Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze-woda jako źródło chłodu dla rekuperacji

ByQ_

Recommended Posts

Gość TwojPan
Ty masz system, który działa tak jak chcesz i masz jakieś wnioski ale brencik widział pewnie podłogówkę tylko na youtubie i wielki doradca od chłodzenia - żenada.

Chłodzić podłogą można tak samo jak grzać - nie będzie to tak komfortowe jak chłodzenie nadmuchowe ale nie każdy pozwoli na taki system.

I dla tego, trzeba sobie zadać pytanie. Czy ma być komfortowo ?

System jaki posiadam, może być wykorzystywany także do chłodzenia pasywnego, jeśli nie zdecydujemy się na klimatyzatory. Ja z tytułu braku pieniędzy na osobną klimę, a także z racji tego, że każdy następny agregat na zewnątrz jest tak brzydki jak zadaszenie-garaż-wiata "doczepiony" do budynku-wybrałem system z jedną jednostką do chłodzenia i ogrzewania. Wad nie stwierdziłem. No może tylko słyszalny powrót czynnika chłodniczego w jednostkach wewnętrznych pod koniec defrostu. W nocy go nie słyszę, a w dzień telewizor gra głośniej.

Chodzenie, po podłodze przy chłodzeniu pasywnym komfortowe nie jest. Bez ciepłych kapci się nie obejdzie. Każdy kto je posiada, a nie struga polaka-cwaniaka (co moje to najlepsze), przyzna to bez bicia :)

Gość TwojPan
Prawie się zgadza tylko powiedz w jaki sposób chłodzisz pasywnie pompą powietrzną? A temat nie dotyczył czy będzie komfortowo tylko brencik dyletant twierdził, że się nie da a to róznica.

U mnie taką opcję (chłodzenia pasywnego podłogą) wykluczyłem. Ale gdybym nie miał klimy, taka opcja mogła by wchodzić w grę, gdybym tylko chciał.

Wiesz co, da się prawie wszystko.

Mam znajomych, którzy dali się namówić na grzanie sufitem,ścianami i innymi pierdołami. Tak samo na chłodzenie. Teraz płaczą.

Edytowane przez TwojPan

Gość Arturo72
Widzisz doradzacie ludziom, piszecie przekonujecie..... A ty uważasz, że chłodzenie pasywne to chłodzenie podłogą.... Chłodzić pasywnie może tylko gruntówka! Pompą powietrzną możesz chłodzić tylko aktywnie - przy użyciu sprężarki! I to zarówno podłogą jak i ścianami .

Motasz się.

Nie wypowiadam się o skuteczności chłodzenia ale pasywnie oznacza chłodzenie podłoga czy to będzie gruntowa poprzez DZ czy powietrzna poprzez sprężarke ale podłoga.

Aktywnie oznacza poprzez nawiew zimnego powietrza i to potrafi tylko powietrzna .

Motasz się.

Nie wypowiadam się o skuteczności chłodzenia ale pasywnie oznacza chłodzenie podłoga czy to będzie gruntowa poprzez DZ czy powietrzna poprzez sprężarke ale podłoga.

Aktywnie oznacza poprzez nawiew zimnego powietrza i to potrafi tylko powietrzna .

Bredzisz Arturo...

Pasywne chłodzenie to dokładnie tak jak napisał obserwatorPC.

U Viesia nazywane "natural cooling", poczytaj jak chcesz się doedukować.

Określenie pasywne oznacza chłodzenie bez udziału pompy ciepła (układu chłodniczego-sprężarki) -pracują same pompy obiegowe i to jest energetycznie bardzo ciekawe rozwiązanie, w małym domu możemy chłodzić cały dom mocą około 80W!!!

Przy chłodzeniu aktywnym używamy sprężarki i płacimy więcej za energię elektryczną.

Motasz się.

Sam się miotasz. Macie pompy ciepła i uważacie się za wielkich znawców tematu. Najgorsze jest to, że udzielacie rad ludziom bez elementarnej wiedzy i niektórzy tacy jak wy w to wierzą. Jesteś kolejnym dyletantem, który myśli, że wszystko wie bo ma pompę ciepła - ale mało wiesz!

Gość TwojPan
Sam się miotasz. Macie pompy ciepła i uważacie się za wielkich znawców tematu. Najgorsze jest to, że udzielacie rad ludziom bez elementarnej wiedzy i niektórzy tacy jak wy w to wierzą. Jesteś kolejnym dyletantem, który myśli, że wszystko wie bo ma pompę ciepła - ale mało wiesz!

Masz sporo racji, nazewnictwo jest ważne.

Zaadoptowałem sobie "chłodzenie pasywne" właśnie dla układu PC PW i chłodzenia podłoga.

Zwracam honor.Nie zmienia to faktu, że taka opcja chłodzenia jest możliwa, ale jak dla mnie najgorsza z możliwych i mało skuteczna.

Pozdrawiam.

A co do znawców tematu to...cóż.

Dla prachtawca i innych, którzy nawet nie wiedzieli, że taki system heat/cool z jednej jednostki zewnętrznej istnieje, podorabiali swe filozofie. Nigdy nie mieli do czynienia z takimi układami. Im wychodzi taniej PC PW i klima z osobna. Jeden agregat na zewnątrz jest be, bo warunki atmosferyczne itd. Ale klimę popierają w całej rozciągłości. Choć agregat jest także na zewnątrz. I teksty typu, lepiej mieć wszystko osobno bo jak się wykrzaczy itd. Jak dla mnie, jedna jednostka, w użyciu przez cały sezon, to lepsze niż dwie pracujące po pół sezonu.

Ale co ja tam wiem. Mam tylko szajsunga do grzania i chłodzenia.

Edytowane przez TwojPan

Masz sporo racji, nazewnictwo jest ważne.

Zaadoptowałem sobie "chłodzenie pasywne" właśnie dla układu PC PW i chłodzenia podłoga.

Zwracam honor.Nie zmienia to faktu, że taka opcja chłodzenia jest możliwa, ale jak dla mnie najgorsza z możliwych i mało skuteczna.

Pozdrawiam.

A co do znawców tematu to...cóż.

Dla prachtawca i innych, którzy nawet nie wiedzieli, że taki system heat/cool z jednej jednostki zewnętrznej istnieje, podorabiali swe filozofie. Nigdy nie mieli do czynienia z takimi układami. Im wychodzi taniej PC PW i klima z osobna. Jeden agregat na zewnątrz jest be, bo warunki atmosferyczne itd. Ale klimę popierają w całej rozciągłości. Choć agregat jest także na zewnątrz. I teksty typu, lepiej mieć wszystko osobno bo jak się wykrzaczy itd. Jak dla mnie, jedna jednostka, w użyciu przez cały sezon, to lepsze niż dwie pracujące po pół sezonu.

Ale co ja tam wiem. Mam tylko szajsunga do grzania i chłodzenia.

SwójPanie!

Nie wycieraj sobie gęby używając mojego nicka dla wykazania, że należę do "ciemnogrodu".

Spójrz w moją stopkę. Mam klimakonwektor. Woda lodowa lub grzewcza - w razie potrzeby czy kaprysu, z agregatu powietrznej PC.

Mam tylko Panasonica do chłodzenia i grzania.

Poszukaj zatem sobie kogoś innego jako reprezentanta "znawców tematu".

Lodowo pozdrawiam

Pratchawiec

Gość TwojPan
SwójPanie!

Nie wycieraj sobie gęby używając mojego nicka dla wykazania, że należę do "ciemnogrodu".

Spójrz w moją stopkę. Mam klimakonwektor. Woda lodowa lub grzewcza - w razie potrzeby czy kaprysu, z agregatu powietrznej PC.

Poszukaj zatem sobie kogoś innego jako reprezentanta "znawców tematu".

Lodowo pozdrawiam

Pratchawiec

Nie chce mi się szukać Twoich wywodów na temat mojego sytemu TDM. Pamiętam, że twój kolega "chłodniczy majster" odradzał stanowczo po rekonesansie bebechów TDM-a. W rezultacie wyszło, że ani ty ani twój funfel takiego TDM-a w życiu nie widzieliście. A mało tego, nie wiedzieliście , że można tak rozwiązać system grzanie/chłodzenie w mieszkalnym domu. Trzeba było nie zasypiać przy panasonicu, a popatrzeć dalej. Toć mamy już 21 wiek ;)

Mam klimakonwektor. Woda lodowa lub grzewcza - w razie potrzeby czy kaprysu, z agregatu powietrznej PC.

Jakakolwiek wymiana czynnika chłodniczego i wody, to potencjalna strata energii. Czysty archaizm w czystej postaci. A klimakonwektor, kupa kasy za marrną sprawność sposób pracy itd.

Ale ty pewnie masz kupiony okazyjnie. jak reszta klubu FM.

Edytowane przez TwojPan

• 4 weeks później...
Widzisz doradzacie ludziom, piszecie przekonujecie..... A ty uważasz, że chłodzenie pasywne to chłodzenie podłogą.... Chłodzić pasywnie może tylko gruntówka! Pompą powietrzną możesz chłodzić tylko aktywnie - przy użyciu sprężarki! I to zarówno podłogą jak i ścianami .

Witam,

Trafna uwaga. W przypadku zastosowania gruntowych pomp ciepła istnieje możliwość chłodzenia pasywnego, gdy nie pracuje sprężarka. Natomiast powietrzna pompa ciepła może być wykorzystywana do chłodzenia budynku w sezonie letnim dzięki możliwości rewersyjnej pracy sprężarki. Wtedy koszt chłodzenia budynku jest porównywalny z kosztem chłodzenia za pomocą klimatyzatora ściennego.

Moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.

• 2 months później...
Motasz się.

I potem tacy "znafcy" jadą, doradzają i instalują systemy inwestorom

Ja też dorzucę swoje trzy grosze. Mam prymitywną pompę p/w ale chłodzę nią podłogę na poddaszu w sypialniach i jestem zadowolony. Przy tych temp na zewnątrz z przyjemnością chodzę po niej boso. Temperatura podłogi ok 22 stopnie. Tak jak napisałem chłodzenie podłogą jest ok.

nieporozumienie wynika chyba z chłodzenia elektroniki bo tam pasywne to takie bez wiatraka z dużym radiatorem, a aktywne jest z wiatrakiem, dlatego BŁĘDNIE tu niektórzy uważają że podłoga to pasywne a klimakonwektor to aktywne.

W pompa ciepła w moemencie gdy chodzi sprężarka to chłodzenie odbywa się aktywnie a jęśli transport ciepła odbywa się w sposób naturalny od temp wyższej do niższej to jest to chłodzenie pasywne. Biorąc to pod uwagę raczej niemożliwe jest chłodzenie pasywne pompa ciepła PW. Tylko pompy gruntowe moga chłodzić na 2 sposoby. Może być sytuacja że pompa gruntowa chłodząć pasywnie(bez sprężarki, tylko pompy) obiera ciepło przez klimakonwektor ale wydajnosć będzie bardzo niska i jest to bardzo rzadkie rozwiązanie.

Ja miałem taki pomysł by przed rekuperator założyć chłodnicę wodną i podłączyć pod glikol. Latem miała chłodzić a zimą ogrzewać powietrze . Pracować miała wtedy gdy pc stoi a przecież stoi 3/4 dnia. Pomysł umarł gdyż powiedziano mi że nie dam rady schłodzić powietrza. Trochę żałuję, że nie dokończyłem mojego pomysłu. Miałbym GWC za nieduże pieniądze o niesamowitej wydajności, tylko pompa obiegowa musiała by chyba być duża żeby glikol przepompowała

Myślałem o takiej i w specyfikacji jest napisane, że schłodzi powietrze o 10-15 st C. Tylko czy temp w pokoju się zmieni???

http://www.pro-vent.pl/produkty/wyposazenie-dodatkowe/chlodnice-wodne-kanalowe/

Edytowane przez mardor1971
dopisek

Ja miałem taki pomysł by przed rekuperator założyć chłodnicę wodną i podłączyć pod glikol. Latem miała chłodzić a zimą ogrzewać powietrze . Pracować miała wtedy gdy pc stoi a przecież stoi 3/4 dnia. Pomysł umarł gdyż powiedziano mi że nie dam rady schłodzić powietrza. Trochę żałuję, że nie dokończyłem mojego pomysłu. Miałbym GWC za nieduże pieniądze o niesamowitej wydajności, tylko pompa obiegowa musiała by chyba być duża żeby glikol przepompowała

Myślałem o takiej i w specyfikacji jest napisane, że schłodzi powietrze o 10-15 st C. Tylko czy temp w pokoju się zmieni???

http://www.pro-vent.pl/produkty/wyposazenie-dodatkowe/chlodnice-wodne-kanalowe/

Hej.

Ja wyprowadzilem rurki od PC do reku i chce to podlaczyc z http://thesslagreen.com/product/chlodnica-wodna-coolbox/

Wydam ok 2 tys na montaz tego i bedzie proba za rok. Zobaczymy.

Pozdro