bartek04 14.04.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam Serdecznie, Jestem na etapie wyboru rekuperacji do domu jednorodzinnego o powierzchni użytkowej 220 m2 (+125 m2 podpiwniczone ogrzewane pomieszczenia rekreacyjne).Kubatura netto (według projektu) to 1195 m3. Zaproponowano mi następujący zestaw:Vaillant ecoTEC VSC 306/4-5 15 Vaillant multimatic 700VR91VR70WHV 35 (0020042429)zestaw pompowy izolowany na grzejniki z pompą elektroniczną (0020191817)Zestaw pompowy z mieszaczem R 3/4 z pompą o wysokiej sprawności 0020191813 Niestety w kwestii CO jestem totalnym laikiem, zależy mi na jakości i jednocześnie na tym by niepotrzebnie nie przepłacać, jeśli w tym zakresie cenowym są lepsze jednostki. 1) Czy ww. zestaw spełni swoją rolę i ogrzeje w pełni dom o takiej powierzchni? 2) Czy warto byłoby dokupić jakiś element lub któryś jest całkowicie zbędny? 3) Czy w tym zakresie cenowym są lepsze opcje w tym wypadku? 4) Mam świadomość, że co firma to inne ceny, ale porównałem zaproponowany kosztorys względem cen internetowych i wyszła spora różnica. Dla mnie najważniejsza jest jakość, ale za jedno i to samo nie chciałbym przepłacać bo to po prostu marnotrawstwo. Zapytam więc obeznanych w temacie o opinię, czy są to normalne stawki czy po prostu "rzeźbią". Wiem, że nie mając projektu instalacji, można gdybać jeśli chodzi o materiały, ale podałem wielkość domu i myślę, że oszacować można. 5) Ogrzewanie w części piwnicy (podłoga będzie wyłożona matami treningowymi o grubości 5 cm) chciałbym by było umiejscowione w ścianie, a nie podłodze, czy ww. system również obsługuje tego typu rozwiązanie? Wszystkie ceny netto: ETAP I robociznaWykonanie wewnętrznych instalacji sanitarnych i grzewczych wg projektu: C.O na II obiegi: Obieg I podłogowy dla pomieszczeń zgodnie z projektem 1/1, 1/2, 1/3, 1/8, 1/13, 2/1, 2/8, 2/9 plus cała piwnica z wyłączeniem na spiżarnię Obieg II grzejnikowy dla pozostałych pomieszczeń oraz dodatkowo pod grzejniki łazienkowe i grzejniki kanałowe 2szt w pokoju dziennym. Instalacja wody użytkowej ciepłej, zimnej, cyrkulacyjnej, montaż zaworu ogrodowego, reduktora ciśnienia wody. Montaż wkładki spalinowej dla kotła gazowego wraz z jego zakończeniem. Instalacje zakończone próbą szczelności. 9800 zł netto materiałySystemowe rury do wody pitnej i ogrzewania MultiFit średnicy 16, 20, 26, 32mm marki Sanha, wraz ze złączkami mosiężnymi serii 3-fit Press zaciskanymi maszynowo, korki próby szczelności, izolacja do rur marki Thermaflex 6mm, taśma i uchwyty do izolacji, rozdzielacze do podłogówki nierdzewne firmy Sanha typ VT-DM z rotametrami i zaworami pod siłowniki dla ogrzewania podłogowego, do grzejników typ VT-RE zawory odcinające do rozdzielaczy, systemowa płyta Varionova do podłogówki firmy REHAU, rury do podłogówki marki Rehau Rautherm S 17mm, reduktor ciśnienia wody Herz 1", zawór ogrodowy marki Schell Polar 1szt, systemowe rury spalinowe do szachty z jego zakończeniem marki Vaillant 1kpl, rury i kształtki do kanalizacji marki Valsir 1kpl 33700 zł netto ETAP IIrobociznaDostawa i montaż kondensacyjnego stojącego kotła gazowego z wbudowanym warstwowym zasobnikiem na ciepłą wodę 150l, podpięcie do szachtu systemowymi rurami powietrznospalinowymi, montaż układu hydraulicznego kotłowni na dwa obiegi montowane na rozdzielaczu ze sprzęgłem hydraulicznym. montaż pompy cyrkulacyjnej, montaż sterowników, czujnika temperatury zewnętrznej, autoryzowane uruchomienie urządzeń i instalacji 4700zł netto materiałyKocioł kondensacyjny marki Vaillant ecoTEC VSC 306/4-5 150 mocy 6,632,5 kW, z wbudowany zasobnik warstwowy na ciepłą wodę 150l, rury powietrzno-spalinowe od kotła do szachtu Vaillant 1kpl, sterownik do kotła gazowego Vaillant multimatic 700 z pogodówką 1szt, zdalne sterowanie na poddasze VR91 1szt, moduł mieszacza VR70 1szt, rozdzielacz ze sprzęgłem WHV 35 (0020042429) 1szt, zestaw pompowy izolowany na grzejniki z pompą elektroniczną (0020191817) 1szt, oraz na podłogówkę z mieszaczem (0020191813), zawory zabezpieczające instalację, grzejniki stalowe marki Stelrad wg. zestawienia, rury miedziane i złączki. Kable elektryczne, obejmy. grzejnik kanałowy marki ND Plus typ Maxima długość 220cm 2szt, pozostałe materiały instalacyjne 27200zł netto W sumie wyszło 81432zł brutto (VAT 8% jako że z usługą) Z góry dziękuję za pomoc, jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informację to oczywiście je podam. Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez bartek04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.04.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Witaj, Ad 1.Kocioł mocny, spokojnie da radę, ale ma kiepską moc minimalną. Efekt małej modulacji. Ad 2.Nic więcej raczej nie trzeba dokładać, chyba, że chciałbyś mieć osobne sterowanie na każdy poziom. Ad 3.Są różni producenci systemów CO, wszystko zależy jak zaawansowane ma być sterowanie. Upraszczając można szukać oszczędności Ad 4.Płacisz za całość: materiał, robociznę, wiedzę, gwarancję. Czasem lepiej część kosztów robocizny przerzucić do materiału dla lepszego samopoczucia klienta. Wiadomo, że firma kocioł kupuje w cenie podobnej do internetowej lub lepszej (choć hurtownie czasami nie dają tak dobrych cen jak internet). Zawsze możesz próbować negocjować ofertę. Wysłałem Ci prywatną wiadomość, zerknij proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 30.04.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Witam, Zachęcam Pana do sprawdzenia oferty kotłów kondensacyjnych oraz centrali wentylacyjnej z rekuperatorem marki Junkers - Bosch. W swojej ofercie posiadamy bogaty wybór kotłów kondensacyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. Natomiast rekuperator Bosch Vent 5000 C gwarantuje wysoką efektywność odzysku ciepła, nawet do 90%. Urządzenie dostępne jest w trzech rozmiarach, odpowiadających nominalnemu przepływowi: 140 m³/h, 230 m³/h oraz 350 m³/h. W celu doboru kotła oraz rekuperatora, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie naszych produktów: http://www.junkers.pl/produkty/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers- Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts