pslo 11.04.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Witam, Miałbym prośbę o ocenę kosztorysu jaki otrzymałem na wymianę dachu:Rozbiórka starego pokrycia: 8zl/m2Rozbiórka starej więźby: 16zl/m2Nowa więźba: 90zl/m2Nowe pokrycie blacho-dachówka : 108zl/m2 Ceny pokrywają materiał i wykonanie oraz są netto bez 8% VATu. Z góry dziękuję za wasze opinie i porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 11.04.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 I co mamy ci napisać? Że nie wiemy nic na temat twojego dachu, producentów materiałów itd. Zastanawiałeś się czy dodanie tego postu ma wgl jakikolwiek sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pslo 12.04.2018 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Dach dwuspadowy o łącznej powierzchni 210m2. W kosztorysie nie mam podanych szczegółów odnośnie materiałów no bo jakbym miał to by wystarczyło cennik skonsultowaćDlatego tez, idea mojego postu była taka, żeby orientacyjnie oszacować czy podane ceny nie szokują i mieszczą się w rozsądnych granicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.04.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 cena to nie góra i nie jest stała. Wszystko zależy czy ktoś chce zarobić, przyciąć klienta, a może robi za darmo. . Daj komuś innemu do wyceny i porównasz.. Ja bym szczerze mówiąc zastanawiał się długi czy za takie pieniądze robić. Rozbiórka 1600 zł. Aby to miało sens to trzeba w dzień czasu rozebrać i posprzątać dla 4 osób a tego nie zrobią . Więźba 18000 zł z czego koszt materiałów to jakieś 12-13 i znowu za 5000 to niewielu robi. tak samo i pokrycie odejmując materiał wyjdzie 20-30 zł za metr a to ceny takie sobie obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.04.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Na moim prxykladzie nowy dach....165 m2 dachowki betonowej, gasiory, membrana akcesoria 8000 zl (vat 23%), więźba 4500 zl, robota 10 tyś (ale w tym docieplenie stropu i montaż rynien, montaż 5 okien dachowych ) daje razem 136 zl m2 , a nie była to okazja, więc 198 zl netto to chyba że dachowka po 60 zł a drewno czterostronnie strugane. Wg mnie dużo ale dach może trudny, materiały bardzo wysokiej jakości....takie wróżenie z fusów.Andrzej733 ja reprezentuje inwestora, Ty raczej wykonawce więc ja chcę jak najtaniej(a dobrze) a Ty jak najwiecej zarobić....wtedy nigdy się nie dogadamy.Dziś znajomy płacił za hydraulika, za podlogowkę płacił 15 zl za robociznę ale majster na całej robocie ostrzygł go na materiale na 5 koła, więc za tydzień roboty zgarnął 9 tyś.....zarób na etacie 36 tyś miesięcznie....nawet opłacając zus i podatek.Gdzieś musi być kompromis....2 elektryków u mnie za 5 dni roboty wzięli 3000 zł więc 1500 na lebka, powiedziałem że slabo im ta robota wyszła to stwierdził że 6 tyś na miesiąc mu wystarczy a jeszcze przed moją robotą jeździł na małe fuchy i kilka słów w tym tygodniu wpadły(montaże gnazdek, videodomofonow itp).Wykonawcy traktują budujących za dojne krowy, skoro dom buduje to niech płaci a potem żona majstrowi opowiada że mąż na meczu bo jakby powiedziała że za granicą to stawki by poszły jeszcze do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Aktualnie nareszcie zaczyna się czas wykonawców a nie inwestorów. Jak dobry wykonawca poda cenę to go brać i nie szukać tańszego bo za chwilę nie będzie żadnego. W tym konkretnym przypadku ceny żenująco niskie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts