Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówna górna powierzchnia ściany fundamentowej

Niko24

Recommended Posts

Witam

Nierówna górna powierzchnia ściany fundamentowej a konkretniej wylanego wieńca ściany fundamentów (jak na zdjęciach) czym można by to wyrównać przed położeniem izolacji poziomej...papy termozgrzewalnej. Jakiś klej cionkowarstwowy na bazie cementu? Jakieś konkretne zaprawy?? proszę o poradę.IMG_1992 (Large).jpg

IMG_1993 (Large).jpgIMG_1997 (Large).jpg

Myślę że można użyć mocnej zaprawy do wyrównania chropowacizny, aby nie uszkodziła papy.

Widzę też że masz ocieplone fundamenty i zaciągnięte zaprawą klejącą. Ciekawe czy jest bezcementowa, czyli nienasiąkliwa?

Ja właśnie odkopałem ocieplenie fundamentów, aby naprawić ten błąd.

Pozdrawiam

Cezary

Cześć Cezary

Kierownik budowy powiedział że może być zaprawa lub klej wyrównujący na bazie cementu. W sumie nie musi być aż taki mocny ważne tylko żeby się trzymał powierzchni :) W sumie już dzisiaj położyłem Atlas ZW330 a przed tym zrobiłem warstwę szczepną aby się trzymał i jak narazie spełnia swoje działanie. Jeszcze posmaruje dysperbitem i będzie OK. Potem oczywiście na to papa .

Jeżeli chodzi o klej do siatki to muszę sprawdzić czy na bazie cementu ... a czy to ma jakieś znaczenie? Na to jeszcze są posmarowane dwie warstwy dysperbitu.

Pozdrawiam

Michał

Gość grend
...po to sie daje klej do siatki na XPS badx aqua aby na to dać porzadną izolację (nie dysperbit) a nie dla samej siatki z klejem. Jest to tez spowodowane tym ze porządna izolacja nie może miec styku ze styro

@Niko24

U mnie dałem, znaczy majster, zwykły cementowy klej na ocieplenie fundamentu, oczywiście z siatką. Po trzech zimach już widać degradację warstwy z klejem. Zimą w warstwę cementowego kleju wsiąka z opadów i kapilarnie woda, a następnie mróz rozsadza tenże klej.

DSC_00000491.jpg

Pozdrawiam

Cezary

Dysperbit, to taka substancja, która zamienia szare na czarne dla lepszego samopoczucia inwestora. Na pewno nie zabezpiecza w 100% przed kapilarnym podciąganiem wilgoci.

Edytowane przez cezary.pl
PS