Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacje wewnętrzne

kika123

Recommended Posts

Witam

Zaczęłam budowę domu, w tym momencie murują mi mury. Złożyłam wniosek o warunki prztylaczy wody, kanalizacji i prądu. W tym momencie prąd i wode mam z domu który stoi obok. Chodzi mi o wewnętrzne instalacje w domu, czy muszę miec jakiś oddzielny projekt, czy można kłaść rury. Czy mogę znaleźć osobę która się na tym zna i po wybudowaniu dachu, rozprowadzac rury wewnątrz budynku, czy musze mieć jakiś specjalny projekt.

Jeśli zaczęłaś budowę domu, to przecież musisz mieć projekt.

Jeśli masz projekt domu, to masz zawarty w nim projekt instalacji.

O co to pytanie?

Chcesz może instalacje wykonać po swojemu, nie do końca tak, jak podaje projekt?

Jeśli instalacja będzie wykonana poprawnie, kierbud na ogół nie widzi problemu. Byle zachować standardy bezpieczeństwa.

A to mam taką mała opisówkę i marny projekt....nie wiedziałam że coś takiego wystarczy, opis jakie gniazdka, jakie napięcie i rysunek na jedną stronę gdzie mniej więcej gniazdka, ale rozumiem że mogę robić inaczej? Dziękuję dopiero zaczynam, jestem początkująca i nie znam się zupełnie, a można zrobić najpierw instalację w domu wewnątrz , a na końcu podciągnąć do budynku, bo mam prad i wodę z drugiego domu.....a muszę obmyślić gdzie kopac i jak się za to wziąść bo mam do przekopania 100 metrów i chyba wolałabym zrobić to jak najpóźniej....

A to mam taką mała opisówkę i marny projekt....nie wiedziałam że coś takiego wystarczy, opis jakie gniazdka, jakie napięcie i rysunek na jedną stronę gdzie mniej więcej gniazdka, ale rozumiem że mogę robić inaczej? Dziękuję dopiero zaczynam, jestem początkująca i nie znam się zupełnie, a można zrobić najpierw instalację w domu wewnątrz , a na końcu podciągnąć do budynku, bo mam prad i wodę z drugiego domu.....a muszę obmyślić gdzie kopac i jak się za to wziąść bo mam do przekopania 100 metrów i chyba wolałabym zrobić to jak najpóźniej....

lepiej nie myśl za duża i kop tam jakie masz warunki przyłączy