenie więc tak sobie myślę, że teraz chyba powinno być lepiej :D

Właśnie chciałam zapytać ile zużywasz gazu ale sobie przypomniałam, że przecież dopiero się wprowadziliście :D i jeszcze wszystko przed Wami. A tak a propos - jak się mieszka?

Maluszku - nikt na Ciebie nie napada, ale to tak jest, że jak idziesz pod prąd (a Ty tak idziesz, w nurcie ogólnego ocieplania), to obijasz sie o wszystkich. Nie martw się, na mnie tez wszyscy naskakują, że moje ogrzewanie to pic na wodę, marketingowy lep itp., ale ja, tak jak Ty, wiem swoje i jestem zadowolona. A nie mam gazu, tylko pompę ciepła. Natomiast byłam ciekawa, jak moje ogrzewanie wypada w porównaniu z innymi źródłami grzania (statystyki i teoria to co innego). Jak na razie, po paru dniach grzania i obserwacji podlicznika przy instalacji grzewczej szacujemy, że w skali roku będzie nas kosztowało ogrzewanie ~200zł. miesięcznie przy temp. 21-22st.C. Czyli porównywalnie do bloku. A mieszka się super, jak to na własnym, po latach tułaczki...

Magdzia - gapa ze mnie :oops: zapomniałam, że masz pompę ciepła czyli zupełnie nie porównywalne do mojego ogrzewania.

Ja też chciałabym się dowiedzieć konkretnych danych tzn. ile ktoś zużywa gazu, przy jakiej powierzchni i nie chodzi mi tu o ceny bo ja przy tych 100 m3 płaciłam ok 600 zł miesięcznie bo taki drogi jest gaz płynny.

Wiem, że na mnie nie napadłaś :D - chodziło mi o inne wątki i kogoś innego.

Magdzia - jakby na to nie patrzył to PC jest najtańszą formą grzania więc nie powinniście dużo płacić. My też się nad tym zastanawialiśmy tyle, że jak zaczynaliśmy to pompy ciepła były straszliwie drogie :( i się nie zdecydowaliśmy. A czy mogłabym zapytać ile Was kosztowało to ustrojstwo?

No widzisz - ja wiem, że eksploatacja jest tania i o to mi chodziło, a tu wszyscy na mnie naskoczyli (jest taki wątek na temat PC), że co z tego, że używanie jest tanie, skoro sama PC jest droga i że dałam sie nabić w butelkę. A ceny dokładnej nie pamiętam, tym bardziej, że to była kompleksowa inwestycja (kupowaliśmy z kolektorami słonecznymi). Pisałam chyba o cenach w tamtym wątku o PC.

Magdzia - fakt, że PC jest droga ale później płacisz dużo mniej i o to w tym wszystkim chodzi. Tak czy siak Ty na tym najlepiej wychodzisz po płacisz najmniej z nas wszystkich. Co z tego, że ja zużywam małych ilości gazu płynnego jak jego cena jest koszmarna więc tak czy siak płacę dużo :(

Dziewczyny. Faktem jest że ogrzewanie propanem-butanem poza prądem jest najdroższe. Ja ogrzewam gazem ziemnym i za grzanie od grudnia do kwietnia w zeszłym roku zapłaciłem niewiele ponad 700 zł za cały sezon. Dzisiaj na liczniku gazu mam 770m3 gazu gdzie przez lato trochę poszło na c.w.u. Mam dom 180m2 zbudowany z Ytonga 36,5 cm tak jak Maluszek.. To był pierwszy sezon grzewczy, budynek był po świeżo wykonanych tynkach i wylewkach więc parametry ścian były marne. Temperaturę w domu utrzymywałem na 18 stC. Z kosztów jestem bardzo zadowolony i myslę, że Maluszka nie ma sensu namawiać na docieplanie ścian tylko na poszukiwanie alternatywnego – tańszego źródła ogrzewania. Poza tym ściany to nie wszystko. Są jeszcze okna, drzwi, dach, podłogi, wentylacja – tędy też ucieka ciepło.

Ciekawi mnie takie właśnie porównanie kosztów ogrzewania zarówno samym gazem jak i innymi źródłami ciepła. Chyba założę wątek jak ktoś przed rokiem kiedy większość uruchomi ogrzewanie.

Ja ogrzewam gazem ziemnym i za grzanie od grudnia do kwietnia w zeszłym roku zapłaciłem niewiele ponad 700 zł za cały sezon.

To znaczy że dopiero od grudnia grzałeś, czy tylko od grudnia prowadziłeś statystykę?

Temperaturę w domu utrzymywałem na 18 stC.

o rany! nie za zimno??? 18 st.C. zmusiło mnie do włączenia ogrzewania, dla mnie to jest poniżej toleracji temperaturowej, nie mówiąc o komforcie, ale to jest sprawa subiektywna, dlatego pytam

Maluszka nie ma sensu namawiać na docieplanie ścian tylko na poszukiwanie alternatywnego – tańszego źródła ogrzewania.

Maluszek wie doskonale, że Jej ogrzewania jest drogie i chyba nie trzeba Jej namawiać na szukanie, bo najwidoczniej nie ma możliwości tańszego grzania, skoro zdecydowała się na gaz płynny.

Ja jeszcze nie grzeję w nowym domku, ale mam ciepełko w bloku ( grzeją od poniedziałku). sama jestem ciekawa ile mnie będzie kosztowało ciepło w domu ( gaz ziemny ) i kominek . Mój majster budujący kominki stwierdził,że kominek ogrzeje mi dom i nieczęsto będę korzystała z gazu ( chyba,że w wielkie mrozy) No to pożyjemy ...zobaczymy.....

RobertOC, 18C to u mnie rodzina się skarży przy 21C. Ja za cały rok wydałem na gaz jakieś 2700 (CO + CWU) przy pow 150m2 ale nie żałuję. Po prostu lubię ciepło, a 18C to mam tylko w nocy i to nad ranem. A jeszcze jedno, grzałeś tylko do kwietnia, pamiętam że w tym roku maj też był zimny a i w czerwcu też nie było za ciepło. Rodzina nie narzeka?