Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy kotła

pawelorg84

Recommended Posts

Witam wszystkich i z góry przepraszam za kolejny tego typu temat.

Mam zamiar wymień starego śmieciucha na Defro Sigma E 12kw, dodam, że stary kocioł to 20 kw (stanowczo za duży)

Dom z końcówki lat 70 nowa instancja CO, nowy dach, Powierzchnia ogrzewana 158m2 Wysokość pomieszczeń 2,5 m

[ zgodnie z wyliczeniami ze strony ciepło-właściwe12kw (razem z grzaniem bojlera) jednak wskaźnik zapotrzebowania na moc wyszedł 49W/m2 , obawiam się czy czasem nie jest to zaniżony wynik. Przecież takie wartości dobiera się przy nowych domach a nie zmodernizowanych staruszkach. W związku z powyższym proszę o pomoc w doborze kotła; kupić 12 czy może 16 kw

Jendak przy wyborze 16 kw to wychodzi 100w/m2

dodatkowo znalazłem coś takiego i już szczerze mówiąc zgłupiałem:

Nieocieplony budynek z lat 70. lub 80. 100W/m2

Budynek z lat 90. (5cm styropianu) 70W/m2

Budynek sprzed 1990r. docieplony 5cm styropianu 80W/m2

Budynek z lat 2000–2010 (8–10 cm styropianu) 60W/m2

Budynek wybudowany po roku 2010 standardowo docieplony (15 cm styropianu) 50W/m2

Budynek wybudowany po roku 2010, szczególnie docieplony (np. min. 15cm dobrego styropianu na ścianach, trójszybowe okna) 40W/m2

dane ze strony: http://czysteogrzewanie.pl

Z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez pawelorg84

Witam wszystkich i z góry przepraszam za kolejny tego typu temat.

Mam zamiar wymień starego śmieciucha na

Z góry dziękuje za pomoc

Witaj, mam pytanie - czy oprócz wymiany kotła masz w zamiarze szerszy remont? Pytam, bo skoro już mowa o wymianie źródła ciepła, może warto zaczać od termomodernizacji? Potem kocioł może okazać się przewymiarowany.

Pellet to ostateczny wybór? Nie rozważałeś np, ogrzewania gazowego?

Pozdrawiam!

Dom jest po remoncie ściany docieplone 10 cm. styropian, sufit jednocześnie podłaga na poddaszu 15 cm. wełny plus poddasze nad poddaszem :) w skosie dachu 20 cm. wełny

posadzka poddasze/parter 5 cm. styropian posadzka parter/piwnica 5 cm.

gazowe odpada nie ma nitki gazowej na mojej ulicy a działka za mala na wstawienie butli

Dom jest po remoncie ściany docieplone 10 cm. styropian, sufit jednocześnie podłaga na poddaszu 15 cm. wełny plus poddasze nad poddaszem :) w skosie dachu 20 cm. wełny

posadzka poddasze/parter 5 cm. styropian posadzka parter/piwnica 5 cm.

gazowe odpada nie ma nitki gazowej na mojej ulicy a działka za mala na wstawienie butli

Rozumiem, a masz ogrzewanie podłogowe, czy grzejniki?

• 2 weeks później...

Witam,

A czy zastanawiał się Pan nad zastosowaniem kotła gazowego zamiast kotła stałopalnego?

Wybór kotła gazowego nie wymaga od właściciela wykonywania uciążliwych czynności związanych z eksploatacją kotła, ponieważ spalanie gazu jest całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne. Ogrzewanie gazowe cechuje się nieznacznie wyższymi kosztami ogrzewania w porównaniu do kotła stałopalnego, lecz otrzymujemy wysoki komfort użytkowania oraz znaczne polepszenie jakości powietrza w otoczeniu budynku.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch