Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie doboru klimatyzatora do mojego domu.

Zastanawia mnie jedna rzecz: dlaczego im wyższy moc klimatyzatora tym mocniej lecą parametry COP, SEER i SCOP. Wrzucam linki do Panasonica Etherea i Gree U-Crown gdzie 2,5 i 3,5kW ma lepsze parametry niż np 5kW lub 7kW.

Z czego to wynika?

http://gree.pl/Katalog-produktow,c,1,pid,467

panasonic.jpg

https://forum.murator.pl/topic/237880-klimatyzatory-zale%C5%BCno%C5%9B%C4%87-cop-seer-scop-a-moc-jednostki/

Znasz powiedzenie "mały ale wariat"

Małe urządzenia, osiągają wyższą sprawność.

Mniejsze masy wirujące, mniejsze powierzchnie utraty ciepła.

Łatwiej elektronice sterować małymi elementami.

Takich zmiennych i zależności jest sporo.

Jak się to wszystko zbierze do kupy to pojawiają się takie różnice.

• 2 weeks później...
Znasz powiedzenie "mały ale wariat"

.

Dobre :D

Ale niestety nie zbyt mądre.

Skopy są lepsze, bo urządzenia z jednej linii mają niemal identyczne podzespoły. W kopach chodzi głównie o delty t parowania/powietrze i t skraplania/woda. Mając w zasadzie takie same parownikiem i skraplacze to czysto z fizyki wersja 3 kW będzie miała mniejsze delty niż 5 kW i podobnie 5, a 7.

Urządzenie zostało zaprojektowane dla danej mocy i przy niej osiąga maksymalne parametry. Potem na jego bazie są modyfikacje. W przypadku małych klimatyzatorów najczęściej maksymalną wydajność mają niższe modele (bo są najtańsze i najwięcej się ich sprzeda), a potem projektuje się nieco większe naciągając parametry - zwiększa się moc kosztem sprawności itp.

Na szczęście dla nas (konsumentów) najsprawniejsze klimatyzatory to te małe i najtańsze z serii.