wopi 10.04.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Kogo może polecić do montażu pompy ciepła (powietrze-woda)? Rejon zachodniej małopolski. Zastanawiam się pomiędzy LG a Panasonic. Chyba, że jakaś inny producent w przystępnej cenie i dobrych parametrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 10.04.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Kogo może polecić do montażu pompy ciepła (powietrze-woda)? Rejon zachodniej małopolski. Zastanawiam się pomiędzy LG a Panasonic. Chyba, że jakaś inny producent w przystępnej cenie i dobrych parametrach? polecam Franka, chociaż Romek też jest dobry jest pełno produktów w przystępnej cenie i dobrych parametrach wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.04.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 polecam Franka, chociaż Romek też jest dobry jest pełno produktów w przystępnej cenie i dobrych parametrach wystarczy? A ja zawsze Krakola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.04.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 no na serio ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wopi 11.04.2018 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Bardzo wam dziękuję za merytoryczne i wyczerpujące informacje. Mam nadzieję, że wam też tak inni pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.04.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Bardzo wam dziękuję za merytoryczne i wyczerpujące informacje. Mam nadzieję, że wam też tak inni pomagają. Też mnie to forum czasem irytuje podeślij co potrzebujesz na meila, zobaczę co dam radę Ci zaproponować: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wopi 11.04.2018 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Też mnie to forum czasem irytuje podeślij co potrzebujesz na meila, zobaczę co dam radę Ci zaproponować: [email protected] Wczoraj wysłałem do Was na: [email protected], niemniej wyślę jeszcze bezpośrednio do Ciebie. A co do poprzedników, wiadomo, że nie każdy "fachowiec" zna się na tym, co robi, ale widocznie koledzy z forum jeszcze na takich nie trafili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.04.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 wopi: jakie pytanie taka odpowiedź wiesz ze na forum jest od groma podobnych tematów? czytałeś chociaż jeden podobny topik? firm producenckich PW jest od groma, nie jesteśmy wróżkami żeby wiedzieć o jakie dokładnie modele ci się rozchodzi, o jakiej mocy itp poniewaz nie jestem handlowcem a użytkownikiem, mogę polecić ci tylko swojego instalatora normalny użytkownik tylko w bardzo niewielu przypadkach zna więcej niż jednego jak ktoś ci na forum pisze "ten jest taki a tamten owaki" to handlowiec szkalujący konkurencję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.04.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Kogo może polecić do montażu pompy ciepła (powietrze-woda)? Rejon zachodniej małopolski. Zastanawiam się pomiędzy LG a Panasonic. Chyba, że jakaś inny producent w przystępnej cenie i dobrych parametrach? Witaj, to może ja pomogę? Kogo polecam do montażu? Otóż nie polecę z nazwy firmy, ale mogę doradzić, że wybór firmy zależy od rodzaju pompy ciepła - split, czy monoblok. Wielu inwestorów nie ma świadomości, że urządzenia SPLIT mocy ponad 10 kW wymagają założenia tzw. karty produktu i regularnych kontroli szczelności, które musi wykonać odpowiednio przygotowana osoba, ze stosownymi uprawnieniami i narzędziami. Wiąże się to niezaprzeczalnie z dodatkowym kosztem. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 517/2014 nakłada obowiązek certyfikacji osób, które zajmują się instalowaniem, serwisowaniem, konserwacją, naprawą, likwidacją lub kontrolą szczelności urządzeń zawierających fluorowane gazy cieplarniane, czyli zawierających czynniki stosowane w pompach ciepła. Z tego rozporządzenia wynika, że osoba, która chce wykonać układ chłodniczy typu SPLIT, musi posiadać odpowiednie kwalifikacje potwierdzone certyfikatem. To tak dla wyjąsnienia na co zwrócić uwagę... A ty na jaki typ stawiasz? Split czy monoblok? Może mógłbym zaproponować rozwiązania z rodziny Vitocal? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wopi 13.04.2018 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Witaj, to może ja pomogę? Kogo polecam do montażu? Otóż nie polecę z nazwy firmy, ale mogę doradzić, że wybór firmy zależy od rodzaju pompy ciepła - split, czy monoblok. Wielu inwestorów nie ma świadomości, że urządzenia SPLIT mocy ponad 10 kW wymagają założenia tzw. karty produktu i regularnych kontroli szczelności, które musi wykonać odpowiednio przygotowana osoba, ze stosownymi uprawnieniami i narzędziami. Wiąże się to niezaprzeczalnie z dodatkowym kosztem. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 517/2014 nakłada obowiązek certyfikacji osób, które zajmują się instalowaniem, serwisowaniem, konserwacją, naprawą, likwidacją lub kontrolą szczelności urządzeń zawierających fluorowane gazy cieplarniane, czyli zawierających czynniki stosowane w pompach ciepła. Z tego rozporządzenia wynika, że osoba, która chce wykonać układ chłodniczy typu SPLIT, musi posiadać odpowiednie kwalifikacje potwierdzone certyfikatem. To tak dla wyjąsnienia na co zwrócić uwagę... A ty na jaki typ stawiasz? Split czy monoblok? Może mógłbym zaproponować rozwiązania z rodziny Vitocal? Pozdrawiam! Ja raczej jestem za splitem. Przy -20 potrzebuję jakieś 7,5kW. Do jakiej temperatury zewnętrznej będzie pracować Viessmann? Zakładam w domu temp. 21 stopni. Temperatura wody grzewczej 40-45 (max. przy największych mrozach miałem 50). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.04.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 . Wielu inwestorów nie ma świadomości, że urządzenia SPLIT mocy ponad 10 kW wymagają założenia tzw. karty produktu i regularnych kontroli szczelności, które musi wykonać odpowiednio przygotowana osoba, ze stosownymi uprawnieniami i narzędziami. Wiąże się to niezaprzeczalnie z dodatkowym kosztem. Pozdrawiam! Czy pompy firmy Viessman nie wymagają corocznych przeglądów ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boldix 16.04.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 U mnie pompa będzie montowana za pare tyg. Wybralem panasonic T-cap, firma montująca ze śląska ghs polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts