Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie pompą ciepła, dwa "niezależne" obiegi

milsa666

Recommended Posts

Googlam i googlam i dogooglać się nie mogę.

Mój przypadek (niedaleka przyszłość): dom parter+piętro sterowane osobno.Pompa ciepła z możliwością sterowania m.in. pogodowego.

Układ wygląda tak: pompa ciepła -> sprzęgło/bufor 200L -> 2 pompki obiegowe osobno: parter i piętro + sterowniki termostatyczne pokojowe na każdym piętrze.

Jaki tryb sterowania wybrać?

Zakładałem, że sterowniki pokojowe sterują indywidualnie każdą z pomp obiegowych. Żeby to chodziło w dłuższym okresie w II taryfie to ustawiam na noc podbicie temperatury, potem obniżenie przesadzone w drugą stronę, 13-15 znowu ostre podbicie, itd... Każdy z tych sterowników robi On/Off pompce obiegowej za sprzęgłem.

Moje pytanie dotyczy sterowania samą pompą ciepła. Czy ustawić ją na pogodówkę, a czujnik wziąć z sprzęgła/bufora? W tym przypadku nie panuję nad włączaniem/wyłączaniem się pompy ciepła w I taryfie. Bo przecież jak jej spadnie temperatura w sprzęgle (to co mierzy) to ją dogrzeje nie patrząc przy tym, że pompki obiegowe w tym momencie w ogóle jej nie potrzebują - bo stoją.

Co radzicie?

Jaka strategia będzie najlepsza/najbardziej optymalna?

Wiem, jakie są opinie na temat sprzęgła przy PC, ale u mnie są wyraźnie dwa "niezależne" obiegi i chce mieć osobne sterowanie, w tym przypadku to chyba nie ma wyboru.

Edytowane przez milsa666

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Albo nie rób nic i bedzie dobrze .

Albo jak chcesz mieć lepiej , to podłącz do pompek styczniki które w momencie uruchomienia pompki uruchomi PC.

Dziękuję za info. Ciekawy pomysł

Ja to rozumiem tak:

PC ustawiona na krzywą, jako sprzężenie zwrotne temperatura w sprzęgle.

Termostaty pokojowe działają ON/OFF na cewki przypisanych do nich styczników.

Pompki obiegowe są zasilone przez styki styczników.

Dodatkowe niewykorzystane styki z obydwu styczników połączone równolegle wchodzą na wejście termostatowe PC. Tym sposobem PC pracuje "na grzanie" do czasu gdy przynajmniej jeden termostat wymusza pracę pompki obiegowej.

Rozumiem, że gdy PC pracuje na krzywą to wejście "termostatowe" jest aktywne i przerwanie tego obwodu zatrzymuje grzanie CO. Oczywiście nie wyłączając funkcji grzania CWU.

Edytowane przez milsa666

a wiedziałem że trzeba opatentować !, teraz klonują.......

Dlaczego opatentować? Przecież takie rozwiązania istnieją w świecie kotłów gazowych. Albo przez zawory trójdrożne i pompki obiegowe sterowane przez specjalne moduły (np. Vaillant VR 70) albo przez niezależne termostaty pokojowe działające na pompki obiegowe. Schematy Vaillanta takie rozwiązania zawierają. W przypadku kotłów kondensacyjnych wogóle bym się nie zastanawiał, notmiast PC są specyficzne i dlatego pytam.

Edytowane przez milsa666

Dziękuję za info. Ciekawy pomysł

Ja to rozumiem tak:

PC ustawiona na krzywą, jako sprzężenie zwrotne temperatura w sprzęgle.

Termostaty pokojowe działają ON/OFF na cewki przypisanych do nich styczników.

Pompki obiegowe są zasilone przez styki styczników.

Dodatkowe niewykorzystane styki z obydwu styczników połączone równolegle wchodzą na wejście termostatowe PC. Tym sposobem PC pracuje "na grzanie" do czasu gdy przynajmniej jeden termostat wymusza pracę pompki obiegowej.

Rozumiem, że gdy PC pracuje na krzywą to wejście "termostatowe" jest aktywne i przerwanie tego obwodu zatrzymuje grzanie CO. Oczywiście nie wyłączając funkcji grzania CWU.

Troszkę inaczej . Podanie zasilania na pompkę zasila tez stycznik . A ten załącza pc . Styczniki łączymy równolegle

Troszkę inaczej . Podanie zasilania na pompkę zasila tez stycznik . A ten załącza pc . Styczniki łączymy równolegle

W sumie nie ma to znaczenia czy termostat zasila pompkę obiegową i stycznik lub sam stycznik i przez to pompkę obiegową.

Gdy piszesz "a ten załącza PC" masz na myśli wejście termostatowe na PC, a nie zaslianie główne PC. Żebyśmy się rozumieli.

Kombinowanie....

Mam podobny układ

Pierwszy sezon ustawiłem timer na pompie na tanią taryfę i sterowniki obiegowe analogicznie. Przyszły mrozy podbiłem temperaturę na pompie i wydłużyłem czasy działania PC.

Drugi sezon - bez timera na pompie, obiegówka mieli cały czas. Sterowniki pokojowe trzymają tanią taryfę, a jak trzeba to chodzą też w drogiej. Tak działa do dziś.

Bez sensu kombinacje ze stycznikami itd...

Ja od lat przeważnie stosuję dwie pompy w takich układach bez bufora, bezpośrednio z pompy ciepła, pompa ciepła działa na jednym czujniku temp. na którymkolwiek poziomie (parter, piętro) a rozdział mocy reguluje się wydajnością pomp obiegowych. Pompy ustawiamy na max a dopiero później zmniejszamy pompę gdzie jest za ciepło. Proste jak budowa cepa i lepsza efektywność BEZ BUFORA.

Bez sensu kombinacje ze stycznikami itd...

Ja od lat przeważnie stosuję dwie pompy w takich układach bez bufora, bezpośrednio z pompy ciepła, pompa ciepła działa na jednym czujniku temp. na którymkolwiek poziomie (parter, piętro) a rozdział mocy reguluje się wydajnością pomp obiegowych. Pompy ustawiamy na max a dopiero później zmniejszamy pompę gdzie jest za ciepło. Proste jak budowa cepa i lepsza efektywność BEZ BUFORA.

Tzn. pompka z PC spięta bezpośrednio szeregowo z dwiema pompkami obiegowymi góra/dół? Nie będą się zakłócać? Czujnik temperatury do PC jest sygnałem z np. temperatury dołu. Gdy ta temperatura odetnie PC to wysiada też przy okazji grzanie góry bo PC stoi.

Dobrze twój sposób rozumiem?

Nie, nie montuję pomp obiegowych w pompie ciepła. Stosuję osobne pompy zewnętrzne, na CO i CWU koniecznie z DOBRYMI zaworami zwrotnymi.

To nie rozumiem.

Piszesz, że rozdział mocy regulujesz wydajnością pomp obiegowych. Rozdział mocy w sensie CO vs CWU czy rozdział góra/dół?

Rozumiem, że pompa ciepła ma zawsze wbudowaną w siebie pompkę obiegową (można ją zbajpasowac?) i zawór trójdrożny do CWU - czyli tak jak w kotle kondensacyjnym. Czy ty omijasz pompkę wewnętrzną z PC i podłączasz swoje osobne pompki do CO i CWU?

Wtedy nie masz tego połączenia szeregowego pompki wewnętrznej PC razem z pomkami obiegowymi CO góra/dół. Ja mam je tak w zamyśle podłączone tylko, że przez sprzęgło.

Sorry za pytania, ale piszesz może zbyt dużymi skrótami myślowymi.

Nie tak. Robię pompy bez wbudowanych pomp obiegowych właśnie ze względu na większe możliwości konfiguracji. Pompa ciepła albo załącza pompę ładowania CWU albo pompę/pompy obiegowe CO. Rozdział mocy płynnie ustawia się na pompach podłogówki parter/piętro. Pompa ciepła działa na jednym czujniku temperatiry np. w holu na parterze, sterowanie najczęściej pokojowe bez pogodówki. Można osiągnąć 3-4 starty na dobę. I oczywiście BEZ BUFORA I SPRZĘGŁA bo tak jest efektywniej. Mówię o najczęstszym przypadku, oczywiście czasami trzeba zrobić inaczej, czy na pogodówce.

P_20170303_123933.jpg

Nie tak. Robię pompy bez wbudowanych pomp obiegowych właśnie ze względu na większe możliwości konfiguracji. Pompa ciepła albo załącza pompę ładowania CWU albo pompę/pompy obiegowe CO. Rozdział mocy płynnie ustawia się na pompach podłogówki parter/piętro. Pompa ciepła działa na jednym czujniku temperatiry np. w holu na parterze, sterowanie najczęściej pokojowe bez pogodówki. Można osiągnąć 3-4 starty na dobę. I oczywiście BEZ BUFORA I SPRZĘGŁA bo tak jest efektywniej. Mówię o najczęstszym przypadku, oczywiście czasami trzeba zrobić inaczej, czy na pogodówce.

A no teraz jasne.

U mnie będzie PC z półki czyli normalna :-) z pompką. Więc u mnie sprzęgło potrzebne żeby rozdzielić obwody. Pomysł ze stycznikami wygląda ok. PC pracuje na bufor według pogodowki.

No chyba że ktoś ma jakiś inny sposób

Trochę się miotam.

Czy nie zrezygnować ze sterowania strefami. Czy to wogóle jest mi potrzebne.

Jest u mnie podlogówki około 230m2. Daje to około 1600 m rurek, około 190 litrów wody w układzie. Najdłuższe pętle 90m (robione pod kocioł gazowy)

Czy pompka obiegowa z pompy ciepła będzie w stanie pogonić tyle wody w układzie? Jak pytałem wcześniej konsultantów kotłów to mówili, że nie ma szans. Oczywiście na forum byli ludzie którzy tak robili.

Jak to jest w przypadku pomp ciepła. Zakładam, że mają generalnie mocniejsze pompy. Moja wybrana PC ma jak widzę pompę Grundfos 15-70 czyli całkiem żwawa.

Jak myślicie? Macie tyle m2 podlogówki zasilanej z pompki obiegowej z PC?

Z góry dziękuję za pomoc.