Paul_Muad_Dib 14.04.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Witajcie!Nie znam się na wykończeniówce. Zleciłem firmie kompleksowy remont pokoju. Dom jest stary, ceglany, tynki były odparzone - poszły do zbicia. Myślałem o przyklejeniu na ścianach płyt g-k, ale fachowiec namówił mnie na zrobienie ścian zaprawą wyrównującą z domieszką mikrowłókien, na to gładź gipsowa. Zaprawa miała od 1 cm do ponad 3 cm grubości w niektórych miejscach (cegły stare, więc ubytki, także w spoinach). Po niecałym tygodniu zagruntował wyschniętą (?) zaprawę i nałożył gładzie. Po 48 godzinach ściany pokryły się pajęczyną pęknięć (do 1mm), co wyszło po zagruntowaniu gładzi przed malowaniem (choć część jest widoczna także na sucho)Mam dwa pytania: 1. czy pomysł zaprawa wyrównująca zamiast tynku pod gładź to dobra praktyka? (wiem, już po fakcie) 2. czy tak zrobione ściany są do uratowania? (wzmacnianie siatką, flizeliną? itp.)Bardzo dziękuję za wszelkie porady.Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladimirsputnik 22.04.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Na pierwszym etapie trzeba było zatopić siatke i potem gładz.Teraz zależy jaka zaprawa była uzyta ,praktyka dobra ałe zalezna od materiału.Teraz widze trzy rozwiązania 1 -reklamacja,2 -siatka + nowe szpachlowanie ,3-mozna sprobowac całość poszpachlowac,szpachlą z dodatkiem mikrowłokien-pęknięcia po czasie wyjdą ale nie będą tak widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts