EZOGHUL 18.04.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Witam. Jestem na etapie doboru klimatyzatora do mojego domu. Zastanawia mnie jedna rzecz: dlaczego im wyższy moc klimatyzatora tym mocniej lecą parametry COP, SEER i SCOP. Wrzucam linki do Panasonica Etherea i Gree U-Crown gdzie 2,5 i 3,5kW ma lepsze parametry niż np 5kW lub 7kW. Z czego to wynika? http://gree.pl/Katalog-produktow,c,1,pid,467 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.04.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Znasz powiedzenie "mały ale wariat"Małe urządzenia, osiągają wyższą sprawność.Mniejsze masy wirujące, mniejsze powierzchnie utraty ciepła.Łatwiej elektronice sterować małymi elementami.Takich zmiennych i zależności jest sporo.Jak się to wszystko zbierze do kupy to pojawiają się takie różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.05.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Znasz powiedzenie "mały ale wariat" . Dobre Ale niestety nie zbyt mądre. Skopy są lepsze, bo urządzenia z jednej linii mają niemal identyczne podzespoły. W kopach chodzi głównie o delty t parowania/powietrze i t skraplania/woda. Mając w zasadzie takie same parownikiem i skraplacze to czysto z fizyki wersja 3 kW będzie miała mniejsze delty niż 5 kW i podobnie 5, a 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 03.05.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Urządzenie zostało zaprojektowane dla danej mocy i przy niej osiąga maksymalne parametry. Potem na jego bazie są modyfikacje. W przypadku małych klimatyzatorów najczęściej maksymalną wydajność mają niższe modele (bo są najtańsze i najwięcej się ich sprzeda), a potem projektuje się nieco większe naciągając parametry - zwiększa się moc kosztem sprawności itp. Na szczęście dla nas (konsumentów) najsprawniejsze klimatyzatory to te małe i najtańsze z serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts