miro72 15.04.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Kłaniam się. Trochę o podobnych przypadkach szukałem ale nie znalazłem odniesienia do mojego problemu. Poniżej zdjęcia czerpni na świeżo otynkowanym domu Oczywiście przed otynkowaniem efekt był podobny jeno mniej zauważalny. Za czerpnią - dokładnie po drugiej stronie ściany rekuperator (Jangaz 500). Od czerpni do reku rura stalowa owinięta izolacją cieplną. Nie jestem w stanie określić czy źródło zacieku jest z wewnątrz rury, czy też z zewnątrz - spod izolacji. Bardzo proszę o sugestie od czego zacząć. Z góry dziękuję. PS. Na wyrzutni mam taką samą 'kratkę' i tam efekt nie występuje (gdyby np. domniemywać spłukiwanie przez deszcz syfów odłożonych na kratce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.04.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Zacząłbym od kontaktu z wykonawcą instalacji wentylacji mechanicznej. Zakładam, że to firma Ci montowała. Skoro dostarczyli własny materiał, to masz gwarancję. Zardzewiała Ci siatka pod kratką od czerpni. Elewacja do podmalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.04.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Kratka do wymiany.Te płaskie (notabene najtańsze) nie nadają się do niczego.Kup solidną nierdzewną i zapomnij o problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro72 16.04.2018 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 No wiem - te kratki to nędza ale nie rozstrząsałem tego podczas kompletowania materiałów i teraz nie mogę na nie patrzeć a i nie wiedziałem że mogą być z nich problemy, wszak to typowe kratki do typowych zastosowań.A co do solidnych nierdzewnych - można poprosić o jakieś horyzonty, producenta? Tak z doświadczenia?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.04.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Alnor, Lindab, Smay. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 16.04.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Pytanie zasadnicze - skąd tam się wzięła woda. Jedyne co mi do głowy przychodzi to zawilgocona izolacja rury, a zawilgotniała bo nie jest szczelna paroizolacja, wilgotniejsze powietrze z wnętrza budynku przenika przez wełnę i wilgoć wykrapla się na rurze po zewnętrznej stronie nasączając wełnę.Nie za bardzo widzę możliwość, żeby wilgoć mogła się pojawić wewnątrz rury, szczególnie w sezonie zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts