trapper 06.04.2024 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Dzięki. Aż przysiadłem i policzyłem rurki. Wyszło mi, że najbardziej "obciążającą" pętlą będzie 90m - tak wiem nie powinno się takich długości robić... już za późno. Założyłem max. przepływ 2.5 l/min (chyba realna wartość) wtedy spadek na mb rurki 16mm PEX to max 200 Pa/mb (otczytane z monogramów jednego z producentów). No i dalej. Spadek ciśnienia na całej tej rurce to max 20kPa. Generalnie mówię o pompie Mitshubishi Zubadan 11,2kW Poniżej zrzut z manuala tej PC i pompy obiegowej w hydroboxie [ATTACH=CONFIG]411701[/ATTACH] i dalej opis dotyczący przepływu [ATTACH=CONFIG]411703[/ATTACH] Generalnie przy tej pompie raczej nie można mówić o pilnowaniu dT=5C. Skoro ma 11,2kW, a rekomendowany max przepływ to 27,7 l/min to przy dT=5C na pewno nie da takiej mocy. Piszę z kompa bez Excela i nie mogę podać dokładnych wartości. Patrząc na wykres pompy to przy przepływie 27,7 l/min pompa ma, na 4 i 5 prędkości, podnoszenie 25 kPa. Stąd moje zdanie jest takie, że powinna dać radę zasilić układ bezpośrednio - bo max pętla to spadek 20kPa. Dobrze kombinuję? Nie bardzo. Z tego co zrozumiałem to masz - mały obieg: pompę 11kW spiętą z buforem równolegle 200l - duży obieg: 2 niezależne układy góra/dół z oddzielnymi pompami obiegowymi - do tego podłogówka ma termostaty na każde pomieszczenie W tej sytuacji dt i przepływ dotyczą małego obiegu PC- bufor i pompy obiegowej wbudowanej w PC (utrzymanie dt 5*C nie powinno być problemem) Jeśli chodzi o duże obiegi z termostatami - przepływy zależą od termostatów i w zasadzie trudno je przewidzieć. Pompy obiegowe powinny być ustawione na ciśnienie. Przy takiej konfiguracji zalecam zdecydowanie większy bufor. W najgorszym wypadku (przy całkowicie odłączonej podłogówce przez termostaty) PC będzie grzać tylko bufor. Jak ustawisz sterowanie PC temperaturą bufora i pasmo histerezy na 5*C to PC będzie taktować (często się uruchamiać żeby podgrzać bufor). Większe pasmo histerezy (np 20*C) rozwiąże problem taktowania ale COP będzie gorszy. Lepiej zwiększyć bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts