kurtz 13.04.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Jakie piece polecacie z kanałami poziomymi czy pionowymi. Z poziomymi jest dużo więcej roboty przy czyszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oldsparrow007 13.04.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Piec z poziomym wymiennikiem dużo łatwiej się czyści bo dostęp do niego jest dobry, otwierasz przednie drzwiczki i wszystko masz przed sobą, w niskich piwnicach (kotłowniach) wybór poziomego wymiennika jest wręcz wymuszony. Minus poziomych względem pionowych jest taki, że trochę szybciej zarastają sadzą i częściej je trzeba czyścić. Ja i tak zdecydowałbym się na poziome ze względu na znacznie lepszy dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.04.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Pan kolega nie bardzo chyba wie o czym pisze?Kotły z poziomymi półkami za zwyczaj są dużo wyższe niż z pionowymi kanałami i raczej ciężko je "upchać" w niskich kotłowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.04.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Z poziomymi jest dużo więcej roboty przy czyszczeniu? Wręcz odwrotnie, są też takie kotły z pionowymi kanałami że udupcysz się jak mops zanim to cudo wyczyścisz ale są tez takie że nic nie czyścisz oprócz wywalenia popiołu z szuflady. Niemożliwe? możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oldsparrow007 14.04.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Pan kolega nie bardzo chyba wie o czym pisze? Kotły z poziomymi półkami za zwyczaj są dużo wyższe niż z pionowymi kanałami i raczej ciężko je "upchać" w niskich kotłowniach. Przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w błąd jednak nie miałem na myśli samej wielkości kotla ale sposób jego czyszczenia. Wydaje mi się, że jeśli kocioł z poziomym wymiennikiem wejdzie tylko do kotłowni to nie ma problemu z jego wyczyszczeniem, natomiast aby wyczyścić kocioł z pionowym wymiennikiem to musimy mieć nad nim jeszcze sporo miejsca aby odkręcić pokrywę wyczystki no jakoś swobodnie zabrać się do czyszczenia wymiennika. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 14.04.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Źle Ci się wydaje Oldsparrow. Swoją niewiedzą wprwadzasz ludzi w błąd. Kotły na pellet z pionowym wymiennikiem i system czysczenia mają wyższą sprawność i użytkownik nie musi ich czyścić. Może to zrobić serwis przy konserwacji rocznej. Dużo kotłów z pionowym wymiennikiem mają wysokość 100-120 cm takich jak Ecofire, Blackstar , Biowin, Red Compact, Laguna. Wystarczy kotłownia o wysokości -180-200 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oldsparrow007 14.04.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Źle Ci się wydaje Oldsparrow. Swoją niewiedzą wprwadzasz ludzi w błąd. To w takim razie przepraszam i już się nie odzywam w tym temacie. Na zakończenie napiszę, że caly czas myśłałem o piecu na ekogroszek, pelet to zupełnie inna bajka. W rodzinie mają piec na ekogroszek z pionowym wymiennikiem i ja bym go czyścić nie chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 14.04.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 To kup kocioł z tych co podał Kroitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 15.04.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Dodam jeszcze tylko Slimpela i Termikę Edilkamina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 15.04.2018 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 a co z kotłów możecie polecić jeszcze, klasa V, klasa energetyczna B, moc do 15kW - dotacje na to dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 15.04.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Przecież masz podane wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.04.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 a co z kotłów możecie polecić jeszcze, klasa V, klasa energetyczna B, moc do 15kW - dotacje na to dają Luknij na moją stronę, masz tam RBR Eco-Bio 9,13 i 18kW w piątej klasie, klasa energetyczna A+ Sterownik internetowy Pello Podgląd pracy: https://esterownik.pl/device/13975 Pomimo wymiennika pionowego nie ma tutaj żadnych wyczystek, nic nie trzeba rozkręcać, skrobać, drapać, ba, nie trzeba nawet zatrzymywać kotła do czyszczenia. Podczas normalnej pracy, ze 3 czy 4 ruchy dźwignią umiejscowioną na boku kotła i pewnie po jakiś 4 do 5s jest po czyszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 16.04.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Karoka, gdzie to pisze, że z klasą energetyczną A+ ? Pzdr Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.04.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Karoka, gdzie to pisze, że z klasą energetyczną A+ ? Pzdr Na naklejce efektywności energetycznej. Zrobić Ci fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 16.04.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie trzeba, wierzę Ci. Porządny z Ciebie facet !Nie wiem czy wiesz, że dzięki Tobie przerobiłem z zasypowca na pelletowy?Narobiłeś mi "smaka" więc zaryzykowałem.... trafiony!! Temp. kotła powyżej temp. spalin.. a u Ciebie w Pello odwrotnie... temp.spalin powyżej temp. kotła... poważnie !! Przekrój kotła mam podobny do starego RBR-a. Wykres mogę tu wkleić.U mnie w okolicach kilka producentów pelletów, gdzie ja będę się pchał w ekogroszek /z efektywnością 70-75%/ ... pellet w granicach /z efektywnością 80-85%/ 660-700 zł/t a ekogroszek pakowany 1000 zł, luzem 900 zł.. Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.04.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Tutaj należy wyjaśnić szerzej: historia:wg starszej normy:w przypadku ekogroszku kanały poziome były o tyle wygodne,że przy wys. danej konstrukcji do ok.130-134cm nic nie trzeba było robić od góry, zatem nawet przy kotłowni niezgodnej z wymogami np. 160cm wys. można było to wstawić. Dostęp od frontu i szybkie czyszczenie z pełnym dostępem do kanałów dymowych. ze względu na paliwo i patrząc pod kątem nowej normyPellet - tu w zasadzie jasno trzeba powiedzieć kanały pionowe i fajnie jakby była forma czyszczenia Węgiel - wg nowej normy pierwsze poziome to było min. po 5półek i stada jeży, katastrofa do czyszczenia...Dzisiaj poziome mozna juz jednak zrobić tu wygodniej, choć rezygnacja z jeży oznacza,że tak naprawdę jest to kombinacja poziomego z jakąś forma nawrotu pionowego. Nie mniej to już dla ekogroszku obsługuje się bez maski na twarzy i szybko Pionowe - oznaczają,że wysokości wymienników moga być w granicy 100 max. 115cm, kompaktowe wymiary w mądrych konstrukcjach nie są też głębokie, warto patrzeć na jakąś formę ułatwienia czyszczenia. Gdzie jest haczyk? No można zrobić takie pionowe, że oprócz czyszczenia.. dostęp manualny jest mega utrudniony i albo padaj na kolana i bierz światełko i lusterko, aby do0konac weryfikacji, bo od góry to nic nie da rady zobaczyć albo od góry rozkręcasz mechanizmy z kołami zębatymi i robisz za mechanika..... Tu zatem oprócz tego,że jest pion i jakies czyszczenia istotnym jest, aby chodź co pare m-cy można to było łatwo wyjąc i manualnie, dokładniej szczotką przelecieć. KLASA ENERGETYCZNATu znowu ustawodawca wykazał sie przebłyskiem geniuszu tworząc debilne przeliczniki marketingowe ze względu na paliwo.Klasa A przy pelecie to tak naprawdę żaden wynik rewelacyjny, A+ to dobra średnia i nic więcej Klasa B dla węgla to natomiast najlepszy możliwy do uzyskania wynik ze względu na inny przelicznik a silna średnią jest tutaj C, dobry wynik to D..... Jako przykład, współczynnik efektywności energetycznej EEI dla ekogroszku = 87 oznacza, że mamy klasę B......... to teraz niech ktoś sobie rzuci okiem jaka to będzie klasa przy EEI=87 na pelecie.... Urzędnicy się w tym nie łapią i wychodzą debilne wymogi w danych gminach, jak ktos np. żąda A+ na pelet a B dla ekogroszku, to trzeba wiedzieć,że odpowiednikiem A+ na pelecie jest mniej-wiecej C na ekogroszku..... a jak wymagany jest A dla peletu, to dla ekogroszku powinno być D Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.04.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Nie trzeba, wierzę Ci. Porządny z Ciebie facet ! Nie wiem czy wiesz, że dzięki Tobie przerobiłem z zasypowca na pelletowy? Narobiłeś mi "smaka" więc zaryzykowałem.... trafiony!! Temp. kotła powyżej temp. spalin.. a u Ciebie w Pello odwrotnie... temp.spalin powyżej temp. kotła... poważnie !! Ten link który wstawiłem to nie mój kocioł, tam ta 18-tka grzeje coś około 340m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek1232 10.07.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Ja mam piec z , zmieniłem 2 lata temu i daje rade. Ja mam pionowy i jestem zadowolony. Edytowane 11 Lipca 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.07.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Ja mam piec z de dietrich, zmieniłem 2 lata temu i daje rade. Ja mam pionowy i jestem zadowolony. Może najpierw sprawdź w jakim temacie odpowiadasz, bo piszesz bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts