patisowka 11.04.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Witam, Mam mały problem z dobudówką... Drzwi nieszczelne - wkrótce do wymiany, Dziura na listy - metalowa zasłonka oraz szczotki, Wywietrznik bez jakiegokolwiek stopu dla owadów i zimna... Tej zimy kupiłem uszczelki do drzwi bo nie dało się wytrzymać w dobudówce. Drzwi z dobudówki do pokoju również szpara na centymetr - dodatkowa uszczelka nic nie daje prawie. Wywietrznik znajduje się w szafie. Przez praktycznie całą zimę miałem parę wodną na szybach koło drzwi i samych drzwiach... Kilka dni temu otworzyłem szafę, a tam słodko opleśniona ściana i sufit. Wyczyściłem i zamalowałem. Moje pytanie - co mam zrobić?! Niby pomieszczenie ma być wentylowane - szpary oraz wywietrznik o to dbają, tak samo jak o mróz, który bije do domu... Nie wiem czym i jak mam to ocieplić. Myślałem, żeby od zewnątrz pod deski dać folie, ale to raczej nie wystarczy (jak w ogóle będę w stanie deski ściągnąć). Dobudówka to ściana wewnętrzna (nie wiem co dokładnie), kilka centymetrów szpary jako miejsce dla cyrkulacji powietrza i deski zewnętrzne. Chciałem styropian walnąć do szafy tam gdzie wywaliło grzyba, ale i tak pewnie wyjdzie nowy pod nim...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 11.04.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 sprawdź czy ta ściana jest ocieplona ! a jak ją otworzysz to pokaż co tam znalazłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patisowka 12.04.2018 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Daje głowę, że nie jest... W ciemno zapytam - w co się zaopatrzyć by to zrobić? Wełna? jakieś folie pomiędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 12.04.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 powodem grzyba jest wilgoć - albo z przecieku albo kondensacja , obstawiam to drugie , dlatego lepiej niech to ktoś obejrzy i bez rozbierania całości się nie obędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patisowka 12.04.2018 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Dom za granicą. Sporo wyjdzie mnie zawołanie firmy. Dlatego chciałbym w miarę możliwości zrobić to sam. I tak wyłożę sporo na nowe drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patisowka 15.09.2018 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Odgrzeje swojego kotleta... Zamierzam tak czy siak pozbyć się desek z zewnątrz i zastąpić je innymi. Lekko nadłamałem jedną i widzę, że jest tam jakiś styropian. Zamierzam wypełnić to wełną. Są różne sztuki i sam nie wiem co robić. Poza tym mieszane wszędzie jest tym, że piszą tak jak robiłbyś to od środka, a czasem od zewnątrz. Wtedy kolejność folii jest inna... Ja robiąc to od wewnątrz mam zrobić tak: 1. Folia paroizolacyjna2. Wata3. Folia wiatroszczelna- szpara?-4. Deski zewnetrzne Zgadza się? Jest też inna wersja mówiąca o przewadze dwóch warstw wełny, ale tam często nie kładzie się folii na wewnętrzną ścianę? 1. Zaimpregnowane deski2. Wata3. Folia paroizolacyjna4.Wata3. Folia wiatroszczelna- szpara?-4. Deski zewnetrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts