Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka przecinarka do bruku i kamienia łupanego

daniel.w

Recommended Posts

Dzięki! Doradźcie jeszcze, bo tak się przymierzyłem i mam wątpliwości czy to "bydlę" 6kg o średnicy tarczy 230mm przyda się do domu? Do celów hobby mam leciwego Pagasusa 110mm, 0.5kW, która jest jak piórko, a te 230-tki trochę mnie przerażają, tym bardziej, że nigdy taką nie pracowałem. Może zakupić 180-tkę? Idzie okiełznać tę 230-tkę? -będę miał trochę kostki i ogrodzenia do roboty.... Edytowane przez daniel.w

Dzięki! Doradźcie jeszcze, bo tak się przymierzyłem i mam wątpliwości czy to "bydlę" 6kg o średnicy tarczy 230mm przyda się do domu?....
Tez jestem na kupnie i podobne dylematy. Makita z tarczą 23 nadaje się chyba tylko do tych grubych prac i tnie do grubości 10cm, a do kostki 6cm (ja taką kupuję) to wystarcza tarcza o średnicy 18cm. Też proszę o opinię i sugestie :yes: Edytowane przez Adaxis

Żadnych 180,tylko 230 na uzupełnienie małej kątówki,spokojnie sobie poradzicie z tą dużą-bez przesady....
Inaczej -zależy mi na szlifierce do betonu i bruku, ale o charakterze uniwersalnym, tzn, po budowie domu żeby ją wykorzystać do drobniejszych prac. Z tego co rozumiem to taka "230-tka" to tylko do b. ciężkich prac i potem będzie leżeć :( Bo do czego mogę ją w domu użyć jeszcze? Czy można również ciąć drewno czy drzewo?

Co jest do wszystkiego,to jest do niczego-znacie to?Mała kątówka służy np.do szlifowania,ostrzenia,cięcia w trudno dostępnych miejscach itd.,duża jak zauważyliście to cięcie np.drutów,kostki,krawężników itd.Kątówką 180 nie za bardzo poszlifujesz coś w powietrzu bo jest za ciężka i nieporęczna,kostki 8cm. też nie utniesz bo za mała tarcza i się będzie męczyć.Optymalne jest posiadanie dwóch ,duża z wolnym rozruchem a mała najlepiej z regulacją obrotów,te bajery niestety kosztują ale się przydają,zwłaszcza regulacja,decyzja po Waszej stronie...

zorro128 szacun za wytłumaczenie tematu! W takim razie powiedz jeszcze co masz na myśli pisząc o małej
mała najlepiej z regulacją obrotów
bo np. MAKITA GA5030R nie ma regulacji obrotów ani powolnego rozruchu. Może BOSCH GWS 7-115...? Edytowane przez daniel.w

Regulacja obrotów jest bardzo przydatna,tak naprawdę zwiększa funkcjonalność kątówki.Przydaje się np. przy ostrzeniu noży do kosiarki czy innych wrażliwych rzeczy, przy używaniu grubych tarcz które zdarzają się źle scentrowane i biją na pełnej prędkości,cięciu delikatnych materiałów,jest nawet wykorzystywana jako polerka na najwolniejszym przełożeniu itd.,możliwości jest naprawdę wiele...Zarówno Bosch jak i Makita mają modele z regulacją obrotów,GWS będzie chyba tańszy a że są to porównywalne jakościowo sprzęty to śmiało możesz taką kupić,zdecyduj się jednak niezależnie od producenta na model 125mm....