pawelorg84 11.04.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam wszystkich i z góry przepraszam za kolejny tego typu temat.Mam zamiar wymień starego śmieciucha na Defro Sigma E 12kw, dodam, że stary kocioł to 20 kw (stanowczo za duży)Dom z końcówki lat 70 nowa instancja CO, nowy dach, Powierzchnia ogrzewana 158m2 Wysokość pomieszczeń 2,5 m[ zgodnie z wyliczeniami ze strony ciepło-właściwe12kw (razem z grzaniem bojlera) jednak wskaźnik zapotrzebowania na moc wyszedł 49W/m2 , obawiam się czy czasem nie jest to zaniżony wynik. Przecież takie wartości dobiera się przy nowych domach a nie zmodernizowanych staruszkach. W związku z powyższym proszę o pomoc w doborze kotła; kupić 12 czy może 16 kwJendak przy wyborze 16 kw to wychodzi 100w/m2 dodatkowo znalazłem coś takiego i już szczerze mówiąc zgłupiałem:Nieocieplony budynek z lat 70. lub 80. 100W/m2Budynek z lat 90. (5cm styropianu) 70W/m2Budynek sprzed 1990r. docieplony 5cm styropianu 80W/m2Budynek z lat 2000–2010 (8–10 cm styropianu) 60W/m2Budynek wybudowany po roku 2010 standardowo docieplony (15 cm styropianu) 50W/m2Budynek wybudowany po roku 2010, szczególnie docieplony (np. min. 15cm dobrego styropianu na ścianach, trójszybowe okna) 40W/m2dane ze strony: http://czysteogrzewanie.pl Z góry dziękuje za pomoc Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez pawelorg84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.04.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Witam wszystkich i z góry przepraszam za kolejny tego typu temat. Mam zamiar wymień starego śmieciucha na Z góry dziękuje za pomoc Witaj, mam pytanie - czy oprócz wymiany kotła masz w zamiarze szerszy remont? Pytam, bo skoro już mowa o wymianie źródła ciepła, może warto zaczać od termomodernizacji? Potem kocioł może okazać się przewymiarowany. Pellet to ostateczny wybór? Nie rozważałeś np, ogrzewania gazowego? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelorg84 11.04.2018 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Dom jest po remoncie ściany docieplone 10 cm. styropian, sufit jednocześnie podłaga na poddaszu 15 cm. wełny plus poddasze nad poddaszem w skosie dachu 20 cm. wełny posadzka poddasze/parter 5 cm. styropian posadzka parter/piwnica 5 cm. gazowe odpada nie ma nitki gazowej na mojej ulicy a działka za mala na wstawienie butli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.04.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Dom jest po remoncie ściany docieplone 10 cm. styropian, sufit jednocześnie podłaga na poddaszu 15 cm. wełny plus poddasze nad poddaszem w skosie dachu 20 cm. wełny posadzka poddasze/parter 5 cm. styropian posadzka parter/piwnica 5 cm. gazowe odpada nie ma nitki gazowej na mojej ulicy a działka za mala na wstawienie butli Rozumiem, a masz ogrzewanie podłogowe, czy grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 24.04.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Powiedz jaki budżet przewidujesz na taką wymianęwybierz coś ekologicznego np pompa ciepła. Można uzyskać dofinansowanie na tego typu rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 24.04.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Na ekogroszek też można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 08.05.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Witam, A czy zastanawiał się Pan nad zastosowaniem kotła gazowego zamiast kotła stałopalnego? Wybór kotła gazowego nie wymaga od właściciela wykonywania uciążliwych czynności związanych z eksploatacją kotła, ponieważ spalanie gazu jest całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne. Ogrzewanie gazowe cechuje się nieznacznie wyższymi kosztami ogrzewania w porównaniu do kotła stałopalnego, lecz otrzymujemy wysoki komfort użytkowania oraz znaczne polepszenie jakości powietrza w otoczeniu budynku. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, _______________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts