Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Turmalin kilka pytań do znawców

sailor_ro

Recommended Posts

Witam serdecznie,

za jakieś 2 tygodnie będziemy podchodzić do tematu dachu, dachówka Turmalin antracyt, w związku z tym mam kilka pytań, zwłaszcza do wykonawców,ale nie tylko.

1.W przeważającej mierze, widzę,że przy dachówkach płaskich, nie stosuje się dachówek wentylacyjnych połaci, czy to z czegoś wynika, czy chodzi tylko o brak zaburzenia efektu wizualnego?W moim zestawieniu przyjąłem 8 szt na 160 m2 dachu.

2.Taśma pod gąsiory, jaką polecacie, jakiej firmy?

3.Okap, tutaj stosujemy tylko kratkę okapu,bez grzebienia, tak?

4. Orynnowanie i kolor blachy płaskiej na obróbki, który wizualnie najbardziej pasuje do tego antracytu,bo proponowany ral 7024 w moim odczuciu bardzo odstaje,chociaż zaakceptowałbym to, wiem że Plannja ma coś takiego jak ral 7019,ale nie widziałem tego jeszcze na żywo,no i tu jeszcze powstaje pytanie,na ile orynnowanie zgrywa się z kolorem blachy płaskiej, bo mimo tego samego Ralu, moga wystąpić różnice z uwagi na np. inny rodzaj powłoki.

z góry wielkie dzięki

pozdrawiam

M.

ad.1. Dachówki wentylacyjne są konieczne jeżeli długość dachu przekracza 6 m. Należy wówczas w każdym polu pomiędzy krokwiami zastosować jedną dachówkę.

ad. 2. Taśma aluminiowa.

ad. 3. Tak.

ad.4. Musisz szukać taki jaki Ci się spodoba.

Pamiętaj o uniesieniu gąsiorów na kalenicy minimum 5 mm nad dachówkami. Pozdrawiam.

To jest taka sobie taśma. Ma być taśma cała aluminiowa np. Micro-roll. Sama kratka bez grzebienia. Co to za hurtownia, która nie ma pełnego asortymentu i wciska co popadnie? Nie miałem okazji montować tego systemu rynnowego więc trudno mi się wypowiedzieć w tej kwestii. Pozdrawiam.