Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak z wentylacją w kuchni otwartej na salon?


Recommended Posts

Witam.

 

Zastanawiamy się jak to prawidłowo powinno wyglądać jeśli chodzi o wentylację. Kuchnia i salon to praktycznie jedno otwarte pomieszczenie o pow. 50m2. W salonie będziemy mieli kominek i tam oczywiście jest kanał od komina i wentylacyjny. Czy w kuchni też powinniśmy mieć kanał wentylacyjny. Jest możliwość zrobienia go ale musielibyśmy go prowadzić w poziomie jakieś 2,5m przez łazienkę do drugiego komina? Czy jak będą dwie wentylacje, nie będzie to tak działało, że jedna będzie zasysać powietrze a druga odprowadzać? Jak prawidłowo powinno to być zrobione? No i jeszcze kwestia okapu - chcemy nad wyspą. Czy jest sens robić wyciąg w okapie i czy można? (kuchnia indukcyjna)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

polecam stronę :

http://wentylacja.org.pl/section-8.html

 

kominek - to osobna "bajka" - najlepiej jeśli ma nawiew z zewnątrz do komory spalania + komin dymowy

kuchnia połączona z salonem powinna mieć 2 "kratki", dwa kominy WG - jeden do okapu, drugi do pomieszczenia. Prowadzenie WG też ma swoje zasady. Jeśli odcinek WG będzie w poziomie 2,5m to nie ma szans na ciąg i ( tym samym ) wymaganą wymianę powietrza. Jak wyżej - poczytaj podstawowe informacje dot. wentylacji na stronie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...