Piecha21 10.04.2018 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Witam ! Mam dylemat. Ze względu że mam bardzo nisko zamontowane jętki zastanawiam się czy mógłbym położyć drugą warstwę ocieplenia na jętki tj. na podłogę strychu ( miedzy jętkami i krokwiami już jest ), Nadbiłbym prostopadle kantówkami jętki i między to wkładał ocieplenie by była możliwość zrobienia podłogi. Pytam dlatego bo zastanawia mnie jaki wpływ może mieć to że jętki będą odkryte od spodu. Czy nie będzie to zbyt duży mostek termiczny ? Czy ocieplenie położone na jętki będzie również skuteczne jak pod jętkami ? Pytam ponieważ nigdzie nie znalazłem takiej informacji a wszystkie instrukcje, filmiki itp. Pokazują montaż pod jętkami. W przypadku montażu pod jętkami miałbym na poddaszu 2,4m na gotowo. Dla mnie to nie jest mało. Rodzice mają taką wysokość pomieszczeń i wg. mnie jest ok. Mniej grzania Jak myślicie ? Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 10.04.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Można dać spokojnie na jętki. Poza tym, jak przykryjesz jętki ociepleniem od góry, to nie będą mostkiem - mostek byłby wtedy, gdy z żadnej strony nie byłyby przykryte ociepleniem. Również rozważam sposób od góry, właśnie po to, żeby nie zmniejszać sobie wysokości na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piecha21 10.04.2018 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 No tak będą zakryte od góry więc będą zaizolowane. Lecz są przykręcone do krokwi które od góry nie maja ocieplenia leczy tylko membrana oraz dachówka. Szczegół którym nie wiem czy się przejmować czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 10.04.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 To są tak małe powierzchnie + drewno jest naturalnym izolatorem, że te straty cieplne są pomijalne moim zdaniem.Jeśli to dla Ciebie priorytet, to można na spód dać 1 - 2cm arkusza styropianu w te miejsce, co skutecznie zablokuje jakiekolwiek mostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 07.03.2022 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 odświeżam temat, tak jak Piecha2 chcę jętki pozostawić odkryte, docieplić skosy do kalenicy (poddasze małego domku). Mam po 2 jętki 40x160 na parę krokwi.Czy dafzą duży mostek cieplny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts