busy_beaver 11.04.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Projektując dom od początku chciałem go posadowić na płycie fundamentowej. Wykonałem badania gruntu i wyszło mi, że muszę wybrać ok 80 cm ziemi (a raczej gruzu i innych śmieci). Do tego dochodzi nachylenie terenu ( różnica między przeciwległymi narożnikami domu ok 50 cm) Pod płytą planowałem dać 20 cm XPS'a, płyta 24 cm na to 10 cm EPS'a. Patrząc jednak na to ile musiałbym dać podbudowy, zastanawiam się czy warto ? Może jednak lepiej zrobić ławy i ścianę fundamentową, ocieplić z zewnątrz, i od środka ? Dom będzie budowany na I kategorii szkód górniczych, ściany z silikatów 24 cm, 25 cm styropianu na ścianach. Wymiary zewnętrzne domu 13 x 7,9 m Miał ktoś podobny problem z działką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 11.04.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Pewno to padnie. Nie myślałeś o piwnicy? Budujesz na zboczu, na szkodach, i tak musisz to dobrze zabezpieczyć. Zrobisz ławy i laną ścianę fundamentową i będzie solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 13.04.2018 03:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Pewno to padnie. Nie myślałeś o piwnicy? Nie myślałem o niej, nie widzę potrzeby by ją posiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts