Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wytynkowania ścian/montaż bram garażowych

Recommended Posts

Witam,

Mam do wytynkowania dwie ściany,wokół otworu na bramy garażowe, dwa pasy po 20 cm (wys.240)z boków otworu i 50cm na 315 cm nad otworem, to jedna ściana, druga to 40 cm na 240cm i 60 na 240 cm,plus nad otworem 60 cm na 350. Fachowiec wstępnie powiedział po 320 zł za sztukę z materiałem. Nie jest to nasz docelowy tynkarz, ten nie ma czasu.Proszę o zrozumienie, nie skwerze, chodzi mi o złapanie rzędu wielkości ceny za usluge.

Pozdrawiam

Biorąc pod uwagę, że musi załadować materiał, przyjechać specjalnie w tym celu, namieszać ręcznie, okleić bramy... Nawet przy typowych 26-30 zł/m2 liczą z reguły (przy dużych otworach) pół powierzchni. Zatem 8m2*30 to już 240 zł, ale to przy kompleksowej robocie, gdzie zabezpieczenie pomieszczenia, przywiezienie sprzętu, klejenie narożników itd rozkłada się na dużo większą liczbę "łatwych" metrów. Myślę, że to nie jest jakaś zaporowa wycena, chociaż raczej z górnych stanów przyzwoitości.

Może spróbuj sam, to nie takie trudne. :<)

P.S. Sprawdziłem - mój wykończeniowiec za otynkowanie tynkiem cem-wap takich ościeży brał 45 zł/m2 powierzchni tynkowanej (nie okna, a ościeża jako takiego), bez materiału. Zatem u Ciebie skasowałby 315 plus materiał. Czyli pewnie koło czterech stów by wyszło, może trochę więcej jeśli trzeba narożniki założyć. Ale to też był element kilkutygodniowych prac wykończeniowych w domu, więc nie przyjeżdżał tylko w tym celu.

Edytowane przez samotnik

Weź kup najtańszy klej do styropianu i siatkę i w godzinę masz po robocie, no może 2.

Jak już klej zacznie ściągać to delikatnie przetrzyj pacą z gąbką lekko wilgotną. No może bardziej niż wilgotną ale nie za mokrą. To przetarcie to w celu wygładzenia. Prawdopodobnie na gotowo zmieścisz się w 50-70 pln.

I to nie jest wielka sztuka. Sam tak robiłem.

Na pewno zrobię to sam, jedyne co, to chyba jednak użyję Goldbandu, kupię prowadnice tynkarskie 6 lub 10 mm to ułatwi sprawę.

Z klejem patent jest niezły, jedynie co to myślę,że przy grubości 10 mm, miałby on tendencje do lekkiego spływania, gdyby to się chciało zaciągnąć na raz,a Goldband zachowuje się dosyć stabilnie.

pozdrawiam