Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż klimatyzatora na dachu a drgania.

Recommended Posts

Witam.

Planuje zamontować sobie w mieszkaniu klimatyzację do chłodzenia w lecie i grzania w okresach przejściowych i cieplejszych dniach zimy. Jako, że mieszkam na poddaszu, to jednostkę zewnętrzną chciałbym zamontować na dachu od strony północnej (rysunek poglądowy poniżej). Dach kryty jest aluminiową blachą falistą. Pomyślałem, aby w dwie sąsiadujące krokwie 10 x 16 cm (rozstaw około 100 cm) wkręcić przez grzbiet fali (od spodu nie mam dostępu) 4 wkręty do drewna fi16mm zakończone gwintem. Na końce nałożyć i przykręcić poprzecznie do krokwi dwa profile grubościenne powiedzmy 50 x 50 mm, a do nich przykręcić jednostkę zewnętrzną. Rury poprowadzić do środka przez ściany do mieszkania.

Pomyślałem o klimatyzatorze LG model DM12RP DELUXE SIRIUS z wbudowanym modułem WiFi.

Teraz kilka pytań:

Czy taka jednostka zewnętrzna powoduje duże drgania? Czy będzie słyszalna podczas pracy w mieszkaniu?

Co sądzicie w ogóle o tym klimatyzatorze? Może jakiś inny model/firma?

Całe mieszkanie ma około 80m2 na jednym poziomie. Pokój środkowy w którym byłaby klima ma 25 m2. Z niego są drzwi do 2 sypialni, kuchni, korytarz i łazienka. Najbardziej zależy mi na schłodzeniu/grzaniu tego pokoju jednak drzwi do pozostałych pomieszczeń są z reguły otwarte, więc pewnie trochę będzie się rozchodzić. Wentylacje mam grawitacyjną, jednak założę w kuchni wentylator który będzie w lecie podczas pracy klimatyzatora wymieniał pomału powietrze w mieszkaniu.

Proszę o porady. Co o tym sądzicie?

Klimatyzacja.jpg