Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie a chłodzenie

masera

Recommended Posts

Planuję dom parterowy pow. użytkowa 120 m2 posadowiony na płycie fundamentowej. Poczytałem internety i oczywiście koncepcja całkowicie się pogmatwała. Na chwilę obecną mam 3 aspekty nad którymi dumam:

1) ogrzewanie domu

2) klimatyzacja

3) wentylacja

Na działce jest możliwość doprowadzenia gazu. Do tej pory zakładałem ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym. zakładałem również wykonanie wentylacji mechanicznej + rekuperacja i z wymiennikiem ciepła (glikolowy). Na lato klimatyzator w 2 punktach domu. Zostało mi przedstawione jednak rozwiązanie polegające na zastosowaniu pompy ciepła z kolektorem pionowym, która to może działać w drugą stronę, tzn. chłodzić. I wtedy ogrzewanie i chłodzenie z pomocą pompy ciepła i zostawiamy wentylację mechaniczną. Czy takie rozwiązanie da rade przy 35*C na zewnątrz?

Czy przy płycie fundamentowej puścić ogrzewanie podłogowe w płycie czy zrobić ją bez a potem podłogówkę układać na niej. Budowlaniec straszy, że jak coś się stanie z rurkami w płycie to amen.

• 1 month później...

Witam,

Chłodzenie za pomocą pompy ciepła i instalacji ogrzewania podłogowego jest skutecznym rozwiązaniem. W zależności od rodzaju podłogi oraz rozmieszczenia rur wydajność chłodnicza podłogi może wynosić 20-40 W/m2. Należy jednak pamiętać o zastosowaniu systemu regulacji zabezpieczającego przed obniżeniem się temperatury rur poniżej temperatury punktu rosy, ponieważ będzie wtedy zachodziło zjawisko wkraplania się pary wodnej z powietrza. W przypadku powietrznych systemów chłodzenia możemy uzyskać znacznie wyższą wydajność chłodniczą.

W swojej ofercie posiadamy sprawdzone pompy ciepła oraz rekuperatory. W sprawie doboru tych urządzań, zachęcam pana do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Buderus. Kontakt do instalatora marki Buderus można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Znajduje się tam wyszukiwarka na podstawie miejsca ich lokalizacji. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Planuję dom parterowy pow. użytkowa 120 m2 posadowiony na płycie fundamentowej. Poczytałem internety i oczywiście koncepcja całkowicie się pogmatwała. Na chwilę obecną mam 3 aspekty nad którymi dumam:

1) ogrzewanie domu

2) klimatyzacja

3) wentylacja

Na działce jest możliwość doprowadzenia gazu. Do tej pory zakładałem ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym. zakładałem również wykonanie wentylacji mechanicznej + rekuperacja i z wymiennikiem ciepła (glikolowy). Na lato klimatyzator w 2 punktach domu. Zostało mi przedstawione jednak rozwiązanie polegające na zastosowaniu pompy ciepła z kolektorem pionowym, która to może działać w drugą stronę, tzn. chłodzić. I wtedy ogrzewanie i chłodzenie z pomocą pompy ciepła i zostawiamy wentylację mechaniczną. Czy takie rozwiązanie da rade przy 35*C na zewnątrz?

Czy przy płycie fundamentowej puścić ogrzewanie podłogowe w płycie czy zrobić ją bez a potem podłogówkę układać na niej. Budowlaniec straszy, że jak coś się stanie z rurkami w płycie to amen.

Punkty 1 i 2 załatwi klimatyzator kanałowy za 7 tys zł + kanały + montaż

Masz 100% pewność że klimatyzator Ci schłodzi dom przez lato. Masz też pewność że ogrzeje go przez >90% sezonu grzewczego. Zamiast kanałówki mogą być splity ale wtedy musisz mieć otwarte drzwi albo wnętrze typu loft.

3 rekuperator za 4000-10000 + kanały i montaż

Złe pomysły: gaz, glikolowy GWC. Daj sobie spokój.

Zostało mi przedstawione jednak rozwiązanie polegające na zastosowaniu pompy ciepła z kolektorem pionowym, która to może działać w drugą stronę, tzn. chłodzić. I wtedy ogrzewanie i chłodzenie z pomocą pompy ciepła i zostawiamy wentylację mechaniczną. Czy takie rozwiązanie da rade przy 35*C na zewnątrz?

Witaj,

Mieć pompę ciepła i nie wykorzystywać opcji chłodzenia to duży błąd. Chłodzenie jest w pewnym sensie naturalnym uzupełnieniem systemu z pompą ciepła! Takim dodatkowym bonusem.

Wiesz, że może być realizowane na dwa sposoby? Pasywne, lub aktywne. Chłodzenie pasywne: solanka lub wody gruntowe odbierają ciepło z obiegu grzewczego za pośrednictwem wymiennika ciepła i odprowadzają je na zewnątrz. Metodę tę określa się także jako „natural cooling”, ponieważ do chłodzenia wykorzystywana jest tutaj naturalna temperatura otoczenia. Za wyjątkiem regulatora i pompy obiegowej pozostałe podzespoły pompy ciepła pozostają przy tym wyłączone. Chłodzenie aktywne: pompa ciepła działa w sposób odwrócony. Efekt chłodzenia uzyskuje się dzięki trybowi pracy odwróconej. Oznacza to, że obieg czynnika chłodniczego zostaje wewnętrznie odwrócony lub następuje przełączenie przyłączy układu pierwotnego i wtórnego na zewnątrz. Wówczas podobnie jak lodówka pompa ciepła aktywnie wytwarza chłód. Proces ten określany jest jako „active cooling”.

Chcesz poczytać więcej? Zapraszam TUTAJ

Masz pytania? Służę pomocą!

Punkty 1 i 2 załatwi klimatyzator kanałowy za 7 tys zł + kanały + montaż

Masz 100% pewność że klimatyzator Ci schłodzi dom przez lato. Masz też pewność że ogrzeje go przez >90% sezonu grzewczego. Zamiast kanałówki mogą być splity ale wtedy musisz mieć otwarte drzwi albo wnętrze typu loft.

3 rekuperator za 4000-10000 + kanały i montaż

Złe pomysły: gaz, glikolowy GWC. Daj sobie spokój.

ja bym robil podlogowke z piecem kondensacyjnym albo powitrzna pompa ciepla i splity na klime. Ogrzewania domu klimatyzacja to jednak nie najlepszy pomysl chyba ze akceptujesz szum 24h.

Reku koniecznie. Rurek w plyte tez bym nie dawal, cvhociaz ryzyko ze "peknie" jest naprawde minimalne

ja bym robil podlogowke z piecem kondensacyjnym albo powitrzna pompa ciepla i splity na klime. Ogrzewania domu klimatyzacja to jednak nie najlepszy pomysl chyba ze akceptujesz szum 24h.

Reku koniecznie. Rurek w plyte tez bym nie dawal, cvhociaz ryzyko ze "peknie" jest naprawde minimalne

Jaki szum? Planujesz przewody tak żeby nie przekraczać prędkości 5m/s i nic nie będzie słychać.