Shad 11.04.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Cześć! Mam pytanie do osób, które użytkują, pracują z tymi materiałami lub znają ich właściwości na tyle, żeby doradzić co wybrać. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, poza odwołującymi do google szukałem... ale szukam więcej Do rzeczy. Zastanawiam się nad wyborem gontu z linii Timberline Ultra HD. Pojawia się jednak wiele głosów wybierz dachówkę, a jeśli tak, to jaką? Pytanie męczące, ponieważ muszę podjąć decyzję odnośnie projektu dachu. Kilka danych: - dom piętrowy - dach dwuspadowy - nachylenie 40 st Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 11.04.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Gont bitumiczny (jaki by nie był) to nic innego jak gruba papa. Nie sposób nawet porównywać go do dachówki ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shad 11.04.2018 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Gont bitumiczny (jaki by nie był) to nic innego jak gruba papa. Nie sposób nawet porównywać go do dachówki ceramicznej. Wobec tego jaką dachówkę byś polecał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 11.04.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Wobec tego jaką dachówkę byś polecał? To dość dziwne pytanie, biorąc pod uwagę różnorodność dostępnych dachówek. Ja mam ceramiczną płaską Roben Bergamo. Taką wybrałem i mimo różnych opinii co do jej jakości, mi ona pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 11.04.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 wg jak zwykle wszystko upraszcza. Owszem, dobry gont kosztuje niewie mniej niż dachówka. No ale są jeszcze pewne ale:- gont wymaga deskowania- gont jest lekki co czasem jest dużą zaletą- przy bardzo skomplikowanych dachach sporo się oszczedza na obróbkach i wkończeniu koszy- gont ułatwia krycie zaokraglonych płaszczyzn - niektórym gont się podoba ale to kwestia subiektywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Możesz jeszcze zastanowić się nad blachodachówką z górnej półki.Taką z posypką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shad 12.04.2018 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Możesz jeszcze zastanowić się nad blachodachówką z górnej półki. Taką z posypką. Myślałem o tym i analizowałem. Bliżej mi jednak do dachówki, ale dziękuję za sugestię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 - gont jest lekki co czasem jest dużą zaletą A tak konkretnie w jakim przypadku ta lekkość jest zaletą? Ty jest mowa o nowym dachu na etapie projektowania. W takim przypadku więźba ma być zaprojektowana pod ciężkie pokrycie i tyle. Gont bitumiczny to aktualnie najdroższe pokrycie w relacji cena - żywotność. Zdecydowanie radzę dachówkę taką jaka się podoba po konsultacji z projektantem. Zdecydowanie odradzam blachę z posypką. Na początku wygląda super natomiast tragicznie jak zacznie porastać. Do tego cena. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 23.04.2018 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 A tak konkretnie w jakim przypadku ta lekkość jest zaletą? Ty jest mowa o nowym dachu na etapie projektowania. W takim przypadku więźba ma być zaprojektowana pod ciężkie pokrycie i tyle. Gont bitumiczny to aktualnie najdroższe pokrycie w relacji cena - żywotność. Zdecydowanie radzę dachówkę taką jaka się podoba po konsultacji z projektantem. Zdecydowanie odradzam blachę z posypką. Na początku wygląda super natomiast tragicznie jak zacznie porastać. Do tego cena. Pozdrawiam. Na etapie projektu masz absolutnie rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts