Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu

Recommended Posts

Proszę o poradę w następującej sprawie:

Planuje rozbudowę domu - niewielką, polegającą na dobudowaniu werandy i nowej małej łazienki oraz zmiana systemu ogrzewania na gazowe (jak na razie to mam piece kaflowe). Działka nie ma mpzp, zatem muszę wystąpić o wydanie warunków zabudowy. I tutaj mam kilka pytań:

1) do wniosku muszę mieć dołączoną mapę ze starostwa - czy na tej mapie wrysowana inwestycja musi być wykonana przez osobę z uprawnieniami?

2)czy sam wniosek muszę wypełnić tak, jakby była to budowa domu od początku, a nie rozbudowa? mam tu na myśli przede wszystkim określenie zapotrzebowania w infrastrukturę techniczną i opinie gestorów sieci - jeżeli w domu jest prąd to czy potrzebuje dodatkową opinię z Enei albo z Zakładu Komunalnego w kwestii wody

3) czy w związku z planowanym ogrzewaniem gazowym, muszę wystąpić do PGNiG? jeżeli do posesji jest podciągnięty gaz ziemny (przy budynku jest skrzynka)?

4) czy na tym etapie są potrzebne jeszcze jakieś inne dokumenty?

Z góry dziękuję za pomoc

ad. 1 - nie musi

ad. 2 - we wniosku określasz TEMAT opracowania. Jeśli rozbudowa generuje zmainy zapotrzebowania na media - WT podłączenia mogą być wymagane

ad. 3 - dokumenty formalno prawne do projektu muszą być aktualne. Należy wystąpić do PGNiG o zapewnienie i warunki techniczne podłączenia budynku do sieci

ad. 4 - w każdym wniosku o wydanie Warunków Zabudowy są określone