Blinq 18.04.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Szanowni Państwo, Od razu uprzedzam, WIEM, że było multum wątków o wyborze rekuperatora, ale jednoznacznej odpowiedzi nie mogłem znaleźć. Stoję przed wyborem rekuperatora tj. Wanas 350 lub Ventilus 400. Niby to samo, ale jednak coś innego. Z tego co wyczytuje, to spręż jest jednym z ważniejszych parametrów; 1. Wanas 350 Maksymalna wartość natężenia przepływu - 430 m3/hSpręż przy 350 [m3/h] - 230 PaSprawność 82,2 % 2. Ventilus 400Wydajność 400 m3/h Spręż 160 PaSprawność do 95 % Jak widać jest mała różnica. Kubatura domu to ok. 380 m3. Rodzina 3 osobowa.Brak GWC. Rekuperator zostanie umieszczony na nieużytkowym, nieocieplonym strychu, natomiast sam rekuperator zostanie zaizolowany styropianem 20 cm, obudowanym płytą MFP. Bardzo proszę o poradę w wyborze rekuperatora oraz czy dobrze myślę, o izolacji (grubiej?)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 18.04.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Najprawdopodobniej to te same centrale. Ja mam Wanasa 350 bo był tańszy. Wysoki spręż był decydującym parametrem przy wyborze. Sprawność ponad 80% dla aluminiowego wymiennika to chyba blisko prawdy. Ventilus, z tego co pamiętam miał opcję z plastikowym wymiennikiem i pewnie stąd te 95%. Miej świadomość, że te wartości to parametry wymienników w testach laboratoryjnych. Wartość sprężu też może być podana dla wersji z plastikowym wymiennikiem, który jest mniejszy od aluminiowego i może mieć większe opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinq 19.04.2018 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Instalator wycenił Ventilusa taniej. Zastanawiałem się tylko na wymiennikiem aluminiowym. Nadal nie wiem, którego wybrać. Natomiast jak sprawa wygląda z ociepleniem takiego rekuperatora na poddaszu nieocieplonym? Sprawdzi się ocieplenie z 20 cm warstwy styropianu z każdej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts