mesmariusz 17.04.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam. W tym roku zlecam wykonanie elewacji (styropian grafitowy 15 / 20 mm). W kilku miejscach na elewacji chcę wypuścić kable na kamery IP (skrętka komputerowa), czujniki (skrętka komputerowa), w dwóch miejscach rónież gniazdo 230V (kabel 3x2,5). I teraz pytanie - wystające kable czy płytkie puszki do styropianu? Puszki są o tyle fajne, że nie puszę robić wszystkiego od razu. Chowam kabel do puszki, zakrywam deklem. Po za tym, przy kamerach IP gdzieś muszę schować przyłączkę RJ45 i zasilanie - nie zabezpieczone wisieć na powietrzu / deszczu nie może, poza tym będzie brzydko wyglądać, więc wydaje mi się, że puszki przy kamerach jak najbardziej obowiązkowe.* Pytanie, czy owe puszki (jeśli zrobię ich sporo) nie będą nazbyt rzucały się w oczy. Tynk na styropian - biały baranek (gładka struktura). Większość puszek będzie wymagała delikatnego zakrycia deklem, więc wydaje mi się, że wklejenie puszki na klej do styropianu powinno wystarczyć.* Dwa miejsca to gniazda 230V wodoszczelne (natynkowe, czy wpuszczane w styropian)? Domyślam się, że tu wklejenie puszki na styropian nie wystarczy? Z uwagi na to, że puszki to wybrania w styropianie rozważam styropian 20 cm*zamiast 15 cm. Z resztą na elewacji jest trochę kabli do schowania.* Wykonawca stwierdził, że nie będzie kuł ścian, by nie naruszać ścian / nie obciążać budynku i schowa przewody w styropianie. Wydaje mi się więc, że warto użyć styropianu 20mm. Niestety spowoduje to (okna osadzone w połowie długości wnętrze / zewnątrz), że otwory okienne będą bardzo głębokie (20 cm styropianu + 15 cm ściany). Mam nadzieję, ze jednak będzie to jakoś w miarę przyzwoicie (albo da się jakoś zniwelować ten efekt). W każdym razie (z uwagi na kable i puszki) wydaje mi się, że lepiej pójść w stronę 20 cm zamiast 15 cm (zwłaszcza, że różnica w cenie styropianu 15-20 cm to jakieś 10%). Będę bardzo wdzięczny za wszystkie uwagi i podpowiedzi... zanim położę elewację -) Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez mesmariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladimirsputnik 22.04.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 w swoim domu wszystkie kable mam wkute w scianie,dodatkowo w peszlu i zaciągnięte klejem by je schować.Kamer nie mam, ale oświetlenie dookoła domu mam zrobione na wyciągniętych kablach bez puszek,wyszedłem z założenia ze mniej łączen to mniej problemów w przyszłości i dodatkowe bezpieczeństwo.Puszki mam tylko na łącznikach i gniazdkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts