Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejecie już?  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Grzejecie już?

• Tak, lubimy ciepe

Recommended Posts

A jak to jest z tym kominkiem? Czy naprawdę kominek może ogrzać dom? Tzn. taki zwykły, bez cudów typu płaszcz wodny, czy coś tam, podłączony tylko do komina? Ja traktuję kominek w kategoriach raczej estetycznych niż użytkowych (taki bajer, co ładnie wygląda, jak się ogieniek pali, jak duża lampka oliwna ;) i troche mnie dziwi, że można kominkiem domek ogrzewać...

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak to jest z tym kominkiem? Czy naprawdę kominek może ogrzać dom? Tzn. taki zwykły, bez cudów typu płaszcz wodny, czy coś tam, podłączony tylko do komina? Ja traktuję kominek w kategoriach raczej estetycznych niż użytkowych (taki bajer, co ładnie wygląda, jak się ogieniek pali, jak duża lampka oliwna ;) i troche mnie dziwi, że można kominkiem domek ogrzewać...

Mam kominek na działce ( otwarte palenisko) uwielbiamy zapalić w nim i godzinami patrzeć w ogień, a cieplo jest niesamowicie ( nawet zimą).Byliśmy kiedyś na nartach w górskiej chacie , która była TYLKO ogrzewana koninkiem - wieczorem chodziliśmy w krótkim rękawku ( co prawda należało odpowiednio często dokładać grube bale 3-4 godziny ) Myślę ,że dobry kominek to jest to

Madzia.Ja narazie mieszkam w nowym bloku, a tu mam wodę z ciepłowni, a wdomku to zamierzam zainstalować dobre programowanie, bo będzie wodne ogrzewanie podłogowe na ok.70 % powierzchni, w tym w naszej sypialni (u dzieci kaloryfery tradycyjne).A ponieważ przy takim ogrzewaniu źle się śpi, w dodatku my musimy mieć zimno, bo tak lubimy (z ciepłej łazienki czy gorącej sauny siup pod pierzynki), to już nasz instalator bedzie musiał dobrze pomyśleć.O rany, mam nadzieję, że się da.?!?

Maluszka nie ma sensu namawiać na docieplanie ścian tylko na poszukiwanie alternatywnego – tańszego źródła ogrzewania.

Maluszek wie doskonale, że Jej ogrzewania jest drogie i chyba nie trzeba Jej namawiać na szukanie, bo najwidoczniej nie ma możliwości tańszego grzania, skoro zdecydowała się na gaz płynny.

U mnie propan jest rozwiązaniem przejściowym - czekamy z sąsiadem (pozdrawiam Marku) na podłączenie gazu ziemnego a wtedy rachunki na pewno spadną :D

Magdziu - nasz kominek (Jotul) podłączony jest do reku (przez co wszystkie pomieszczenia były ogrzewane tzn. tam gdzie są nawiewy) i tak naprawdę to większość zimy grzaliśmy kominkiem. Instalacja sprawdziła się w 100% Temperatura w domu 22- 23 stopnie. Czyli wychodzi, że można nim dom ogrzać i nie jest o jakaś czasochłonna i brudna praca (zajmowło to może 5 minut). Jak nie chciało nam się grzać kominkiem to wtedy uruchamialiśmy piec.

Pewnikiem taki kominek, który podłączony jest tylko do komina to dużo nie ogrzeje bo tylko pomieszczenie w którym się znajduje.

Ja ogrzewam gazem ziemnym i za grzanie od grudnia do kwietnia w zeszłym roku zapłaciłem niewiele ponad 700 zł za cały sezon.

To znaczy że dopiero od grudnia grzałeś, czy tylko od grudnia prowadziłeś statystykę?

W grudniu zinstalowałem kocioł

Temperaturę w domu utrzymywałem na 18 stC.

o rany! nie za zimno??? 18 st.C. zmusiło mnie do włączenia ogrzewania, dla mnie to jest poniżej toleracji temperaturowej, nie mówiąc o komforcie, ale to jest sprawa subiektywna, dlatego pytam

Wtedy budynek był niezamieszkały - trwały prace wykończeniowe.

RobertOC, 18C to u mnie rodzina się skarży przy 21C. Ja za cały rok wydałem na gaz jakieś 2700 (CO + CWU) przy pow 150m2 ale nie żałuję. Po prostu lubię ciepło, a 18C to mam tylko w nocy i to nad ranem. A jeszcze jedno, grzałeś tylko do kwietnia, pamiętam że w tym roku maj też był zimny a i w czerwcu też nie było za ciepło. Rodzina nie narzeka?

Jak juz wspomniałem wcześniej, grzałem tylko po to by można było w cieple pracować. Wtedy mieszkaliśmy jeszcze w bloku. Z moich obliczeń wyszło mi że C.O. powinno kosztować mnie ok 2100 zł za rok, ale biorąc pod uwagę zużycie gazu zeszłej zimy i to, że budynek był bardzo wilgotny po robotach mokrych myślę że koszty ogrzewania przy 20-21 stC nie powinny znacznie przekroczyć 1000 zł za sezon. Ale zapraszam do obserwacji wątku o ogrzewaniu gazem który niebawem powstanie.

niedawno dostałam pozdrowienia ze spóldzielni - ogrzewanie znowu wzrosło - za jeden miesiąc musze zapłacic 147 zł x 12 miesięcy = prawie 1 800 zł !!!!!! Ciekawe ile zapłacę za ogrzewanie 150 m w domku ? jestem pewna ,że o wiele mniej i to z ciepłą wodą , a w bloku jeszcze dodatkowo .....

• 8 years później...
odkopuję bardzo stary temat - kiedy włączacie ogrzewanie? jaka temperaturę teraz macie w domach - czy już domki się wychłodziły? ja jeszcze nic nie włączyłam, w domu mam 21,5-22 st., ale już mi zimno, i zastanawiam się, czy to ja jakiś zmarzluch, czy te 22 st. we wrześniu są inne niż 22 st. w lipcu?

u mnie też 21 st w kuchni od północy. A mąż w kominku rozpalił wczoraj bo jak stwierdził zgniłe powietrze czuje (strasznie padało). A kominek mamy bez żadnego rozprowadzania powietrza więc tylko w salonie było znacznie cieplej.

Na razie dom trzyma ciepło i nam wystarcza. Bardziej zimno mam w pracy ale tu termin sezonu grzewczego nie zależy ode mnie.

Jak tylko poczujemy że jest nam za zimno to odpalimy kotłownie - będzie to nasza pierwsza zima i pierwsze grzanie (dom był wygrzewany bez naszego udziału)

Na całości mamy podłogówkę więc takie odpalenie musi być przemyślane bo zanim całość się nagrzeje to trochę czasu minie. :rolleyes:

U mnie w kamienicy jest 21 stopni na chwilę obecną, ale twardo siedzimy bez grzania :) Niebawem włączamy ogrzewanie gazowe.

W mrozy, przy temperaturze ok -20 stopni na zewnątrz, odpalaliśmy sobie dodatkowo piec kaflowy. Aktualnie chcę go zastąpić kominkiem.

Robię to przed sprzedażą mieszkania, ale z pełną premedytacją, bo wiem, że wpłynie lepiej na wycenę i wizualne odebranie mieszkania :)

Z czystej ciekawości, gdy napalimy w kominku, nie będzie pewnie tak długo ciepło, jak w tradycyjnym piecu kaflowym? :)

We wtorkowy wieczór temp w mieszkaniu spadła do ok 18 stopni. To dla niektórych już mróz, w którym nie da się wysiedzieć. Dlatego też włłączyłem termę gazową i od razu zrobiło się cieplej. Nigdy nie sugeruję się “kalendarzem”, sam ustalam kiedy w moim domu rozpoczynamy sezon grzewczy (wszystko zależy od pogody za oknem).