Raaaff 19.04.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, Kto pomoże? jak połączyć kable od płyty indukcyjnej do instalacji 3fazowej. Płyta indykcyjna Amica PI6512TU. Załączam zdjęcia. Proszę o info jasno i czytelnie co do czego:) Z góry dzięki Pozdrawiam Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Raaaff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.04.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Rozumiem, że po podłączeniu kolega sobie "podbije" gwarancję jako uprawniony elektryk.W razie W forumowicze muratora idą do odsiadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.04.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Kto pomoże? Pewnie elektryk co przyjedzie to podłączyć Witam, jak połączyć kable od płyty indukcyjnej do instalacji 3fazowej. Podłączyć tak jak opisano w instrukcji płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raaaff 19.04.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Generalnie to potrzebuje tylko podpowiedzi który kabel jest neutralny... Są dwa niebieskie . Domyślam się ze to ten kolo żółtego ochronnego. Zbiło mnie z tropu to że zamiast trzech fazowych (szare czarne lub braz) są dwa niebieskie... Dwa brązowe to.na pewny fazy żółty to ochronny a jak z niebieskimi...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 19.04.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 W tej puszcze to jakieś partactwo. Doprowadzony obwód dwużyłowy i trzyżyłowy. Powinien być doprowadzony 5x2,5(4) mm^2 pod indukcję i drugi obwód 3x4 mm^2 pod piekarnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raaaff 19.04.2018 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 No właśnie dlatego mam problem. Nowy blok. W tym roku oddany do uzytku. Dlatego nie wiem, który to będzie neutralny. Jak to podlaczyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.04.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 drugi obwód 3x4 mm^2 pod piekarnik. Co to za piekarnik że aż 4 mm2 musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciech_pi 19.04.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 No właśnie dlatego mam problem. Nowy blok. W tym roku oddany do uzytku. Dlatego nie wiem, który to będzie neutralny. Jak to podlaczyc... Przyjrzyj się tym przewodom wchodzącym do puszki - to jakaś kpina - wezwij elektryka niech to zbada i dojdzie co partacz do niej wprowadził i podpiął do kostek , bo to się kupy nie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 20.04.2018 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Co to za piekarnik że aż 4 mm2 musi być? Ruski co ma 5kW na jednej fazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raaaff 20.04.2018 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Próbnik napięcia pokazuje tylko w jednym brązowym napiecie.... Ehhh skoro tak radzicie To chyba nie będę mieć wyjscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.04.2018 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Próbnik napięcia pokazuje tylko w jednym brązowym napiecie.... Ehhh skoro tak radzicie To chyba nie będę mieć wyjscia Właśnie. Dla elektryka "próbnik napięcia" to tylko informacja o obecności. Elektryk posługuje się miernikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 20.04.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Co to za piekarnik że aż 4 mm2 musi być? Chyba prawie wszystkie piekarniki pod zabudowę mają pobór mocy 3600 W. W każdym razie te co ja bym chciał mieć. Ja bym nie chciał obciążać przewodu o przekroju 2,5 mm^2 mocą 3600 W długotrwale(kilka godzin). Mimo, że przekrój 2,5 mm^2 ma jeszcze trochę zapasu na większe obciążenie. Z racji takiego poboru mocy zabezpieczenie nadprądowe ja bym dał B20. Przewody o przekroju 2,5 mm^2 chronimy wyłącznikiem nadprądowym B16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 20.04.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Większosć indukcji wykorzystuje tylko dwie fazy (zazwyczaj jest osobna elektronika mocy na prawą i lewą połowę) więc zostaje trzecia faza na piekarnik. U siebie dałem przewód 5x4mm2. A co! Z tym uprawnionym elektrykiem do podłaczenia indukcji to troche przesada ale jak ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości jak to zrobić to niech szybko dzwoni po fachowca i nic nie dotyka. Niestety ale w tym wypadku to jedyna sensowna rada dla kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.04.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Z tym uprawnionym elektrykiem do podłaczenia indukcji to troche przesada ale jak ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości jak to zrobić to niech szybko dzwoni po fachowca i nic nie dotyka. Niestety ale w tym wypadku to jedyna sensowna rada dla kolegi W razie sytuacji awaryjnej nie masz szans na uwzględnienie reklamacji, i tyle !! Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 20.04.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Ja bym nie chciał obciążać przewodu o przekroju 2,5 mm^2 mocą 3600 W długotrwale(kilka godzin). Mimo, że przekrój 2,5 mm^2 ma jeszcze trochę zapasu na większe obciążenie. Z racji takiego poboru mocy zabezpieczenie nadprądowe ja bym dał B20. Przewody o przekroju 2,5 mm^2 chronimy wyłącznikiem nadprądowym B16. Na to są normy a nie Twoje widzimisię. https://www.google.pl/search?q=obci%C4%85%C5%BCalno%C5%9B%C4%87+d%C5%82ugotrwa%C5%82a+przewodu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjw8unowcjaAhWnsKQKHbh6Bp8Q_AUICigB&biw=1920&bih=945#imgrc=_ No i dlaczeego zamiast 2,5mm2 chcesz zastosowac 4mm2 a nie 6 albo 10? Przecież wtedy będzie jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 20.04.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Chyba prawie wszystkie piekarniki pod zabudowę mają pobór mocy 3600 W. W każdym razie te co ja bym chciał mieć. Ja bym nie chciał obciążać przewodu o przekroju 2,5 mm^2 mocą 3600 W długotrwale(kilka godzin). To jest maksymalny pobór mocy a nie ciągły, musiałbyś go przez te kilka godzin mieć owartego i ustawionego na maksimum, żeby tyle mocy pobierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 20.04.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 To jest maksymalny pobór mocy a nie ciągły, musiałbyś go przez te kilka godzin mieć owartego i ustawionego na maksimum, żeby tyle mocy pobierał. Może chce używać piekarnika do ogrzewania budynku zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 20.04.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) Na to są normy a nie Twoje widzimisię. https://www.google.pl/search?q=obci%C4%85%C5%BCalno%C5%9B%C4%87+d%C5%82ugotrwa%C5%82a+przewodu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjw8unowcjaAhWnsKQKHbh6Bp8Q_AUICigB&biw=1920&bih=945#imgrc=_ No i dlaczeego zamiast 2,5mm2 chcesz zastosowac 4mm2 a nie 6 albo 10? Przecież wtedy będzie jeszcze lepiej Przecież napisałem, dlaczego dałbym 4 mm^2. Wyłącznikiem nadprądowym B20 bym nie zabezpieczał przewodu o przekroju 2,5 mm^2. Zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe nie służą do zabezpieczenia urządzeń końcowych tylko przewodów. Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 20.04.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) To jest maksymalny pobór mocy a nie ciągły, musiałbyś go przez te kilka godzin mieć owartego i ustawionego na maksimum, żeby tyle mocy pobierał. Nie ma to znaczenia jaką moc w rzeczywistości piekarnik pobiera w danej chwili. Producent informuje, że piekarnik może pracować o maksymalnej mocy 3600 W i należy do tego się dostosować. Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 20.04.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Nie ma to znaczenia jaką moc w rzeczywistości piekarnik pobiera w danej chwili. Producent informuje, że piekarnik może pracować o maksymalnej mocy 3600 W i należy do tego się dostosować. Dla 3600W nalezy zastosować zabezpieczenie B16. Pozdrawiam nieelektryków-amatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts