Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabezpieczenie okna tarasowego

Recommended Posts

Jak zabezpieczyć okno tarasowe od dołu jeśli nie ma parapetu? Od dołu jest poszerzenie 15cm, bedzie taras drewniany więc na razie zostało gołe okno z poszerzeniem, nawet piankę pod poszerzeniem widać. Papą tego sie raczej nie obklei bo wypali ramę okna? Facet od balkonów proponował xps tyle ile sie zmiesci pod belkami tarasu i na to blacha klejona sylikonem do ramy i z boku wneki do elewacji... ale czy ten silikon bedzie szczelny z czasem ? Przez jesien zime i wiosnę absolutnie żadnej wilgoci nie było pod tym oknem w domu.

Ok ale gdzie to kupic na metry? bo wszedzie widzie na rolki po 25mb a my potrzebujemy pasek 2mb x 0.5m Rozumiem że jest do tego specjalny klej ktory trzyma sie tez tynku i xpsa od fundamentu?

Jak zamocować blachę do okna i tynku (styropian)? I jak to zrobić żeby woda nie dostawała sie miedzy blache a ten fartuch? Czy ta blacha jest w ogole konieczna?

Edytowane przez Aaricia23

Jeśli zastosowano specjalny profil bazowy - blacha i izolacja przeciwwodna jest cofnięta względem płaszczyzny profilu i nie będzie problemu wnikania wody pod blachę

Jeśli nie to trzeba wyjątkowo dokładnie przykleić EPDM i dokładne uszczelnienie materiałem trwale plastycznym połączenia blachy od góry by nie wnikała tam woda.

Czy blacha jest potrzebna ?

Jako że EPDM mimo desek tarasu niby będzie chroniony bezpośrednim działaniem czynnika ludzkiego ;) nie jest on wytrzymały na uszkodzenia a takich nikt nie jest w stanie przewidzieć - ja bym dał bo ewentualne naprawy będą nie tylko utrudnione ale wręcz mogą być niemożliwe do wykonania bez dewastacji tarasu po kilku latach

pomijam już kwestię tego, że takich uszkodzeń można nie zauważyć

Nie mamy takiego profila bazowego. Poszerzenie jest zlicowanie z oknem. Dlatego wydaje mi sie trudne do zabezpieczenia miejsce klejenia tej gumy z oknem na pionowej ramie okna, Tam może sie zbierać woda. Poza tym nigdzie mogę kupić tej membramy epdm na metry. Malo kto to sprzedaje a jak już to pełne rolki po 20mb a ja potrzebuje 2mb...

.. Malo kto to sprzedaje a jak już to pełne rolki po 20mb a ja potrzebuje 2mb...

Zapytaj swojego sprzedawcy. Ja nawet jeśli montuję bez "ciepłego montażu" to w przypadku "reklamacji" na przenikanie wody w trakcie budowy wysyłam po uzgodnieniu te parę metrów.. mi jest taniej niż dojechać na oględziny..