Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz i prąd - odległość od budynku

ZGR001

Recommended Posts

Witam

Na początku może wyjaśnię jak to wszystko wygląda:

Na działce mam stary fundament, który planuję wyburzyć i postawić nowy ciut większy (obecne wymiary 8x9m; nowy wymiar to 8,8x10m, problem w tym, że z każdej strony ograniczają mnie media od zachodu oraz północy przechodzi prąd i gaz, od wschodu kanalizacja i woda, od południa wchodzą wszystkie media na działkę - od północnej granicy jest postawiony budynek w którym mieszkam).

Do fundamentu są dociągnięte wszystkie media (gaz, prąd i wodą). Licznik od gazu znajduję się na fundamencie rura wzdłuż fundamentu przebiega w odległości 1,1-1,2m, czy mogę się do niej zbliżyć na odległość np 0,8m - czy przepis o odległości odnosi się do głównej rury z gazociągiem czy też tej, która wychodzi bezpośrednio z licznika? Prąd jest pociągnięty w ziemi i przebiega wzdłuż fundamentu w odległości 0,6-0,8m - czy mogę się zbliżyć na odległość 0,4m do przewodu?

Przerobienie wody i kanalizacji to nic trudnego bo można to zrobić samemu (tylko licznik musi być zaplombowany przez fachowca).

Nie chcę ponosić dodatkowych kosztów związanych z przenoszeniem gazu i prądu, bo chyba będzie to kosztowało około 10 tys. (koszt mojego projektu indywidualnego, bo nic gotowego mi nie pasuje), a chcę budować bez kredytu systemem gospodarczym.

Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Znacie ewentualnie koszty takich operacji (wiem, że nowe przyłącze gazu będzie tańsze niż modernizacja obecnej linii)?

Proszę o Wasze opinie i zdanie.