emigrus 22.04.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Nie, piekarnik pod zabudowę nie jest urządzeniem przenośnym do wpinana go w gniazda ogólnego przeznaczenia 16 A, czy gdziekolwiek, tylko do montażu na stałe ze swoim dedykowanym obwodem. O ile IPZ na to pozwala może być B20 i obwód 4 mm^2. Zabezpieczamy obwód a nie piekarnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.04.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Nie, piekarnik pod zabudowę nie jest urządzeniem przenośnym do wpinana go w gniazda ogólnego przeznaczenia 16 A, czy gdziekolwiek, tylko do montażu na stałe ze swoim dedykowanym obwodem. Pod warunkiem, że producent nie zakończył fabrycznie przewodu zasilającego wtyczką. Spotkałem sytuacje, gdy "elektrycy" na siłę montowali wtyczki, nawet do ogrzewaczy przepływowych wody rzędu 4-4,5 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 22.04.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Tak, widziałem takie wynalazki. Nie wiem, jakiś ukłon w stronę klienta, żeby sobie sam wpinał i wypinał piekarnik pod zabudowę, gdzie sobie chce? Jak ameba elektryk montuje wtyczkę do piekarnika, który jest fabrycznie przystosowany do montażu na stałe to co zrobisz. Pewnie pod gniazdo ogólnego przeznaczenia bo po co jakieś dedykowane obwody dla odbiorników powyżej 2 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts