Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie indukcji. Co do czego?

Recommended Posts

Generalnie to potrzebuje tylko podpowiedzi który kabel jest neutralny... Są dwa niebieskie . Domyślam się ze to ten kolo żółtego ochronnego. Zbiło mnie z tropu to że zamiast trzech fazowych (szare czarne lub braz) są dwa niebieskie... Dwa brązowe to.na pewny fazy żółty to ochronny a jak z niebieskimi...?

No właśnie dlatego mam problem. Nowy blok. W tym roku oddany do uzytku. Dlatego nie wiem, który to będzie neutralny. Jak to podlaczyc...

Przyjrzyj się tym przewodom wchodzącym do puszki - to jakaś kpina - wezwij elektryka niech to zbada i dojdzie co partacz do niej wprowadził i podpiął do kostek , bo to się kupy nie trzyma

Co to za piekarnik że aż 4 mm2 musi być? :)

Chyba prawie wszystkie piekarniki pod zabudowę mają pobór mocy 3600 W. W każdym razie te co ja bym chciał mieć. Ja bym nie chciał obciążać przewodu o przekroju 2,5 mm^2 mocą 3600 W długotrwale(kilka godzin). Mimo, że przekrój 2,5 mm^2 ma jeszcze trochę zapasu na większe obciążenie. Z racji takiego poboru mocy zabezpieczenie nadprądowe ja bym dał B20. Przewody o przekroju 2,5 mm^2 chronimy wyłącznikiem nadprądowym B16.

Większosć indukcji wykorzystuje tylko dwie fazy (zazwyczaj jest osobna elektronika mocy na prawą i lewą połowę) więc zostaje trzecia faza na piekarnik. U siebie dałem przewód 5x4mm2. A co!

Z tym uprawnionym elektrykiem do podłaczenia indukcji to troche przesada ale jak ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości jak to zrobić to niech szybko dzwoni po fachowca i nic nie dotyka. Niestety ale w tym wypadku to jedyna sensowna rada dla kolegi

Z tym uprawnionym elektrykiem do podłaczenia indukcji to troche przesada ale jak ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości jak to zrobić to niech szybko dzwoni po fachowca i nic nie dotyka. Niestety ale w tym wypadku to jedyna sensowna rada dla kolegi
W razie sytuacji awaryjnej nie masz szans na uwzględnienie reklamacji, i tyle !!

Życzę powodzenia.

Ja bym nie chciał obciążać przewodu o przekroju 2,5 mm^2 mocą 3600 W długotrwale(kilka godzin). Mimo, że przekrój 2,5 mm^2 ma jeszcze trochę zapasu na większe obciążenie. Z racji takiego poboru mocy zabezpieczenie nadprądowe ja bym dał B20. Przewody o przekroju 2,5 mm^2 chronimy wyłącznikiem nadprądowym B16.

Na to są normy a nie Twoje widzimisię.

https://www.google.pl/search?q=obci%C4%85%C5%BCalno%C5%9B%C4%87+d%C5%82ugotrwa%C5%82a+przewodu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjw8unowcjaAhWnsKQKHbh6Bp8Q_AUICigB&biw=1920&bih=945#imgrc=_

No i dlaczeego zamiast 2,5mm2 chcesz zastosowac 4mm2 a nie 6 albo 10? Przecież wtedy będzie jeszcze lepiej :lol2:

Chyba prawie wszystkie piekarniki pod zabudowę mają pobór mocy 3600 W. W każdym razie te co ja bym chciał mieć. Ja bym nie chciał obciążać przewodu o przekroju 2,5 mm^2 mocą 3600 W długotrwale(kilka godzin).

To jest maksymalny pobór mocy a nie ciągły, musiałbyś go przez te kilka godzin mieć owartego i ustawionego na maksimum, żeby tyle mocy pobierał.

Na to są normy a nie Twoje widzimisię.

https://www.google.pl/search?q=obci%C4%85%C5%BCalno%C5%9B%C4%87+d%C5%82ugotrwa%C5%82a+przewodu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjw8unowcjaAhWnsKQKHbh6Bp8Q_AUICigB&biw=1920&bih=945#imgrc=_

No i dlaczeego zamiast 2,5mm2 chcesz zastosowac 4mm2 a nie 6 albo 10? Przecież wtedy będzie jeszcze lepiej :lol2:

Przecież napisałem, dlaczego dałbym 4 mm^2. Wyłącznikiem nadprądowym B20 bym nie zabezpieczał przewodu o przekroju 2,5 mm^2. Zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe nie służą do zabezpieczenia urządzeń końcowych tylko przewodów.

Edytowane przez emigrus

To jest maksymalny pobór mocy a nie ciągły, musiałbyś go przez te kilka godzin mieć owartego i ustawionego na maksimum, żeby tyle mocy pobierał.

Nie ma to znaczenia jaką moc w rzeczywistości piekarnik pobiera w danej chwili. Producent informuje, że piekarnik może pracować o maksymalnej mocy 3600 W i należy do tego się dostosować.

Edytowane przez emigrus