Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brzoza

Kalmia

Recommended Posts

Przesadź. 1 metr dla drzewa to badzo mało, zwłaszcza dla brzozy, która w miare szybko rośnie. Po pierwsze - będzie Ci spadającymi liśćmi zapychać rynny jak urośnie. Po drugie - korzenie mogą rozsadzić kiedyś fundament. A po trzecie - daj drzewku trochę przestrzeni, niech rośnie w całej swojej okazałości :)

Witam wszystkich!

Dzięki za rady. Brzózkę chyba przesadzę (to odmiana płacząca, ale chyba to nic nie zmienia). Więc będę przesadzała, jak straci liście. Ale czy to jej nie zaszkodzi, bo mogą już być przymrozki? I co z podlewaniem wtedy? Czy poobcinać gałązki? Nie chciałabym jej stracić. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Witam wszystkich!

Dzięki za rady. Brzózkę chyba przesadzę (to odmiana płacząca, ale chyba to nic nie zmienia). Więc będę przesadzała, jak straci liście. Ale czy to jej nie zaszkodzi, bo mogą już być przymrozki? I co z podlewaniem wtedy? Czy poobcinać gałązki? Nie chciałabym jej stracić. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

1. Nie zaszkodzi jej, bo będzie "spała snem zimowym", soki nie będą w niej krążyły, więc nic jej nie będzie. Ale trzeba uważać, żeby nie uszkodzić korzeni. Tzn. nie da rady przesadzić drzewa, żeby nic nie urwać, ale trzeba uważać, żeby jej mocno nie pokiereszować. Aha, wyciągnij korzenie z ziemią, czyli całą bryłę korzeniową.

2. Przed posadzeniem drzewka, do dołka nalej co najmniej wiadro wody, włóż tam bryłę korzeniową brzózki i zasyp. Warto też podlać ją z wierzchu. Ponieważ roślina znajduje się w stanie spoczynku, nie potrzebuje póżniej podlewania, bo nie ma liści, przez któe paruje woda, nie ma takiego słońca itp.

My przesadziliśmy tak 4 brzózki w listopadzie i wszystkie sie przyjęły.

Co sie tyczy podlewania krzewów i drzew po posadzeniu to podlewa sie wtedy nie tyle żeby dostarczyć wody roslinie w danym momencie a dlatego żeby gleba wypełniła wszelkie zakamarki między korzeniami.

Upłynniona gleba wnika tam łatwiej.Dlatego po posadzeniu należy podlać bardzo obficie.

Warto też z ziemi uformować jakby mise dookoła krzaczka żeby woda którą podlejemy nie rozpływała się na boki tylko wsiakała przy samym krzaczku.

• 1 month później...

A czy nie lepiej przesadzać na wiosnę?

Przesadzoną jesienią roślinę (która jest na pewno trochę osłabiona przez drobne uszkodzenia korzeni) dodatkowo pomęczy mróz. Przy przesadzaniu na wiosnę unikniemy tego dodatkowego zagrożenia.

Ja swoje brzozy przesadzałem zawsze na wiosnę - wszystkie świetnie się przyjęły (było tego ok 20 sztuk).

JEŚLI NA WIOSNE ZOBACZYSZ, ŻE MARNIEJE - TO PRZYPADKIEM JEJ NIE WYCINAJ.

ZACZEKAJ DO NASTĘPNEJ WIOSNY.

JA PRZSADZIŁAM MŁODE DRZEWO (PAROLETNIE) W SPOSÓB BRUTALNY I NIKCZEMNY (NIE NALEŻĘ DO HERODÓW) I OBAWIAŁAM SIĘ NAJGORSZEGO. I RZECZYWIŚCIE NA WIOSNĘ NIE ZOBACZYŁAM LIŚCI TYLKO SUCHY BADYL. ALE, ŻE SERCE MI NA SAMA MYSL JUŻ KRWAWIŁO, ZE MIAŁABYM OT TAK (TAK SZYBKO) ZREZYGNOWAĆ Z DRZEWKA - - POCZEKAŁAM I DZIŚ CIESZY MOJE OKO.