Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie drewnianej dobudówki

patisowka

Recommended Posts

Witam,

Mam mały problem z dobudówką...

Drzwi nieszczelne - wkrótce do wymiany,

Dziura na listy - metalowa zasłonka oraz szczotki,

Wywietrznik bez jakiegokolwiek stopu dla owadów i zimna...

Tej zimy kupiłem uszczelki do drzwi bo nie dało się wytrzymać w dobudówce. Drzwi z dobudówki do pokoju również szpara na centymetr - dodatkowa uszczelka nic nie daje prawie. Wywietrznik znajduje się w szafie. Przez praktycznie całą zimę miałem parę wodną na szybach koło drzwi i samych drzwiach... Kilka dni temu otworzyłem szafę, a tam słodko opleśniona ściana i sufit. Wyczyściłem i zamalowałem.

Moje pytanie - co mam zrobić?! Niby pomieszczenie ma być wentylowane - szpary oraz wywietrznik o to dbają, tak samo jak o mróz, który bije do domu... Nie wiem czym i jak mam to ocieplić. Myślałem, żeby od zewnątrz pod deski dać folie, ale to raczej nie wystarczy (jak w ogóle będę w stanie deski ściągnąć). Dobudówka to ściana wewnętrzna (nie wiem co dokładnie), kilka centymetrów szpary jako miejsce dla cyrkulacji powietrza i deski zewnętrzne.

Chciałem styropian walnąć do szafy tam gdzie wywaliło grzyba, ale i tak pewnie wyjdzie nowy pod nim...?

20180409_200709.jpg 20180409_200736.jpg 20180409_200731.jpg

20180409_200717.jpg

• 5 months później...

Odgrzeje swojego kotleta...

Zamierzam tak czy siak pozbyć się desek z zewnątrz i zastąpić je innymi. Lekko nadłamałem jedną i widzę, że jest tam jakiś styropian. Zamierzam wypełnić to wełną. Są różne sztuki i sam nie wiem co robić. Poza tym mieszane wszędzie jest tym, że piszą tak jak robiłbyś to od środka, a czasem od zewnątrz. Wtedy kolejność folii jest inna...

Ja robiąc to od wewnątrz mam zrobić tak:

1. Folia paroizolacyjna

2. Wata

3. Folia wiatroszczelna

- szpara?-

4. Deski zewnetrzne

Zgadza się? Jest też inna wersja mówiąca o przewadze dwóch warstw wełny, ale tam często nie kładzie się folii na wewnętrzną ścianę?

1. Zaimpregnowane deski

2. Wata

3. Folia paroizolacyjna

4.Wata

3. Folia wiatroszczelna

- szpara?-

4. Deski zewnetrzne