pandomu91 13.04.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Witam, mój producent parkietu każe mi przed położeniem podłogi wygrzać posadzkę.Mam tam 20, 25, 30, 35 i tak stopniowo do nawet 80-stopni w cyklu 30-dniowym.Proszę o informację, czy tą temperaturę mam ustawić na kotle (jest to temperatura wody w obiegu?), ale jaką temperaturę mam ustawić na sterowniku w pomieszczeniu? Bez różnicy, czy najwyższą? Jaka temperatura w pomieszczeniu ma być utrzymywana? Proszę o odpowiedź, bo nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.04.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Witam, mój producent parkietu każe mi przed położeniem podłogi wygrzać posadzkę. Mam tam 20, 25, 30, 35 i tak stopniowo do nawet 80-stopni w cyklu 30-dniowym. Proszę o informację, czy tą temperaturę mam ustawić na kotle (jest to temperatura wody w obiegu?), ale jaką temperaturę mam ustawić na sterowniku w pomieszczeniu? Bez różnicy, czy najwyższą? Jaka temperatura w pomieszczeniu ma być utrzymywana? Proszę o odpowiedź, bo nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać. Pozdrawiam 80oC i parkiet - zmień producenta parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 13.04.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Chyba kogoś ostro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandomu91 13.04.2018 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 nie jest to niestety odpowiedź na pytanie...producentem jest Barlinek... proszę zatem o rzetelną informację, a nie komentarze obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 14.04.2018 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Posadzkę cementlową należy wygrzewać stopniowo od najniższej temperatury zasilania do najwyższej 35-38oC. Temperaturę podnosisz co dziennie o jeden lub kilka stopni do 35oC by po wszystkim obniżać ją do najniższej. Jeden ,kilka stopni dziennie. Po zakończeniu cyklu sprawdzasz wilgotność posadzki- najlepiej przy udziale parkieciarza. Jeśli wilgotność posadzki okaże się zbyt wysoka, powtarzasz całą operację od nowa. Dla Twojego bezpieczeństwa najlepieja byłoby spisać z montażystą protokół z określonym stopniem wilgotności wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandomu91 14.04.2018 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Mam cały protokół, który podpisuje kierownik budowy, a przed montażem jest przekazanie pomieszczeń ze sprawdzeniem wilgotności.Zacyznam od temperatury 20stopni i codziennie podnoszę o 10stopni - takie mam wytyczne od producenta.Ale mój problem jest w tym, że nie wiem, jak to zrobić tzn. mam sterownik naścienny ze wskazaniem temperatury w pomieszczeniu oraz dodatkowo reguluję temperaturę wody w obiegu na kotle gazowym.Teraz moje pytanie jest następujące. Temperatury, które widzę na protokole to temperatury wody? Rozumiem, że daną temperaturę z protokołu ustawiam na kotle. Jaką mam ustawić temperaturę powietrza tak, żeby wygrzewanie posadzek nastepowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 14.04.2018 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Moim zdaniem podnoszenie temp. posadzki każdego dnia o 10oC to przesada. Wygrzewanie posadzki w zależności od jej grubości trwa średnio trzy, cztery tygodnie- w moim przypadku 7 tygodni. Może mi się wydaje ale czy Ty chcesz tego dokonać w tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.04.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 nie jest to niestety odpowiedź na pytanie... producentem jest Barlinek... proszę zatem o rzetelną informację, a nie komentarze obok? Rzetelna informacja będzie taka - musisz wiedzieć jaka będzie maksymalna temperatura wylewki grzewczej podczas jej użytkowania. Tu musisz uwzględnić rodzaj okładziny (parkiet, ceramika), która istotnie wpływa na wysokość temperatury wylewki podczas użytkowania podłogi. Zawsze możesz dać wyższą temperaturę i na pewno będzie szybciej, ale może być gorzej i nie zawsze będziesz miał tę możliwość. Wysoka temperatura to tworzenie naprężeń odkształceń, uszkodzeń - czy tego chcesz? Wysoka temperatura - czy ją ustawisz i osiągniesz kiedy całość jest zaprogramowana i sterowana w zależności od temperatury zewnętrznej i wewnętrznej? Wysoka temperatura na zasilaniu (50oC) jak zaleca Barlinek, to grubo ponad 30oC w pomieszczeniu a wówczas pęknięcia na płytach, wyprawkach gwarantowane. Przy 80 oC zasilania podłogówki ????????? Rób to z głową biorąc pod uwagę, że to co nagle to po diable. Grzej zgodnie z parametrami Twojej instalacji i mierz efekty swojej pracy. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.04.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Rzetelna informacja będzie taka - musisz wiedzieć jaka będzie maksymalna temperatura wylewki grzewczej podczas jej użytkowania. Tu musisz uwzględnić rodzaj okładziny (parkiet, ceramika), która istotnie wpływa na wysokość temperatury wylewki podczas użytkowania podłogi. A skąd ma niby to wiedziec, nie ma projektu podłogówki, bo gdyby miał to miałby w załączeniu protokół wygrzewania (formularz). A tak ogolnie to ciekawe kto zaleca wygrzewanie max 80 oC i na dodatek co 10 oC zmiana. Ja w swoich projektach załaczam protokół wygrzewania który otrzymałem od producenta desek trójwarstwowych i tam max temp. to 45 oC. Ale co tam forum, jak każą 80 oC to niech tak bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.04.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Mam cały protokół, który podpisuje kierownik budowy, a przed montażem jest przekazanie pomieszczeń ze sprawdzeniem wilgotności. Zacyznam od temperatury 20stopni i codziennie podnoszę o 10stopni - takie mam wytyczne od producenta. Ale mój problem jest w tym, że nie wiem, jak to zrobić tzn. mam sterownik naścienny ze wskazaniem temperatury w pomieszczeniu oraz dodatkowo reguluję temperaturę wody w obiegu na kotle gazowym. Teraz moje pytanie jest następujące. Temperatury, które widzę na protokole to temperatury wody? Rozumiem, że daną temperaturę z protokołu ustawiam na kotle. Jaką mam ustawić temperaturę powietrza tak, żeby wygrzewanie posadzek nastepowało? możesz co 10 a także co 5c do osiągnięcia maksymalnej mocy na piecu. Trzymasz ją przez 7-10dni zależnie od grubości podkładu podłogowego (wylewki). Następnioe w dół do wyłączenia pieca. Po 5-7 dniach pomiar w wielu miejscach wilgoci resztkowej podkładu. Powinno być maks. 1,5%. Jest więcej włączasz program skrócony co 10C do maks, i trzymasz 3-5 dni a następnie w dół. Po 5 dniach od wyłązcenia pomiar w tych samych miejscach i sprawdzxasz wyniki pomiarów. Termometr naścienny wyłączyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gg1s5 25.07.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Witam, stoje przed podobnym problemem....czy mam nagrzewac temperature na piecu do max czyli 80 stopni czy tylko do 40-50? W jednym miejscu pisza ze do 40-50 a w innym miejscu ze do maxymalnej czyli u mnie 80 stopni...jest to znaczaca roznica, prosze o pomoc bo nie chce uszkodzic jastrychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 26.07.2019 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Witam, stoje przed podobnym problemem....czy mam nagrzewac temperature na piecu do max czyli 80 stopni czy tylko do 40-50? W jednym miejscu pisza ze do 40-50 a w innym miejscu ze do maxymalnej czyli u mnie 80 stopni...jest to znaczaca roznica, prosze o pomoc bo nie chce uszkodzic jastrychu Piec pracuje ze swoją optymalną temperaturą przyjmijmy 80C a podłoga ze swoją w zakresie 25-40C. Chyba masz założony zawór mieszający prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gg1s5 28.07.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Niestety nie znam sie na tym, mam piec na ktorym ustawiam temp wody grzewczej i wody uzytkowej, jaka mam ustawic aby wygrzac posadzke ? 40 stopni czy max 80 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gg1s5 28.07.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Czy na kotle mam ustawic max temp 80 stopni a tutaj wszystko na "4"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gg1s5 28.07.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 30.07.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Czy na kotle mam ustawic max temp 80 stopni a tutaj wszystko na "4"? Kolego daj zdjęcie kotła i kotłowni. Powinieneś mieć mieszacz 3lub 4 drogowy zainstalowany i na nim ręcznie lub automatycznie ustawiasz temperaturę zasilania podłogi. Na zdjęciu które wstawiłeś tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gg1s5 31.07.2019 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Oprocz tej skrznki mam tylko piec viessman vitodens 050 i na nim ustawiam temp. L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts