sztaja 14.04.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Witam Państwa, mam problem. Przy wykonywaniu fundamentów, nie zrobiono fundamentu pod schody wewnetrzne(beda betonowe). Schody opierają sie z 3 stron o sciany nosne.Wykonawca, chce nawiercic otwory w "chudym b15" wbic w te otwory zbrojenie(prety),dac pape na izolacje.przezbraja to ze schodami. twierdzi uparcie, że on tak 30 lat robi i zawsze jest ok i nic sie nie dzieje. Troche mi to sie nie podoba... ale facet, jest z polecenia i doswiadczenie tez ma, bo ja Pani 30lat w budowlance, a taka lipa wyszla.kiero mówi wycinać dziure, wykopac z 60cm, przezbroic z fi12 ze strzemionami i zalać. Juz zglupialem, czy to powazny blad? Czym grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.04.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Można zrobić jak mówi wykonawca.Tylko schody na spoczniku trzeba oprzeć dobrze na ścianach i bieg dolny musi mieć zbrojenie dołem i górą przy spoczniku, działa to wtedy jak balkon.Wycinanie można zrobić tylko potem trzeba wykopać do gruntu nośnego nie tego co wsypane pod chudziak bo jak posadowisz schody na niestałym gruncie to tylko ich masę zwiększysz a osiadały będą szybciej niż chudziak.Jak nasypywane było metr to nawet nie można już wycinać i kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts